Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je zdravější vstávat pozdě nebo brzo?

Od: jake377* odpovědí: 19 změna:

Zdravím, někde jsem četl, že je prý zdravější vstávat brzo než pozdě. Tím myslím, že je zdravější, když člověk spí normální (7-8) počet hodin a bude vstávat brzo (třeba v 5 hodin), než když bude spát stejnou dobu jako v předchozím příkladě, ale bude vstávat poměrně pozdě (v 9-10 hodin). Nevíte, co je na tom pravdy?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Nejzdravější je to, co je podle "vnitřních hodin" daného člověka. Když budete nutit "sovu" vstávat v pět a posílat spát v deset, tak bude stejně rozmrzelá, unavená a nepříjemná (=> stres => zhoršení zdraví) jako když budete nutit "skřivana" být vzhůru do rána...

hodnocení

4x

Nejzdravější je chodit spát výrazně před půlnocí.

Pak se můžete probudit i ve 4 ráno a budete dobře vyspaný.

Spaní do 9-10-ti dopoledne jen zvyšuje malátnost během dne.

já mám ten samý pocit že když o vikendu dele spím tak jsem pak cely den jak ožralý.. když vstavam brzo tak je to ok..

jake377*
hodnocení

Děkuji za odpověď *palec*Já sám chodím spát ve 23 hod. a vstávám v 5:30 a cítím se plný energie

punker*
hodnocení

2x

Asi na tom něco bude.
Když spím třeba 13 hodin tak se mi celej den nic nechce a du zase brzo spat. (o výkendu)

Ale když vstávám v šest do školy,tak večer vydržím dýl vzhůru a celej den su aktivnější.

Jen se mi zdá že poslední dobou su línej pořád :-/ ...to asi jak byli prázdniny :D

dzordz*
hodnocení

2x

Souhlasím s Kolikokoli.

Tělo se do určité míry řídí jediným vnějším podnětem, denním světlem. Posun tohoto času a vnitřního času pak dělá z lidí skřivany a sovy, podle toho, co je pro ně přirozenější. A krom toho posunu jsou třeba i odlišné frekvence spánkových cyklů, kdy by někomu vyhovoval den s 23 hodinami, vstával by stále dřív a chodil spát také dřív, až by to jeden den musel "dorovnat" a jít spát dvakrát, nebo opačný stav, kdy by byl nejpřirozenější cyklus delší než 24 hodin, tedy by člověk chodil spát později a později, až by jeden den nešel spát vůbec - viz problémy těchto lidí kvůli nutnosti se přizpůsobit práci, které ovšem zcela zmizí, když jsou dlouhodobě uzavřeni v místnosti s uměle nastavovaným denním cyklem podle jejich potřeb.

Nejzdravější by asi bylo vstávat hned po probuzení (/dokončení nějaké té spánkové fáze) a neválet se. A chodit spát po 17 hodinách.

hodnocení

2x

Je to individuální!Každému vyhovuje něco jiného! Je to jak v tom přísloví "někdo rád holky a jiný zase vdolky!"

hop®
hodnocení

1x

Lidé se dělí na "skřivany" a "sovy", každěmu vyhovuje něco jiného. Já raději ponocuji, vstávám později a potom i v práci vydržím déle...

dericcaster*
hodnocení

1x

Osobně si myslím, že to takhle nejde napsat. Každý je jiný a každému vyhovuje něco jiného. Já třeba k nemám rád brzské vstávání, ale třeba o víkendu bych do deseti spát také nemohl. Prostě je to individuální.

hodnocení

0x
Ja nevim, me osobne by mi vyhovovalo chodit spat okolo 23 az 24 h a vstavala tak v 9.30 h. Ale nemuzu, to ta skola. Znam ale osobu, ktera kvuli svemu povolani chodi spat kolem pulnoci az jedne ci jeste pozdeji a vstava kolem poledne. Ma se cile k svetu a ve svych 54 letech vypada lepe nez vrstevnici.

krkovicka*
hodnocení

0x
Mimo to co již tady bylo uvedeno přidám že nejvíc energie člověk pochytí při ranním spánku.Mezi 5-6.30h.Kdo vstává dřív než před patou i když chodí spát v osm večer se vzdá tyhle energie a nabuzení imunitního systému pokud se tohle děje stále častěji.Je to jakási fáze měsíce a vychodu slunce.
doplněno 06.01.13 22:27: Věřím tomu rannimu spanku-Ptací i zvířata se taky budí,Nízký tlak,čerstvý vzduch,ozón...tohle v jednu ráno nemáte.Ochuzen je ten co dělá noční nebo musí jít spát tak aby ve tři ráno vstal.To je total bez energie.
Ja si dovolim oponovat. Tuhle jsem se divala na ct24, kde byl rozhovor s nejakym expertem na spanek, ktery na otazku, v jakou dobu je spanek pro telo nejuzitecnejsi, odpovedel, ze mezi 23 az 1 hodinou.
majsterjoe*

Expert *smich* dneska sou experti na vsechno.

kazdy clovek to ma individualni, dulezite je, aby spanek nebyl ruseny, a aby clovek prosel fazi, kdy ma tvrde spani, Nevim po kolika hodinach to nastava, ale je to dulezitie pro novou energii cloveka.

Nerušenost spánku je důležitá. Přerušovaný spánek je horší než přerušovaná soulož.

olaf71*
hodnocení

0x

já osobně vstávám brzo (bez budíku). do práce raději dřív, abych byl dříve doma a užil si dne. kolem 22 hodinu lehnu a ihned usínám. nezávidím lidem, kteří pracují např.od 8 do 17hod., říkám tomu celý den v pr...

ladaadal*
hodnocení

0x

Já jsem na tom jako Olaf. Spát chodím mezi 22-23, vstávám ve 4. Ve dvě až v půl třetí jsem doma a mám celé odpoledne volné. A to jsem změnil zaměstnání, dřív jsem vstával ve 3:30 a byl doma už před jednou, takže celý den pro sebe či rodinu. Držím se hesla - do práce chodím kvůli penězům, nikoli za zábavou.

olaf71*

5 let jsem dělal od 4 hodin a jezdil do práce 10 km. na kole. paráda :)

sebod*

Olaf. Tak to já bych po dvou dnech umřela *andel*. Mě by nevadilo, se v ty čtyři VRACET z práce. Holt jsem sova a když mám ráno brzo (rozuměj před SEDMOU :D) vstávat, tak den nestojí za nic. Na druhou stranu kolem půlnoci jsem nejaktivnější *smich*

doplněno 07.01.13 12:10:

A když k tomu ještě napíšu, že tento příspěvek vkládám , zatímco snídám, tak si o mě skřivánci pomyslí, že jsem lenoch *cert* Ale já včera dostala nějaké podklady pro práci, tak jsem do pěti do rána makala *klik*. Když potom můžu spát těch cca 8hodin, tak jsem fit *ua*.

olaf71*

noční v práci mi také nevadí, ale neumím ve dne spát a ve čtvrtek už koukám jak po slušný dávce

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]