Nedávno se mi přihodila nepříjemná situace se sousedem mé přítelkyně. Má slečna bydlí s rodičema ve velkém rodinném domku, ve kterém je ale jeden háček _ většina sousedů jsou starší lidé, kteří každou chvíli číhají po váších stopach ve snaze si v čemkoli najít sebemenší záminku k tomu aby Vám jakkoli vynadali. Jednou jsem přítelkyni doprovazel domu po hezkém společném večeru domu a už když jsme si loučili u hlavních vstubních dveří budovy, tak se mi něco zvrtlo a nerozloučili jsme se tak jak se patří. Když jsem ji oslovil, tak holčina už zavírala dveře a neslyšela mě. Jak jsem cítil svou vinu, mé svědomí mi nedavalo pokoj, tak jsem dvakrat důrazně zabouchal na dveře aby si mě všimla. Nakonec mi hned otevřela a po krátke promluvě vše dopadlo dobře a ulevilo se mi. Jenže jak jsem odcházel, zaslechl jsem podivuhodne provokativní nadávky za svými zády, které vycházely z nahle otevřeného okna v prvním patře. Nekladl jsem na to nějaký důraz, jelikož starý pán žijící tám je jedním z těch nemala starších tichých pozorovačů a prudičů tohoto baráku. Tak jsem klidně šel dále. O týden pozdějí jsme se s přítelkyni vráceli po krásném společném venčení psů a pocestě jsme potkali toho starého nerváka. Měl oči nalité vztekem a začal na nás děsně křičet a sprostě nadávat. Obviňoval mě z kopání do dveří - což vůbec nebylo pravdou, a všemi silami se nám snažil skazit naší hezkou společnou chvilku. Podařilo se mu to. Pokusil jsem se mu to vyvrátit, ale po marné snaze jsme ho vyignorovali. Není snad nic horšího, než když na Vás někdo zpatra neoprávněně vytřiští hromadu negativismu a zkazí nadějně vypadajicí večer. To by ale ještě bylo dobré, jenže o týden pozdějí se stalo něco vážně děsného. V interiéru rodinného domku někdo prokopnul společné dveře a hadejte co se dělo dále... Následky jsou takové: Máma mé slečny, kterou si hluboce vážim, volá mé přítelkyni a oznamuje že po ní ten starý pán vyžaduje peníze na úhradu škody, kterou napáchalo to hovado a chuligan, který chodí s její dcerou! Tak toto mi už přišlo jako vrchol! Ten den jsem kolem tohoto domu ani neprojížděl, nato abych bezdůvodně ničil něčí majetek. Pořád to pokračuje za mými zády ve formě ruzných nadávek a pomluv, které tento dědek při setkání s mojí přítelkyni na ni vykřikuje. Chudinka má slečna, ta už je z toho zhroucena... Doporučte mi prosím, jak mám podle Vás dále jednat?
Dobrý den. Nikdo nemůže vyžadovat po někom škodu, pokud nebyla dotyčnému prokázána.Pokud máte čisté svědomí, upozorněte pána, aby přestal nesmyslně napadat a nadávat, pokud nemá důkazy, že se někdo něčím provinil. V opačném případě, že budete věc řešit přes úřady, protože se nedáte bezdůvodně nikdo urážet, obviňovat a obtěžovat. Jediná rada je, dát pánovi najevo, že si to nenecháváte líbit a že nemá na své chování vůči vám žádné právo. Anebo ať ho prokáže a pak se budete bavit jinak. Pokud vy se chováte slušně, nikdo nemá právo se k vám chovat opačně. Zkuste to s ním vykomunikovat před svědky, nahrát např. na mobil a třeba dá pokoj. Pokud ne, musel byste to řešit opravdu přes ty úřady. Dát mu do čumáčku je velké riziko a mohlo by Vám to spíše uškodit. Vaše slečna by neměla dávat najevo, že se ho nějak obává, aby neměl ve svém chování navrch.
Já bych ho bez mrknutí oka a naprosto bez pohybu vyslechla. Jen bych stála a poslouchala. A nakonec bych se ho zeptala, proč nezavolal policii. A poradila mu, ať to příště udělá. Že policie do několika minut přijede a vyřeší to. Jen tyto dvě věty. A nashledanou. Tečka
Stát se to mě, tak bych toho kreténa vyliskal. Pokud na to nemáte náturu nebo postavu (mě se na ulici spontánně bojí i postavy z obludária), naprášil bych ho policajtům. Předtím bych mu to možná oznámil a buď by toho nechal nebo bych konal výše uvedeným způsobem.
Jsou holt na světě lidé, kteří jedinou svou životní roli spatřují v otravování druhých a tuto roli hrají velice dobře. Pravděpodobně to bude případ i tohoto šaška. Přiznám se ale, že trochu nechápu, co znamená "rodinný domek". Tedy chápal bych to, ale co tam potom dělá cizí člověk? On je tam v nájmu nebo jak?
Pokud se však jedná o malé zmatení pojmů a je to prostě tak, že tam bydlí více rodin, je jasné, že je stařík neoblíben u více lidí a udělal to někdo jiný. Proto, pokud chcete volit diplomatickou cestu, použijte mou radu s těmi fízly
nicnevim
Jo poldy na nej. Ale neoznamovat to dedkovy osobne, aby mu neruplo v bedne a nechtel by se prat. U nas by to zkoncilo ze by jste byl jeste u soudu za nadmernou sebeobranu ... to vite to ti starsi jsou vzdy chudaci .
To co jste tady napsal je Vaše verze příběhu.Druhá strana by to viděla asi jinak.Nebudu dávat rozhřešení neb jsem nebyl na místě.On hezký večer může končit taky o půlnoci.A když někdo buší na vrata tak to taky může dost obtěžovat,kapišto?!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.