Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na dědictví

Od: zvedava* odpovědí: 20 změna:

Potřebovalabych radu ohledně nároku na dědictví po otci. Otec zemřel v mých patnácti letech, s matkou byli manželé a měli ve společném vlastnictví byt na kterém za nechal otec po smrti dluhy (v jaké výši přesně nevím). Matka dluhy na bytě následně zaplatila a byt byl přepsán do jejího vlastnictví. Mám ještě mladší sestru, obě jsme již plnoleté. V současné době matka byt vůbec nevyužívá, ale zároveň ho mě a mému synovi odmítá poskytnout k pronájmu a užívání. Ráda bych tedy věděla, zda mohu od matky žádat nějaký podíl z dědictví po otci za ještě jejího života. A pokud ano, tak jakým způsobem bych měla tento nárok na dědictví uplaťnovat, když to s matkou pravděpodobně dohodou nepůjde?

Děkuji za odpovědi a rady:)

doplněno 12.02.12 15:03:

Děkuji všem za odpovědi a ještě bych se chtěla zeptat, jak tedy postupovat budu-li si svůj podíl dědictví nárokovat? Je možné vyhledat zápis o dědickém řízení někde na katastru nemovitostí? A následně, když už se k němu nějak dostanu a budu chtít, aby mi matka ještě nyní za svého života můj podíl vyplatila, mám na to po právní stránce nárok pouze na základě zápisu od notáře, nebo se to musí řešit soudní cestou?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ahasver4*
hodnocení

2x

Já mám dojem,že matka byla jediný dědic.Pokud nebyla nějaká poslední vůle.Takže po matce nemůžete nic chtít.A je to jen na ní co s bytem dělá...

hodnocení

2x

Jen můj názor.

Cena bytu v době, kdy otec zemřel, byla 2.000 000,- Kč. Hypoteticky.

Dluh na bytě byl 1.000 000,-Kč. Hypoteticky.

Matka tento dluh po otcově smrti zaplatila.
Tím byt, má cenu pro dědictví jen 1.000 000,- Kč?
Půlka z toho je matky. 500 000,- Kč
Druhá půlka po otci se dělí, na manželku a dvě děti? 500 000,- Kč
Dluh, který je na bytu, se nemůže započítat do dědictví?
Ten se musí odečíst, jako všechny náklady?

jen úvaha k viky

byt si pořídili počas trvání manželství? potom cena bytu 2 M, dluh 1 M, ovšem polovička dluhu byla manžela, polovička manželky!

tím by mohl mít byt pro dědictví cenu 1,5 M? (bez dluhu manželky) potom 0,75 M pro manželku, a druhých 0,75 M na třetiny pro manželku a dvě dcery?

mně už ta matematika tak nejde... možná i to myslení... jak to bude?

doplněno 12.02.12 15:35:

pro zvědavou:

na google.com/... najdete mnoho odkazů o dědičském řízení...(omlouvám se za výraz konání, který jsem použil výše. u nás se používá výraz konanie, proto jsem ho nesprávně použil)

věřím, že mezi těmi odkazy si najdete podobné nebo stejné případy a získáte potřebné vědomosti... držíme palce!

zvedava*
hodnocení

Moc děkuju a za výraz "konání" nebylo třeba se omlouvat, ani bych tu záměnu vůbec nepostřehla, mám česko-slovenskou rodinu:):)

" Hejkale" Děkuji za vysvětlení. Slovenština je jemná, pro nás známá.

Já výpočet vidím jinak - cena bytu 2 M, dluh 1 M. Polovina bytu i dluhu je manželky (společné jmění manželů). Do dědictví tedy vstupuje jenom manžela polovina, tedy byt 1 M - dluh 0,5 M, celkem tedy dědictví 0,5 M. To se rozdělí na tři díly a každý tedy dědí nějakých 166 tis.

hodnocení

1x

Určitě u notáře proběhlo dědické konání, ze kterého musí být zápis a na základě zápisu katastr zapsal majitele bytu... vyžádejte si od matky tyto dokumenty, nebo na katastru výpis - list vlastnictví k příslušnému bytu... dědily jste se sestrou podíl na bytě každá ve výšce 1/3

o věku dětí zákon nic nepíše...

V jakém pořadí se dědí:

1. skupina: manžel či registrovaný partner a děti (i osvojené či počaté a dosud nenarozené), když děti nežijí, tak vnuci
2. skupina: manžel (pokud nejsou děti), rodiče, spolužijící (například druh)
3. skupina: sourozenci (když nežijí, tak jejich děti), spolužijící (pokud není manžel ani rodiče)
4. skupina: prarodiče (když nežijí, tak tety a strýcové)
Možné modely dědických řízení
Manželka a dvě děti
nejprve se vypořádá společné jmění manželů _ půlka majetku připadne manželce, druhá půlka bude předmětem dědictví
manželova polovina majetku se rozdělí na třetiny
jednu třetinu získá manželka, druhou dcera, třetí syn
Manžel či manželka a děti patří do první dědické skupiny, všichni dědí rovným dílem. Kdyby měl muž ještě nějaké děti z předchozích manželství či za svobodna, mají na dědictví stejný nárok jako děti, které má s poslední ženou. Naopak, pokud vyženil nějaké potomky a neosvojil je, nevlastní děti v tomto případě nezdědí nic.
Zdroj: finance.idnes.cz/...

doplněno 12.02.12 14:37:

opravuji - každá ve výšce 1/3 z poloviny po otcovi, teda každá 1/6, matka má 4/6 (3/6 vlastní a 1/6 po manželovi)

pokud jste na katastru uvedeny jako spolumajitelky bytu, máte právo spolurozhodovat... pokud se nedohodnete s matkou o užívání, můžete podat na soud podání o případném prodeji nebo změně užívání a pod...

pokud nejste uvedeny na katastru, kontaktujte notáře, který dělal dědické konání...

hodnocení

1x

Po otci jste jako děti určitě dědily. Jde ale o to, jak bylo dědictví rozděleno a co se stalo s vaším podílem - mohla jste zdědit místo podílu na bytu třeba peníze, které už byly utraceny za vaše potřeby. Nebo váš podíl na bytu mohl být prodán vaší matce a opět - vaše peníze už třeba padly za vaše potřeby. Jinak není jednoduché "utrati" dědictví nezletilých dětí - stalo se to příteli mojí kamarádky. Dědictví po jeho manželce bylo vypořádáno tak, že děti zdědily automobil, který chtěl onen přítel prodat... a protože nebylo jeho, ale dětí, a protože se nejedná o drobnost, potřeboval k tomu souhlas někoho, kdo děti zastupoval zájmy dětí... tedy prakticky určené pracovnice z úřadu a prodej se řešil přes soud a táhl se několik let, protože se soudci nelíbilo, ža odhadovaná cena auta je rok od roku menší a chtěl, aby bylo prodáno za cenu vyšší *bzum* Ani nevím, jak to nakonec dopadlo, protože se kamarádka s přítelem dřív rozešla, než se jemu podařilo sehnat soudní svolení k prodeji auta jeho nezletilých dětí.

Každopádně pokud je byt pouze vaší matky, tak vy si na něm žádný podíl vynucovat nemůžete. Konečně, vůbec není jisté, jestli ho jednou budete po ní dědit, může ho ještě za svého života prodat a peníze rozfofrovat, nebo ho může darovat třeba svému milenci... Podíl z dědictví po otci žádat můžete, poptejte se matky, jak bylo dědictví rozděleno, co se stalo s věcmi, které jste zdědila. Pokud ale bylo dědictví zatíženo dluhy, jak píšete, tak ono můžete zjistit, že jste zdědila nula nula nic a to už je pryč. Nebo že dědictví bylo předluženo a soud povolil, aby tedy děti nedědily (to se děje, pokud dluhy, které by na děti přešly, jsou větší než majetek, který by zdědily). Základ bych viděla promluvit si s vaší matkou, aby jste si udělala jasnou představu o tom, co jste jako děti dědily a podle toho pak případně podat žalobu k soudu, pokud by se ukázalo, že vaše matka vám zadržuje nějaký majetek.

hodnocení

1x

Píšete,že otec zanechal dluhy,které matka zaplatila,ano zdědila jste 1/6 bytu,ale i 1/6 dluhů.Pokud je matka zaplatila celé a soud by vám propočetl,kolik dluhů by ,,zbylo,,na vás,kdo ví,jestli by jste z bytu vůbec něco dostala.Je smutné,když chcete ,,něco,,na své matce nárokovat soudní cestou,akorát se rozkmotříte s ní a možná i sestrou,která má stejné nároky jako vy.Promyslete,zda to stojí za to!

coop*
hodnocení

0x

Dědila jste po otci nebo ne? Pokud ano, kdo byl opatrovníkem? Máte notařský zápis o dědictví?

kolicek*
hodnocení

0x

Podle vseho by jste meli dedit 1/6 bytu kazda. Protoze 1/2 automaticky pripadne manzelce a druha polovina se dedi mezi ostatni dedice rovnym dilem tzn. vy dve a matka vsichni 1/3 z te zbyle poloviny. Takze nikoliv kazdy 1/3 jak tu nekdo psal.

doplněno 12.02.12 14:40:

Myslim 1/6 kazda dcera.

zvedava*
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi a ještě bych se chtěla zeptat, jak tedy postupovat budu-li si svůj podíl dědictví nárokovat? Je možné vyhledat zápis o dědickém řízení někde na katastru nemovitostí? A následně, když už se k němu nějak dostanu a budu chtít, aby mi matka ještě nyní za svého života můj podíl vyplatila, mám na to po právní stránce nárok pouze na základě zápisu od notáře, nebo se to musí řešit soudní cestou?
coop*

Jste spoluvlastník bytu? Pokud jste vůbec něco zdědila (o čemž začínám mít pochyby), pak se jako spoluvlastník buď s matkou dohodnete nebo muset rozhodnout soud.

zvedava*
hodnocení

Spoluvlastník bytu nejsem, matka je jediná majitelka. Sama v tom mám právě trochu guláš..otec zanechal dluhy, kterých se matka nezřekla a zaplatila je, aby nepřišla o celý byt. Někdo mi říká, že nárok na část bytu mám, někdo, že těžko můžu chtít dědictví po tátovi, který zanechal jen dluhy..takže se asi konzultaci s právníkem nevyhnu:) Přesto děkuju:)

coop*

Před placenou návštěvou právníka bych se seznámil s notářským zápisem o dědictví. V něm bude zcela jasně napsáno, jestli dědic jste nebo nejste. Určitě se nedědily jen dluhy otce, byt, ale také ostatní movité a nemovité věci a peníze (byť třeba pakatel). Není nic jednoduššího, než si přečíst 3, 4 stránky zápisu a dovědět se vše o dědictví. Pokud byste byla dědicem, pak by tento zápis musel mít váš opatrovník, opatrovník sestry, matka, notář a zřejmě bude celý uložen i na KÚ (pokud šlo o byt v osobním vlastnictví).

zvedava*
hodnocení

Ok, tak děkuju za radu:)

buss
hodnocení

0x

Ráda bych tedy věděla, zda mohu od matky žádat nějaký podíl z dědictví po otci za ještě jejího života. A pokud ano, tak jakým způsobem bych měla tento nárok na dědictví uplaťnovat, když to s matkou pravděpodobně dohodou nepůjde?
Je-li to výlučně její vlastnictví, co po ní teď chcete?
Přečtěte si prosím Obč. zákoník část o dědictví.
Ani nepíšete, proč byt dostala jen matka, zjistěte si to.
Dědí se až po smrti! A když ji tak milujete, tak vás také může vydědit. Počkejte až zemře, pak se to dozvíte...

hodnocení

0x

A protože máte ještě sestru, co kdyby chtěla onen byt do užívání ona? Praly byste se? Mamka asi chce, abyste spolu dobře vycházely, tak jej neposkytne ani jedné z vás. A možná dobře dělá. Majetek už znesvářil hezkou řadu lidí.

Měla jsem něco podobného. Umřel taťka, bylo mu 49 let, mně 19, sestře 12, mamce 42. Bydleli jsme v pěkném, nedávno zrekonstruovaném domku na vesnici. Mamka měla plno známých, získala velice levný odhad, moje neopominutelná část měla tvořit 2 tisíce!*ee*Přitom ten domek nedávnbo získal, vodu, topení, WC, koupelnu - to jsme předtím neměli. Mamka mi dala ty 2 tisíce a nazdar. Opičí láskou přilnula k mladší sestře, je to chudinka, je jí teprve 12 a už nemá tátu! Já chudinka nebyla. Časem to dopadlo tak, že mamka dala přepsat celý dům na sestru. Ta se provdala do města, má velice pěkné bydlení a přesto dostane vše. Já dostala 2 tisíce. Podotýkám, že to bylo v roce 1975.

A nevadí mi to. Majetek si s sebou stejně nikdo do hrobu nevezme, proč se o něj škorpit. Mamce je dneska 80 let a proč se s ní hádat? Kdo ví, jak dlouho tu ještě bude. Nezastírám, taky mi to bylo líto, že jsem taková odkopnutá, ale na nikoho se nehněvám. Důležitější je zdraví a rodinná pohoda, mít zdravé a šikovné děti. Však se jistě sama také k něčemu dopracujete a nemusíte se spoléhat na rodiče.

Proto netlačte na pilu. Na dědictví po otci se můžete mamky slušně zeptat. Jinak, jak jsem už psala, většinou se při dělení majetku stanou z rodiny nepřátelé. *placni*Jaga.

muter*
hodnocení

0x

Po smrti Vašeho otce máte nárok na podílu dědíctví po Vašem otci...Tímto dědictvím budete srozuměna dědickým řízením určité advokátky, která to bude mít na starosti..Vaše maminka nemůže Vašemu dědictví nijak bránit, jedině, že jste neplnoletá, a Vy dědictví dostanete až v čase Vaší plnoletosti..Mamka Vám bude muset Váš podíl vyplatit do daného termínu, který určí právě ta dědická advokátka, která je vždy určena..Také jsem dědila po otci dědictví, i když jsem s otcem od mých 4let nežila, a on zapoměl udělat závěť a po 35letech jsem dědila po otci, kterého jsem vesměs vůbec neznala...Pouze co se můžete zříct dědictví, tak to jsou dluhy zemřelého...Za ty vy nezodpovídáte, pouze manželka musí dluhy platit.., děti dluhy neplatí, pouze mají nárok na dědictví, jen že by se svého podílu zřekly...:)

uska*

: muter® před odpovědí by ti chtělo přečíst zadání

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]