Nejste přihlášen/a.
ahoj,s manzelkou spolu uz rok a pul nezijeme,ale zatim nejsme rozvedeni,ona nepracuje a ja ji poslam prumerne 17tisic,mame 2 deti nezletile.zajimalo jestli ty moje platby budou mit nejaky vliv az se rozvedeme na vysi alimentu nebo pri rozdeleni majetku.manzelka pobira nejake davky ze socky.dik hanys
Přečetla jsem všechny rady a z velké části souhlasím. Je záhadou, jak je možné, že při výši výživného 17.000,- Kč, které ji posíláte, ji ještě přispívá sociální úřad. Dále: je velice pravděpodobné, že soud vám přiřkne výživné ve výši, které platíte nyní, protože váš plat tomu asi odpovídá a nic se vám zpětně vracet nebude. Z jakého důvodů vaše žena nepracuje? Máte tak malé děti? Bude po vás asi žádat výživné na rozvedenou manželku. Na rozdělení majetku to celé vliv nemá. Věci nabyté za manželství se dělí buď dohodou nebo soudně. To co jste nabyl před uzavřením manželství nebo dědictvím je vaše. Pokud jste přesvědčen o tom, že se ke své nynější manželce nebudete už vracet, rozhodně bych neotálela a podala žádost o předběžné opatření co se dětí týče a obratem i žádoat o rozvod.
Mějte na paměti, že cokoliv hodnotného si koupíte za dobu, kdy vaše manželství stále trvá, je z poloviny automaticky i majetek vaší ženy a obráceně, v případě, že by se ona zadlužila, jsou její dluhy způsobené do doby trvání manželství i vaše.
To že jí posíláte peníze je jen pro vaše dobro,protože by jste to musel doplatit zpětně,nevím ale 17 tisíc se mi zdá víc než dost(záleží jak vysoký máte plat),počítal bych že soud pokud uzná že máte dost peněz tak vám nařídí dál platit stejnou sumu,pokud uzná nižší tak vám rozdíl bývalá bude muset vrátit nebo nějakou chvíli nebudete platit,ale na rozdělení majetku to vliv mít nebude-to se u rozvodu ani neřeší-na to je jiný soud.
No, tak já si myslím, že ex nic vracet nebude, ptž
1. přeplacené alimenty se nevrací, pokud už byly utraceny (a předpokládám, že utraceny jsou ;o) )
2. dokud nejsou rozvedení a nemají oficiálně (u notáře) rozdělený majetek, tak platí, že co je manžela, je i manželky (a naopak)
Jinak že se výživné nevrací je § 99 odst. 1 Zákona o rodině:
§ 99
(1) Změní-li se poměry, může soud i bez návrhu změnit dohody a soudní rozhodnutí o výživném pro nezletilé děti. Dojde-li k zrušení nebo snížení tohoto výživného za minulou dobu, spotřebované výživné se nevrací.
No to sice jo,ale to se přepokládá že to již předtím určil soud což se jaksi nestalo(mluvím z vlastní zkušenosti)
chapu to tak ze vydane koruny mi asi nikdo nepricte k dobru,napr.koupil jsem zahradu ze ktere bych mel po rozvodu dat manzelce polovinu,ale ten teoreticky preplatek mezi touto castkou a urcenymi alimenty mi soud neodecte , a povinnosti ji tu polovinu doplatit me nezbavi.aby mohla pobirat nejake davky tak jsme museli sepsat pergamen ze spolu uz nezijeme.
Pokud manželce přispíváte na děti, bez ohledu na to, jestli to určil soud, nebo ne, nijak to neovlivní Vaše rozdělení majetku - týká se to totiž jen dětí. Opatrovnický soud se jistě zeptá, kolik přispíváte v současné době, a může ho to ovlivnit v rozhodování, kolik máte platit dál. Ovšem SJM je SJM a výživné to nijak neovlivní.
Polovinu zahrady jí dát nemusíte. Vypořádání SJM může být 1) dohodou, stejně tak jako to může 2) určit soud, nebo to 3) nestihnete, nebudete řešit a každému zůstane, co má u sebe.
1) Pokud se dohodnete, může to být klidně tak, že jeden dostane všechno a druhý nic. O tom je dohoda. Je jasné, že dohoda je vždy nejlepší řešení, ale musí souhlasit oba.
2) Pokud se nedohodnete (nedokážete dohodnout), můžete dát na soud návrh, jak si představujete, že by se měl majetek vypořádat, a soud nějak rozhodne.
3) Pokud ve lhůtě 3 let se ani nedohodnete a ani nedáte návrh rozdělení na soud, ze SJM se stane podílové a každý si nechá, co zrovna má. Každopádně vypořádání SJM a výživné - nemíchat dohromady, každé je o něčem jiném.
platim tolik protoze mame spolu 2deti,ktere jak vsichni vi stoji dneska dosti penez,dale proto ze s manzelkou nemame zadny spolecny problem,deti mam u sebe kdykoliv chci,vlastne kazdy vikend a i mimo kdyz mi to cas dovoli.manzelka nepracuje protoze uz si odvykla,a ted ma zrejme neco jako strach protoze ji za ty roky docela ujel vlak a po tech letech je taky problem neco sehnat.deti maji 10 a 15let,neni to tak ze by jsme si uzivali z meho platu,nebyl to zadny zazrak.kdyz jsem nadhodil ze by to chtelo nejakou praci,tak kontrovala,ze budu chodit pro deti do skolky,ucit se s nimi a starat se o domacnost protoze ona bude delat do 17hod nekde v kanclu.vzhledem k me pracovni nepravidelne dobe to neslo.tak jsem se prestal kvuli tomu hadat.ja fakt ze deti se uci velmi dobre a vzdycky se postarala o domacnost.ted jsem snizil svoje davky na 15tis.necekam ze mi to nekdy vrati a ani to nechci,socka to samozrejme nevi.jen me to zajima jak se to vsechno vlastne pri rozvodu bere.nepochopil jsem to predbezne opatreni,muzete mi to priblizit?dekuji
Jde o formalitu, kdy soud předběžně rozhodne, komu po soud do doby rozvodu i po něm svěří děti do péče a stanoví částku výživného pro povinného rodiče. Je to důležité k podání žádosti o rozvod manželství.
Máte na to vůbec nějaký doklad že ty alimenty platíte?Protože jestliže ne a manželka se šprajcne tak budete u soudu mít dost velkej problém.
Já myslím, že ne. Zjakého titulu by ten problém mohl mít? Rozvedeni nejsou, žádný soud o výživném nerozhodl... V čem by mohl vzniknout problém?
To sice nerozhodl, ale vyživovací povinnost je tu i tak. Já bych spíš viděla potenciální problém v sociálních dávkách, pochopila jsem, že manželka příjem výživného zamlčela, to by se jí jednou mohlo vymstít.
pro jistotu ji to posilam z uctu,i kdyz nevim jestli je to dobre,ale je fakt ze jeste nejsme rozvedeni,udelame to po 2letech,tj asi za pul roku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.