Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám velké problémy s bývalým přítelem. Před rokem mě i se synem vyhodil z domu, aby si mohl nastěhovat milenku. Synovi tehdy bylo šest týdnů. Navíc mi nechtěl vrátit zpět můj majetek. Když mi ho vrátil, narovinu mi řekl, že mi na dítě nedá ani korunu (v RL je zapsán). Snažila jsem se s ním nějak domluvit, ale marně. Nakonec věc skončila u soudu. V jednom měsíci mi bývalý nějaké peníze dal a pak zase nic až do doby, kdy jsem hrozila trestním oznámením. O styk se synem nemá zájem. Dohodu používá proti mě- nechodí kdy má a syna chce vidět vždy, když s ním mám jiný program. Pak na mě křičí a říká, že mě dá k soudu, protože mu neumožňuji styk. Jsem z toho zoufalá, ale poslední kapka byly pomluvy a zapírání. Dozvěděla jsem se, že o mě bývalý říká, že jsem alkoholička, která nechá dítě hladovět, zatímco spí s chlapama za peníze, aby měla za co pít. Pomluv je mnohem víc a mě je z toho zle. Je mi hanba jít i nakoupit, když vím, co si o mě všichni myslí! A přitom se starám o syna sama jak nejlíp umím a kvůli tomu, že mi bývalý ani neplatí alimenty si často musím peníze půjčovat od přátel. Když mu napíšu, že potřebuju peníze, vynadá mi a bere to jako vydírání. A to nejhorší je, že před kamarády sice říká, že se o malého stará ON a já se někde válím opilá, ale když jde o balení ženských, tak zase říká, že dítě není jeho a já na něj udělala podraz. Mám o těchto pomluvách písemné důkazy a jeho urážlivé e-maily a SMS si ukládám. Prosím, poraďte, jestli s tím mohu něco dělat. Už jsem na pokraji sil.
S pozdravem Radkovičová
Dle mého názoru se jedná pouze o přestupek, který se řeší na obecním úřadě.
§ 49 Přestupky proti občanskému soužití(1) Přestupku se dopustí ten, kdo
a) jinému ublíží na cti tím, že ho urazí nebo vydá v posměch,(2)Za přestupek podle odstavce 1 písm. a) lze uložit pokutu do 5 000 Kč a za přestupek podle odstavce 1 písm. b) až e) pokutu do 20 000 Kč. Za přestupek podle odstavce 1 písm. a) lze uložit pokutu do 1000 Kč, za přestupek podle odstavce 1 písm. b) a c) pokutu do 3000 Kč a za přestupek podle odstavce 1 písm. d) a e) pokutu do 5 000 Kč.
Mám o těchto pomluvách písemné důkazy a jeho urážlivé e-maily a SMS si ukládám.
Moc se s tímto nedá dělat, ale nejhorší je nedělat NIC. Pokud nic neuděláte, expartner nepřestane. Podejte trestní oznámení, musí vám jej vzít. I když jej na konci třeba odloží, ale už jen proto, že si expartner začne dávat pozor.
Důležité - v termínu návštěvy otce na styk se synem, vždy mějte někoho na návštěvě - kamarádku, rodiče, sousedku, bude se vám to hodit. V budoucnu nedokážete, že nebráníte ve styku. a pokuty se jen pohrnou. Do bytu jej nepouštějte, buďte připravena v určitou hodinu synem před domem.
Moc držím palce, nevzdávejte to, dělá to jen proto, aby vás viděl na kolenou. Neudělejte mu radost.
K předchozím odpovědím ještě doplnění - schovávejte si pokladní doklady o všem, co vydáte na péči o Vaše dítě. Je to pracné, zabere to čas, ale může se Vám to hodit, kdybyste potřebovala někdy prokazovat, že o dítě řádně pečujete. Doporučuji z vlastní zkušenosti doklady lepit na větší list papíru a připsat datum, účel, popř. důležitou poznámku. Nezapomínejte ani na relativní drobnosti (např. jízdenky MHD), které ve výsledku dávají značné částky. Skutečně není nic příjemného prokazovat případně u soudu řádnou péči, sociální pracovnice Vám nepomohou - já jsem tu "svoji" prosila o návštěvu, aby se osobně přesvědčila, v jakém prostředí děti žijí, několik týdnů!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.