Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak mám postupovat v této situaci. Dne 21.12.2012 šla po ulici osoba s volně pobíhajícím psem, tedy bez vodítka a bez náhubku. V tu chvíli jsem vynášel odpadky do popelnice na ulici a neuzamkl jsem za sebou vrátka, přičemž volně pobíhající pes přiběhl k plotu a náš pes si vrátka otevřel, vyběhl na ulici a psa napadl, ale ihned jsem ho zpacifikoval a dle mého názoru psa ani nekousl (napadený pes byl oblečen v zimním oblečku, který nejevil známky po napadení). Domluvili jsme se, že v případě poranění psa mi dá vědět. Paní se asi po 3 hodinách od incidentu vrátila s doprovodem policie ČR s tím, že bude chtít uhradit kalhoty, které si údajně zničila pří ,,záchraně´´ psa, avšak o stavu psa se nijak nezmiňovala. Domluvili jsme se, že mi donese účet od zničených kalhot, které chce uhradit. Policii si zavolala pro případ, že bychom se nechtěli domluvit.
Ozvala se mi až dnes s tím, že pes byl dva dny hospitalizován v nemocnici a léčen antibiotiky a celkové náklady na jeho léčbu dosahují výše necelých 5000 Kč. Podotýkám, že osoba má syna zvěrolékaře, který vlastní veterinární ambulanci. Pes po incidentu odešel po svých a nejevil žádné známky zranění. Chtěl bych vědět, zda mě majitelka musela ihned informovat o zranění a hospitalizaci psa, jelikož je mi divné, že se ozvala až po tak dlouhé době. Argumentovala to tím, že jsme se měli zajímat my. Děkuji za vaše rady.
Těch dodatečných ,,následků,, je trochu hodně. Mohlo se stát, že se u psa objevily dodatečně (když napadl rotwajler mého , tak jsme na některé trhance přišli až doma a krvácet také začal až odezněl šok. ALE.V souvislosti s ostatníma argumentama _ kalhoty a syn veterinář ,policie - trvala bych na tom , že psa vyšetří můj veterinář a podle toho bych se zachovalaAlespoň se vyhnete placení případných dalších následkům ze zranění .Podle mě Vás majitelka informovat měla , pokud požaduje úhradu léčby. Takže písemnou formou kontaktovat majitelku a požadovat následné vyšetření psa s určením data a místa vyšetření a požadovat písemnou odpověď.Co se týká kalhot , tak přes to asi nejede vlak , pokud je to v zápisu policie.Samozdřejmě neproplácet bez dokladu o úhradě.Ona totiž není vina jen na Vaší straně,Vy jste dokázal svého psa odvolat, ona ne a vodítko neměl nikdo.Mě vždycky rozčílí tvrzení , že malý pejsek nemusí poslouchat a nemusí být na vodítku.A pak , když se něco takového stane , tak je na vině automaticky velký pes
Marku, vůbec bych to s ní už neřešil, jestli chce, ať si tě dá k soudu, chci vidět, jak se tam požene s takhle chabou historkou. A klidně bych pak u soudu tvrdil, že napadený byl můj pes a jenom se bránil, ať si po 5ti letech sežene svědka, který viděl opak. Ta baba je jen vyžírka, nedej se.
Mohlo se stát, že se poranění malého pejska projevilo později. Do té doby vypadal, že je vpořádku. A až večer třeba ochnul. Třeba. Já nevím. Ale při každé návštěvě veterinář vystavuje účet. Tak ať paní účty vezme sebou a ukáže vám je. Je však pravdou, že je to strašné, když se nečekaně ze zahrady vyřítí psisko. Je to strašlivé trauma pro pejska i pro paní.
Pro paní to asi tak velké trauma nebylo , když za tři hodiny dokázala zajistit psovi potřebné ošetření , opatřit si hlídání pro psa(předpokládám , že ho po tom šoku nenechala samotného ), zhodnotit , že má zničené kalhoty ( asi by mě to v tu chvíli nezajímalo) a přesvědčit policii , aby s ní pána navštívili . a o zápisu na policii ani nemluvím .
Nemáte náhodou pojistku odpovědnosti v běžném občanském životě? Jestli ano, tak by se to eventuálně mohlo hradit i z toho. Ale jinak k vašemu dotazu. Mně se to jeví tak, že paní chce na incidentu vydělat. Proč si zavolala policii až po incidentu? Je to celé divné. Nemáte svědky, kteří by dosvědčili, že ten druhý pes odešel po svých a nejevil známky velkého zranění a že paní žádné kalhoty si nezničila?
Jde mi hlavně o ten princip. Samozřejmně, že jsem ochoten ji vyplatit škodu na kalhotech tak jak jsme se domluvili, ale platit za léčení psa, kterému dle mého nic nebylo mi připadně opravdu směšné. Svědka incidentu nemám, ale ihned po napadení psa přiběhla i moje matka a to že pes je v pořádku samozřejmě viděla.
pokud paní nemá svědka tak nevidím důvod cokoliv platit.. je to tvrzení proti tvrzení a vůbec nikdy by s tím nic neudělal.. pokud psovi po potyčce nic nebylo, pani neukazala roztržené kalhoty, poslal bych je i s policajtama do háje... kalhoty si mohla roztrhnout po cestě od vás, tak samo psa mohl napadnout jiný pes... pokud neměla svědka, neměl jste nic uznat.. ale to už je ted pozdě.. někteří lidé jsou dosti vychcaní a zkouší to na jiné...
doplněno 06.01.13 14:47:ale myslím si , že máte navrch tím že vaše matka byla svědkem že psovi se nic nestalo a kdyby to chtěla paní hnád někam dal tak by ji mohlo vážně uškodit i to že jeji syn je veterinář.. a trochu nechapu spojitost s antibiotiky a pomuchlovanym psem... to by mu musel snad jen zpusobit tržnou ránu .. což asi neměl..
doplněno 06.01.13 20:21:můj názor je ten, že kdyby jste to měl platit tak jen z vaší dobré vůle... myslím si že, když už tam byla policie tak to měla nechat sepsat a mazat na veterinu, poté vám zaslat účet.. ale takto nevím nevím na základě čeho to chce z vás vymoct... pes mohl mít mezi tím další potyčku a nebo taky vás chce za pomoci svého syna vyždímat... já bych ji poslal do háje..
paní svědka nemá pokud vím. zatím jsme s ní mluvili jen telefonicky a zítra se má zastavit. K uhradě výloh za léčení psa jsem se nijak nevyjádřil a samozřejmně, že ji to platit nechci ikdyby to mělo jít z pojistky. Takže až zítra dorazí, tak jí mám říct, že jí to neuhradím, že jejich pes byl v pořádku a mohl mu to udělat kdokoliv? Ještě jsem zapoměl říct, že přivolané policii také sdělila, že náš pes nebyl zajištěný a nám i policii tvrdila, ža takový pes má být přivázaný nebo zamčený někde v kotci, což je samozřejmně hloupost.
Jinak náš pes toho jejich vyloženě nesnáší už od mala a nadopomáhá tomu dle mě také to, že s napadeným psem se celkem často producírují jako naschvál přímo kolem našeho plotu přičemž kolikrát u něj ještě zastaví a nechájí na sebe psy štěkat. Logicky když vím, že se nemají rádi, tak jdu alespoň po chodníku na druhé straně silnice...
pes prý musel na nějakou operaci snad páteře nebo něco podobého...absurdní, když odešel po svých...
tak to by možná stačilo se na psa podívat, ne?.) musel by mít oholenou srst v místě zákroku a viditelné stehy si myslím.A souhlas s již uvedených argumentem - nezávislé vyšetření jiným vetem.
No mi to přijde fakt divné. Našeho psa - jezevčíka 7 kg, který byl na vodítku - napadl volně pobíhající rotvajler, tak si ho připleštil pazúrou k silnici. Našemu psovi se nic nestalo, jen syn byl psychicky otřesen, protože našeho psa napadli tři volně pobíhající psi. Co to měla paní za psa, že musel na operaci páteře? A jestli operace páteře, tak to určitě nestálo jen těch 5 tisíc, to by si zvěrolékař řekl o víc. Jen blbé kastrování stojí okolo 3 tisíc.
podobný případ zažil můj kamarád. jen u toho nebyla policie. údajně poškozený si nechal zaplatit i psychickou újmu,kterou prý utrpěl a ohodnotil si jí sám na dva tisíce. kamarád mu to zaplatil, protože si nerad dělá nepřátele a nehádá se kvůli hloupostem. prostě se poprali dva volně pobíhající psi.
Paní musela určitě na policii sepsat protokol, kde je zapsáno, co se stalo a s jakými následky (tedy nejspíš poškozené kalhoty a bylo by hodně divné, kdyby její pes utrpěl zranění a ona to neuvedla do protokolu). Pokud je v protokolu uvedeno zranění jejího psa, tak máte asi určitou smůlu, protože Vás v průběhu léčení informovat nemusí, dojde za Vámi (mohla by i přímo na policii) až ve chvíli, kdy zná celkovou škodu. Vy byste na oplátku mohl chtít stvrzenku z veterinární nemocnice (kterou ovšem možná protekčně dokáže získat).
Kdyby v protokolu policie nebyla zmínka o zranění jejího psa, ještě to teoreticky neznamená, že ho nemohl mít; ale bylo by to určité Vaše plus pro zpochybnění.
Vy jste se rozhodně zajímat o jejího psa nemusel, protože jste zranění nepředpokládal a i ona nahlásila jen kalhoty.
Také není pravda, že když byl cizí pes na volno, že by se Vámi (Vaším psem) způsobená újma nemusela nijak hradit. Musela. Úplně normálně, jako by na vodítku byl. Jen by paní třeba dostala pokutu za to vodítko.
Co poradit, nevím. Paní to určitě jen tak zkouší. Když jí zaplatíte, třeba bude už dál pokoj. Když ji pošlete do háje, možná toho nechá taky, pokud si nebude jista svým vítězstvím v případě dalšího projednávání.
Napadený pes je dle mého nějaká směska podobná kníračovi a náš je louisianský leopardí pes. Ještě na místě ho prohlížela a viditelná zranění opravdu neměl. Jinak policie nic nesepisovala, za jejich účasti jsme my i paní souhlasili s domluvou mezi námi o vyrovníní škody na kalhotech. Zranění psa za účati policie řešeno nebylo.
Napíši Vám, co se stalo našemu malému psovi, váha přes 10 kg. Manžel byl venčit psa na vodítku, když se setkal s majitelem vlčáka bez vodítka a bez obojku. Vlčák napadl našeho psa, pohmoždil ho po těle a překousl mu pravou nožku pod ramením kloubem. Manžel přinesl psa v náručí domů, okamžitě jsem volala veterináři, ale bylo to v sobotu odpoledne na Valentýna a nikdo mi psa nebyl ochoten ošetřit. Jeli jsme ihned na veterinu do Horoměřic, kde se pracuje téměř nonstop. Psa zrentgenovali a objednali na druhý den na operaci. Operace stála celkem na 15000,- korun. Bylo to, buď zaplatit nebo utratit. Museli jsme se rozhodovat rychle a zaplatili jsme. Po tomto šoku a peripetiích, jsem tuto událost nahlásila na polici, jelikož to byla částka vyšší jak 5000,- Kč, jednalo se o trestný čin. Byl sepsán protokol s oběmi stranami, kde jsem požadovala úhradu škody a aby si majitel svého vlčáka vodil na vodítku. Majitel vlčáka nám částku ve dvou splátkách zaplatil a tím to skončilo. Ale neskončily starosti o psa, který měl po operaci asi ještě 3 měsíce bolesti, bral léky, museli jsme jej vynášet venčit, nesměl se na nohu stavět. Tuto psychickou újmu nám nezaplatil nikdo, ani jsme o ni nežádali. Je to již téměř 5 let, ten vlčák před rokem pošel, ale já se stále bojím, když vidím druhé lidi se psem bez vodítka. Nikdy nevíte, co se stane v hlavě psa, je to přece jen zvíře.
Podle mně je to Vaše chyba, že jste nezavřel vrátka a nechal prostor svému psu, dostat se ven. Podle mně, zaplaťte, aby se částka nezvedla nad 5000,- Kč a bylo by to posouzeno, jako trestný čin. Tolik moje zkušenost. - pt
doplněno 06.01.13 15:49:Pokud máte příslušnou pojistku a čipovaného psa, pak by Vám škodu proplatila pojišťovna.
Ještě jednou podotýkám, že vrátka BYLA zavřená, jen nebyla na těch pár vteřin zamčená. Napadený pes pobíhal přímo před naši brankou a na našeho psa začal štěkat, načež náš pes začal štěkat taky a k tomu ještě začal skákat po plotu a neuzamčené vrátka se otevřely. Majitelka psa byla v té době o kus dál a já jsem zareagoval až když náš pes vyběhl, vše proběhlo strašně rychle. Dle mě ho díky mé reakci nestačil ani kousnout, pouze ho přitlačil k zemi. Majitelka napadeného psa doběhla až v době kdy jsem měl našeho psa téměř pod kontrolou a začala toho jejího tahat mermomocně pryč, přičemž klečela na zemi (nevim co dělala) a při tomto záchranném aktu si údajně poškodila kalhoty. Dále k té policii - žádný záznam sepsán nebyl a ani jsem nic nepodepisoval.
Operace páteře, hospitalizace v nemocnici a ATB za 5000,- kč? Směšné!
Paní bych nevěřila ani slovo a vyžádala bych si nezávislý posudek od jiného veterináře. Aby měl pes ze setkání poraněnou páteř, musel by na něj Váš pes skočit. To nepíšete, takže nevím, ale pes by rozhodně po svých neodešel.
Nenechte se tahat za nos!
No a jsou vaší obcí upravena obecně závaznou vyhláškoui pravidla pro volný pohyb psů na veřejném prostranství a vymezena pravidla pro volný pohyb psů? Na to má zákonné zmocnění. To je jedna věc, pak ovšem máme povinnost zabránit škodám.
Ideální by bylo, vzít paní se psem a vijo za veterinářem. Sichr jako u kteréhokoliv zranění kde jsem účasten. Nebo si to nechat napsat písemně že nebyla způsobena škoda. Ale je faktem, že zranění se může projevit dodatečně.
Takže buď zacvaknout, nechat udělat znalecký posudek nebo se na ni vyprdnout a čekat, zda to požene dál. No a právník, jestli to stojí za to, popř. pak nechat stíhat ji.
Proč by měla informovat? Jsou lhůty na uplatnění. I pojišťovně, až na vyjímky, oznamujeme až po vyléčení. Argument je blbost.
Na šňůře, ne na šňůře za psa vždy odpovídá kdo ho vede (mimo vyjímek, kdyby někdo ..). Jeden bez vodítka, druhý nezajištěno aby nevyběhl. Pokud by byl napadený na vodítku, nestalo by se to? Nemohla by být napadena voditelka, kdyby s ním na vodítku mávala a stavěla se mezi psyj? Není to tak jednoduché. Konečné slovo by vyřkl jen soud.
Tak jsme trochu zapátral a našel jsem: Chovatel je povinen psa vést na vodítku, v případě potřeby nasadit psovi náhubek, usměrňovat chování psa povely, zabránit volnému pobíhání,...
Tak pokud vím, tak kalhoty tazatel již zaplatil, nebo jsem to špatně pochopil? Upřimně řečeno, zaplatil bych je, pokud by je roztrhl můj pes, jestli si je natrhla, protože někde zachraňovala svýho smetáka, to je její problém, už v tomhle byl tazatel velmi vstřícný - proto taky přiběhla s historkou o operaci. Hnal bych ji sviňským krokem. Myslím, že kdyby se tazatel šprajcnul hned, tak má teď klid. Psi se prostě porvali, co chcete řešit? Když se jí to nelíbí, má si ho vodit na vodítku, nebyla to jen chyba tazatele, že mu pes vyběhl ven. Vinní jsou oba, tudíž bych to neřešil.
jeho pes napadl druhého . Kdyby šla paní okolo a její pes byl na vodítku ,tak se to stalo taky . Jen pro zajímavost , pojistka celé rodiny včetně psa , stojí ročně 340,-
jinak pokud tam byla hlídka , tak záznam proč a kam jela bude a poškozené bude stačit oznámit přestupek na obec . Jestli má doklady o léčení tak se s tím nedá nic dělat
doplněno 07.01.13 15:43:To že se nic nestalo si myslíte vy ona má doklad od lékaře , že se stalo . Komu na úřadě uvěřej? A jestli se to nestalo a ona má doklad na černo a vy jí řeknete , že ho potřebujete pro pojištovnu , že to budou u jejího vete řešit , tak hned uvidíte jak to bylo . On je to pak poj. podvod a to si myslím , že do toho nikdo nepůjde .
Pojistku samozřejmě mám, ale proč bych měl platit za něco, co se dle mého nestalo. Jinak si dovolím tvrdit, že kdyby ho měla na vodítku, tak by se to nestalo. Když jsem vyšel na ulici, tak jsem se rozhlédl a nikoho jsem neviděl a najednou vedle mě pes. Kdyby ho měla na vodítku, tak jde vedle ní a viděl bych je. Ne že pes bude už u mě a majitelka někde v dáli, že nejde ani vidět.
Má syna veterináře , opravdu si myslíte, že jí nevystaví fakturu na 5000,.? ...Vždyť ta částka není ani zdaleka úměrná případné operaci páteře, nehledě na to , že tyto operace se dělají na vet. klinice.
Tvrdím - drž se své verze a nic neplať. I kdyby měla papír o operaci, kde je psáno, že to zapřičinil tvůj pes. Prostě bych si tvrdě stál za svým.
Tak jsme tedy dnes měli návštěvu. Paní přišla velmi svérázně, vybavená kopií účtenky z veteriny, kopií účtenky od kalhot a také s připraveným dokladem o úhradě její škody, která se díky kalhotům vyšplhala na téměř 7000Kč. To že pes byl na operaci páteře jsem špatně pochopil. Na této operaci byl prý před několika měsící a paní měla podezření, že by napadení našim psem mohlo toho jejich nějak poškodit. Pes měl tedy údajně dle vet. zprávy komplikované tržné rány, které však podle slov majitelky odhalila až na druhý den, kdy začaly krvácet. Majitelka nyní tvrdila, že když přišla domu, zjistila, že obleček psa je celý potrhaný a jsou na něm údajně kusy masa, které zřejmně náš pes před napadením jedl (žádne maso neměl), přičemž ještě ten večer když tady po 3 hod přišla s PČR tak o psovi se vůbec nezmiňovala - to si asi toho oblečku potrhaného nevšimla. Nicméně obleček nedonesla, ani o jeho škodě nic neřekla. Načež ihned prohlásila, že tedy chce po nás vyplatit onu částku. S tím jsme samozřejmně nesouhlasili, navrhla tedy, že to požene výš, což jsem řekl, že klidně ale že je chyba i na její straně, že neměla vodítko. Na to ihned reagovala, že vodítko měla, ale že my jsme si ho zřejmně nevšimli, jelikož je tenké a je dlouhé 6metrů (takové to rolovací). Načež jsem se s ní začal dohadovat, že vodítko pes neměl, ona tvrdila že měl...tak jsem řekl, že se tady s ní o tom dohadovat nebudu, že to očividně nemá cenu. Dále mi také tvrdila, že pes po svých rozhodně neodešel, že ho musela odnést...to už jsem se jen smál. Takže jsem tedy zvědav co bude dál.
Nicméně jsme se dozvěděli, že takovéto problémy s napadením jejího psa nemáme jen my, ale již teď vím o dalších třech lidech v okolí, jejichž pes měl toho jejich napadnout za poslední 2roky. Začínám si myslet, že se tato paní tímto asi živí.
No vidíš, nějaká podvodnice. Myslím, že víc dělat nebude, aby se sama nedostala do problémů. Jestli ty ostatní lidi znáš, zkus se pozeptat, jak to u nich probíhalo a jak to dopadlo. A dej vědět, jak to pokračuje, tohle mě vážně zajímá.
Nejspíš se tím opravdu živí - vyprovokuje cizího psa, pak hned skočí na zem "zničil mi oblečení", veterinář přikryje zranění psa "obnovení zranění páteře". Osobně bych se asi neudržel a rovnou jí dal přes hubu. Oficiálně by bylo na místě předběhnout jí a podat trestní oznámení. Pokud máte svědky že psa úmyslně vyprovokovala a vašeho psa jste zpacifikoval tak že jejího napadnout vůbec nestihl (zadržel jste ho těsně před jejím, měl jste ho pod kontrolou a naopak on napadl vašeho). V blátě se vyválela ona sama když jí její pes při napadání vašeho strhl na zem (to už jste ho držel a měl pod kontrolou). Její pes neměl žádná zranění a odešel po svých. Ideální by bylo spojit se s ostatními poškozenými. Taky může pomoct říct jí, že jeden ze sousedů měl na ulici namířenou kameru a náhodou všechno natočil, nahrávku že předložíte u soudu.
Tohle se děje i na sjezdovkách - borec najede před oběť, prudce zabrzdí aby do něj narazila, pak simuluje zranění nebo zničení výbavy a soudí se o náhradu škody včetně všech výdajů - pozor na to, bývá to v cizí zemi, policii něco podepíšete, soud bez vás rozhodne a kdo není pojištěný tak cáluje - bránit se je problém, on má "svědky", policejní zápis, lékařské zprávy a proti tomu je vaše tvrzení.
okamžitě jdete na policii a podejte trestní oznámení za pokus o podvod . Nevím jak je to dlouho co se to stalo , ale už tedy bude ukončené léčení a ona má doklad , tak bych tam nahlásil i to že pes neměl žádné potíže a vete jí dal potvrzení i doklad ( to bude zajímat finančák ) .Jesli máte pojistku , tak bych to nahlásil na pojišťovnu a řekl bych jim jak to bylo . Pojišťovna bude šetřit . Váš pes byl také na vodítku ( ) a to jim také řekněte .
Vypadá to, že paní má zkušenosti s takovýmhle výdělkem. Asi bude nejllepší, když s ní nebudete vůbec diskutovat, dělat hluchého. Zbytečněně se nervujete a ona má pocit, že je vítěz. Jednou jsem se vracela z louky od Odry, kde jsme nacvičovali stopu na zkoušky, s malým kníračem. Když jsme přicházeli k prvnímu domku, už z dálky jsem viděla, že z vrátek vychází obrovský ovčák. Popošel k nám a naježil se. Andyho, ve kterém se začal probouzet Napoleon, jsem stihla připnout na vodítko, nedalo se couvnou, tak jsem popošla k němu a zařvala jsem nejsilnějším hlasem, který jsem dovedla vydat: Co tady děláš?! Kde máš pána?! Mazej domů! Psisko znejistěl, zakýval ocasem a kapku mu povisly uši, ohlédl se k brance.Zařvala jsem ještě jednou a světe div se, on sklopil hlavu, sklopil ocas, otočil se a pomalu se loudal domů. :D Od té doby vím, proč se říká "mít malou duši". Ještě štěstí, že jsem chvilku před tím čupěla za keřem. Jinak bych se určitě počůrala. Měli jsme kliku, že pes poodešel od vrátek, kde už nebylo jeho území. Bylo by se mnou i s Andym zle, nedobře.
No vida ,zase někdo přišel na způsob , jak využít svýho psa.. Ta paní to má evidentně docela vychytaný , nejprve dlouhodobá provokace psa kolem plotu. A pak už jen zkoušela, kam až může zajít.Prvně kalhoty a když jste byl ochoten platit , tak přitvrdila .Netuším , kam výš by to mohla hnát , ale po čase byste těžko dokazoval , že pes nebyl zraněný . Asi bych si kryla záda alespoň doporučeným dopisem o ÚDAJNÉM zranění a byla by tam zmínka o nezajištění jejího psa a požadovala bych kontolu u jiného veterinářea taky bych se zmínila ,že víte, že to není poprvé ,kdy po někom požaduje náhradu škod. Předpokládám , že na to nebude reagovat , ale vy budet mít v ruce důkaz , že jste to chtěl řešit , ale ona požadovala jen prachy.Taky jsem zvědavá jak to dopadne,tohle se totiž může stat komukoliv z nás.
Je mi divné že zavolala polici později,mohlo se stát i to že toho psa i ona poškodila,ale stát se to nemuselo,podle mě když kastrace stoí těch 3000 tak to by vyšlo tka na 10 000 možná to ne,ale podle mě si to vymyslela,a chtěla záskat odškodnění,nebo ho něměla na vodítku aby když bude jako v tomhle případě nedovřené vrátka že vyběhne,a může potom zavolat na váš policii.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.