Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smlouva o poskytnutí pomoci

Od: mari2* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den. Jde o to,že se mám starat o člena rodiny. Je slepý,nebydlíme spolu,je ode mě 10km. Budu mu poskytovat vše co sám nezvládne. Takže nákupy,obědy,stříhání vlasů,běžný ůklid,občas vyčistit spotřebiče-lednice,mikrovlnka,varná konvice. Také mu budu nakupovat oblečení a vodit ho tam kam bude potřebovat-např. ůřady. Oblečení a jídlo budu ale kupovat z jeho invalidního důchodu. Teď před sebou mám smlouvu o poskytnutí pomoci - je tu kolonka kolik peněz za měsíc od něj za své služby budu chtít. Vůbec nevím jakou částku napsat. Smlouva je jen kus papíru-nebudu od něj požadovat žádnou konkrétní částku. Jen si říkám,že když tam napíšu nějakou nízkou částku,aby mu sociálka nedala menší příspěvek. Nebo ten je prostě daný? Nemáte s tím někdo zkušenost? Jak se pohybují tyto částky?Děkuji..

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Osoba závislá na pomoci jiného člověka pobírá příspěvek na péči ve výši 800, 4000, 8000 nebo 12000 Kč a to podle stupně závislosti. Tento příspěvek je určen pouze na péči, nesmí z něj hradit léky, bydlení, energie, potraviny a pod. Znamená to, že celý příspěvek by měla obdržet osoba, která péči poskytuje. Pokud je takových osob více, měly by obdržet částky podle svého podílu na péči. Na péči se např. může podílet i fyzická osoba spolu s pečovatelskou službou. I v tom případě se o příspěvek podělí podle svých podílů na péči.

Péči může poskytovat osoba blízká nebo asistent sociální péče anebo poskytovatel sociálních služeb, t.j. nějaká instituce. Instituce a asistent sociální péče. Asistent sociální péče (t.j. fyzická osoba, která není osobou blízkou) je povinen s osobou, které poskytuje pomoc, uzavřít písemnou smlouvu o poskytnutí pomoci. Náležitostmi smlouvy je označení smluvních stran, rozsah pomoci, místo a čas poskytování pomoci a výše úhrady za pomoc.

Z uvedeného vyplývá, že pokud jste osobou blízkou (osobou blízkou je příbuzný v řadě přímé, sourozenec a manžel, partner) nemusíte mít pro poskytování péče uzavřenou žádnou smlouvu, což však nebrání tomu, nějakou smlouvu uzavřít.

Kontrolní orgány nezjišťují, jaké částky pečující osoba dostává, ale pouze to, zda celý příspěvek je využíván pro stanovený účel.

Ještě chci upozornit na jednu z povinností pečující osoby: Osoba blízká nebo asistent sociální péče, který poskytuje oprávněné osobě pomoc, jsou povinni písemně ohlásit příslušné krajské pobočce Úřadu práce přijetí oprávněné osoby do ústavní péče v nemocnici nebo odborném léčebném ústavu a propuštění z tohoto zařízení, a to ve lhůtě do 8 dnů ode dne, kdy tato skutečnost nastala.

mari2*
hodnocení

Super děkuji,o všech povinostech jsem poučena z ůřadu. Takže do té smlouvy bych asi jako odměnu pro mě měla napsat tu částku,která mu náleží podle stupně závislosti? Já vůbec nevim,nikdy jsem nepřemýšlela nad tím,že bych za to měla něco chtít-a už vůbec ne konkrétní částku! Pak je tam ještě otázka jaké ůkony bude má péče obsahovat. Mám tam normálně vypsat vše co mě napadne-co sám nezvládne-a nebo je pro to nějaký termín,který na tuto otázku odpoví např. ve dvou větách?

Ano, pokud budete sama, která bude péči poskytovat, uveďte do smlouvy částku rovnající se příspěvku na péči. Pokud vás bude víc, kdo bude péči poskytovat, uveďte poměrnou část příspěvku, jak jsem uvedl ve své první odpovědi. Níže uvádím úkony, které se zpravidla nesoběstačným osobám poskytují, tak si z nich vyberte ty, které budete vykonávat. Pokud máte ve formuláři málo místa, tak některé body můžete sloučit. Přeji hodně štěstí, oceňuji ochotu poskytovat péči potřebné osobě.*palec*

a) pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu:
1. pomoc a podpora při podávání jídla a pití,
2. pomoc při oblékání a svlékání včetně speciálních pomůcek,
3. pomoc při prostorové orientaci, samostatném pohybu ve vnitřním prostoru,
4. pomoc při přesunu na lůžko nebo vozík,
b) pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu:
1. pomoc při úkonech osobní hygieny,
2. pomoc při základní péči o vlasy a nehty,
3. pomoc při použití WC,
c) poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy:
1. zajištění stravy odpovídající věku, zásadám racionální výživy a potřebám dietního stravování,
2. dovoz nebo donáška jídla,
3. pomoc při přípravě jídla a pití,
4. příprava a podání jídla a pití; tato základní činnost může být zajišťována jen v rozsahu úkonů podle bodů 3 a 4,
d) pomoc při zajištění chodu domácnosti:
1. běžný úklid a údržba domácnosti,
2. údržba domácích spotřebičů,
3. pomoc při zajištění velkého úklidu domácnosti, například sezonního úklidu, úklidu po malování,
4. donáška vody,
5. topení v kamnech včetně donášky a přípravy topiva, údržba topných zařízení,
6. běžné nákupy a pochůzky,
7. velký nákup, například týdenní nákup, nákup ošacení a nezbytného vybavení domácnosti,
8. praní a žehlení ložního prádla, popřípadě jeho drobné opravy,
9. praní a žehlení osobního prádla, popřípadě jeho drobné opravy,

mari2*
hodnocení

Jste ůžasnej-díky;)

lidka*
hodnocení

3x

Zde máte přehled o výši příspěvku na péči pro rok 2012. Podle toho bych i vypsala částku a úkony do smlouvy, pokud se o něho budete starat sama. Maximálně bych snížila o částku většího úklidu, který by zajišťovala úklidová firma. Ale to by asi bylo třeba 4x do roka? *nevi*

socialni-davky-2012.cz/... Ale jsou zde kolegyně, které se starají o staré a nebo i bezmocné členy rodiny, takže se jistě k tomuto tématu připojí. *tuc*

doplněno 08.02.12 18:27:

Ještě přidám tyto informace - je zde docela podrobně popsáno, co je třeba u kterého stupně obstarávat:

honziksana.estranky.cz/...

hodnocení

0x

Také se starám o babičku - tchyni s Alzheimerovou demencí. Ta smlouva je podle mě něco naprosto nového, nikdy jsem o ní neslyšela, zvláště, pokud se jedná o pomoc mezi příbuznými. To pak není "smlouva o dílo", ale doslova morální povinnost. A na někoho to prostě, bohužel, padne. Naše babča si zapálila gauč /mimo jiných akcí, ale tahle byla nejhorší/, neurolog nařídil, že už potřebuje neustálý dohled, tak jsem musela v zaměstnání dohodou skončit a zůstat s ní doma. Proto nechápu tu smlouvu. Peníze jdou na adresu toho nemocného a měl by je použít pro jednoho či víc pečovatelů. Třeba, pokud k němu jezdí tzv.:"Domácí péče" převazovat ránu, píchat injekce, odebírat krev apod., i to se platí z toho příspěvku.

Jinak, jak už tu bylo správně napsáno, příspěvky jsou ve 4 stupních. Největší je asi lumpárna pro lidi s 1. stupněm. Byly to 2 tisíce, snížili to na 8 stovek.

A ty úkony si sama psát, to se mi zdá také divné. To by měla vyplnit ošetřující lékařka /praktická/, která ho zná. Třeba zda si sám ohřeje jídlo, zda se sám vykoupe...apod. Nám to doktorka vypracovala, v čem je přesně potřeba pomoci a podle toho, co uznala, babičce pak přiklepli ten stupeň. Ale to víte, snaží se šetřit, kde to jen jde.

Když nemocný žije 10 km od Vás, nebylo by lepší si jej přestěhovat k Vám? Takhle to bude minimálně 1 cesta denně, někdy určitě i víc. Zvláště pokud jste doma, nechodíte do práce, měla byste jej pod dohledem. Může se stál, bohužel, cokoli. Upadne, udělá se mu špatně, třeba se může znečistit průjmem a bude čekat, než zase přijedete? Třeba do druhého dne? Do toho mluvit, samozřejmě, nemohu, ale bylo by to asi jednodušší řešení pro něho i pro Vás. Tak hodně sil, není to opravdu lehké.*placni*Jaga.

mari2*
hodnocení

Máte pravdu,že mezi členy rodiny se tato smlouva nesepisuje..Ale vztah strýc-neteř nemají na ůřadu vedený jako přímé příbuzné a proto se musí ta smlouva sepsat. To je ta naše ČR-dělají problémy tam kde nejsou a naopak. Není na tom tak špatně,na záchod si dojde sám-má uznaný druhý stupeň. U nás doma bych ho neměla kvůli místu kam dát a on by ke mě ani nechtěl. Bydlí na ubytovně,pokecá si tam s ostatníma-u nás by byl odřízlej od ostatních. Je tam spokojený,jen si kvůli tomu,že je slepý nic sám pořádně nezvládne udělat. Tu smlouvu beru jen jako nutné zlo kvůli ůřadům-jinak se podle ní řídit nebudu. Prostě budu dělat co bude potřebovat. Také tam mám kolonku jaké dny v týdnu a kolik hodin ze dne mě péče o něj zabere. To už si ůplně klepu na čelo*smich*

martinaa*

Mari, fascinuje mě Vaše Ů na začátcích slova:D Vypadá to, že to používáte schválně a je to vtipné:D

mari2*
hodnocení

Tak ted jsi me Martino dostala*smich*.. Dokonce sem si i na papir zkusila napsat vetu a tam sem automaticky napsala u s carkou..Ja na pocitaci pisi bez hacku a carek a jen kdyz pisu nekomu "lepsimu" tak tam pak ty hacky a carky dopisuju*smich*..Prisla sem na to,ze u s carkou myslim ani nikdy nemackam*hi* Ale ted sem se nad tim pobavila asi stejne jako ty*smich*

Pokud nevadi volim tykani-sme asi stejne strare*palec*

martinaa*

Vypadá to totiž parádně:D A klidně tykej;)

Mari, těší mě, že patřím mezi ty "lepší". Protože v odpovědi na můj příspěvek jste háčky a čárky použila. *smich*Jaga.

Jen by mě ještě zajímalo, podle jakých kritérií to rozlišujete?*haha*

Mari, vám se zdá smlouva zbytečná, protože máte v úmyslu o strýce řádně pečovat. Ale v praxi se vyskytuje řada případů, kdy pečující osoba si vezme celý příspěvek na péči, u postiženého člověka se ukáže 2x týdně, nakoupí základní potraviny a tím celá péče končí. Vznikají pak spory, jak si kdo péči představuje. Proto vznikla povinnost pokud možno podrobně péči ve smlouvě popsat - co je psáno, to je dáno. Neberte tedy prosím smlouvu jako nutné zlo. Na druhou stranu je mnoho případů, kdy příjemce příspěvku si objedná jen několik úkonů, zaplatí za ně pár stovek a zbytek příspěvku propije nebo naháže do automatů, což je evidentní zneužití příspěvku.

Kdyby se lidi chovali poctivě, nemusely by se takové smlouvy sepisovat. V některých zemích se lidé dohodnou, podají si ruce a platí to pro ně stejně, jako by uzavřeli notářsky ověřenou smlouvu. U nás tomu tak bohužel ještě dlouho nebude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]