Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
moc bych chtěla poprosit o radu. Pracuji už 2r na jednom prodejním místě. Střídáme se s kolegyní, ale na směně je každá sama. Ve smlouvě mám daný jen úvazek - 40h týdně. Zaměstnavatel přišel s tím, že od února chce otevírat o hodinu dříve. Do práce dojíždím ca 25km, musela bych tam být ca ve 4.45. To je pro mě nemožné, protože mi nejede žádný spoj. Nemám ŘP, což zaměstnavatel ví a i kdybych měla, z platu bych si auto nemohla dovolit. Pokud mi nezbyde nic jiného než skončit, tak stejně nevím,co budu dělat v únoru a březnu, kdy bych již měla chodit na směnu dřív. S kolegyní se vyměnit nelze, řeší obdobný problém. Je sama s dítětem, které jí nemá kdo denně vodit do školky a když bude chodit na 5hod je školka ještě zavřená :-/ Se zaměstnavatelem moc řeč není. Zvažovala jsem i ježdění na kole, ale to je tak na léto - ve tmě se posilnici docela bojím, je tu hodně provoz a přece jen 50km denně na kole bych asi nedala. Tak nějak nevím, co mám dělat...
Pracovní dobu a rozvrh pracovních směn určuje zaměstnavatel, který má právo je i měnit. Doprava do zaměstnání není starostí zaměstnavatele.
Zkuste zaměstnavatele požádat o rozvázání pracovního poměru dohodou. Nevyhoví-li zaměstnavatel Vaší žádosti, budete muset dát výpověď a na výpovědní dobu si dopravu nějak zajistit.
Uvedete-li v písemné dohodě nebo výpovědi vážný důvod skončení pracovního poměru, nebude se Vám v případě následné registrace na úřadu práce krátit podpora.
___ Vážné důvody skončení pracovního poměru (Zákon č. 435/2004 Sb., § 5, písm. c)
doplněno 06.01.13 15:53:Reakce na Nicozib (6. ledna 2013 ve 12.38):
Pracovní doba není součástí pracovní smlouvy, protože si ji smluvní strany nesjednávají. Pracovní dobu, její začátek i konec i rozvrh pracovních směn určuje zaměstnavatel.
Změna pracovní doby nebo jejího začátku tedy není důvodem ke změně pracovní smlouvy ani k uzavírání nové.
Změna začátku pracovní směny není vážným důvodem k ukončení zaměstnání (viz výše odkaz na zákon o zaměstnanosti).
___ K dotazu mne ještě napadla možnost pokusit se dohodnout se zaměstnavatelem a s kolegyní a v ranních směnách se střídat. Ovšem ani jeden - zaměstnavatel ani kolegyně nejsou povinni na Váš návrh přistoupit.
doplněno 06.01.13 18:58:Nicozib, vážnost důvodu posuzují zaměstnanci úřadu práce a zákon o zaměstnanosti tento důvod neuvádí.
Asi by nebyl problém prokázat nemožnost dostat se do zaměstnání, ale je otázkou, jak vážnost posoudí ÚP.
Některé důvody jsou v zákoně uvedeny dost volně, takže by se do nich mohla tazatelka "vejít".
doplněno 06.01.13 19:58:Pro úplnost: Povinnými náležitostmi pracovní smlouvy jsou - druh práce - místo výkonu práce - den nástupu do práce
V pracovní smlouvě lze sjednat i další věci (např. pracovní úvazek), na kterých se obě strany dohodnou.
Většinou se však v pracovní smlouvě nesjednává pracovní doba, protože pak by ji zaměstnavatel nemohl v případě potřeby měnit bez souhlasu zaměstnance.
doplněno 06.01.13 20:39:Nicozjb, omlouvám se za předchozí komolení nicku, v podtrženém slově jsem místo j četla i.
___ Pohanko, změnu pracovní doby tipuji spíše na provozní důvody. Za účelovou bych ji považovsala v případě, že by zaměstnavatel otevřel o hodinu dříve a za tu hodinu by přišel jediný zákazník minutu před dřívějším začátkem otvírací doby.
Pokud by se zaměstnavatel měl starat o to, odkud zaměstnanci jsou, nebo o možnosti jejich dopravy z/do zaměstnání, snížily by se podle mne možnosti dojíždějících zaměstnanců najít jakoukoliv práci.
Není úprava pracovní doby účelová? Myslím, že by měl zaměstnavatel vědět, odkud dojíždíte a že budete mít obě problémy. Nechce se Vás tedy zbavit, aby nemusel vyplácet odstupné?
Doporučuji zajít i nyní, když ještě jste zaměstnaná na ÚP a tam je seznámit s Vaším problémem, poradit se, jak dál postupovat a případně dopředu zažádat o nabídku zaměstnání. Na toto máte právo, podle oficiálních stránek MPSV.
Aby viděli, že máte zájem tuto nastalou situaci řešit.
Ale stejně se ještě sama rozhlížejte po nějaké vhodné práci sama.
Pěkný den, obávám se, že pokud nechcete skončit na pracáku (nevím, jak je to v zákoně s těmi překážkami v práci), nezbyde Vám nic jiného, než si udělat ten řidičák aza pár peněz koupit ojeté auto. Nějaké starší Renaulty nebo škodovky seženete se štěstím od 15 000,- výše, což není nějaká decimující investice. Nehledě na to, že ŘP je dneska vcelku běžnou podmínkou pro mnoho prací.
Nebo se poohlédnout po jiném místě, pokud se zaměstnavatelem není řeč.
Tomu se říká odborna ženská rada Auto v této cenové relaci je tak na zešrotování. Pokud si k tomu ještě přičteme ekologický poplatek (v dané kategorii asi 10 000,.)... + pojistka + zimní gumy...+ v daném případě autoškola...za dva roky STK a ME (kterou už nejspíš neprojde)=rada k nezaplacení.
Jediná rada je bohužel, najít si jinou práci.
Milý Montgomery, mluvím z vlastní zkušenosti. Já také dojíždím do práce, auto máme za nějakých 30 000,-, nedávno jsem ho nabourala a chystám se na koupi jiné ojetiny, z bazaru za 19 000,-. Na splátky to zvládnu i s 65% úvazkem, takže takový problém to zase nebude. Nevím, proč by STK neprošlo. Přítel má Passata 15 let starého, pár věcí je vyměněných, ale jinak je to super auto (když pominu, že na dálnici už to na těch 240 vytáhne jen tak tak...). Když se o auto dobře staráte, není to za deset let kupa šrotu k vyhození.
Řidičák je sice dost peněz, ale je to jednorázovka a na mnoho let. Pokud se do toho někomu nechce, jeho věc, ale auto dnes beru jako celkem nezbytné. Je to všechno o prioritách.
Paráda, řidičák si tedy koupí dnes v 16 hod v masně naproti, naučí se řídit auto a zkoušky provede při první jízdě z autobazaru a hurá do práce za 8 k hrubého .
Neplácejte, prosím.
Předpokládám, že v dnešní době má rozumný člověk něco naspořeno na kritické a nečekané situace, aspoň nějakou menší částku. Pokud ne, jednorázově se dá na takto důležitou věc půjčit od rodičů, partnerů, sourozenců, dobrých přátel. Netvrdím, že zaměstnavatel počká tři měsíce, až si paní dodělá řidičák a sežene auto, nicméně řidičák i auto se jí bude hodit při hledání nového zaměstnání, třeba kdyby našla místo, na které by opět musela dojíždět.
Já bych bez auta a řidičáku také asi seděla na pracáku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.