Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nadměrné používání nosních kapek

Od: shizzu* odpovědí: 10 změna:

chtěl bych se zeptat, jestli mi hrozí nějaké nebezpečí, když budu delší dobu používat nosní kapky? Přez den je to celkem dobré, ale když si lehnu, tak se mi nos hned ucpe a nemůžu s tím usnout... Hypertonická slaná voda mi nepomáhá... Momentálně kapky používám 3. týden ( v lékárně mi vždicky říkali, že je mám používat max. 10 dní ) ... Snažím se alespoň kapky každý týden měnit... Zajimá mě jestli dlouhodobé používání může mít nějaké trvalé následky?

Děkuji za odpověď

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ze zkušenosti mohu říct dvě věci.

Je to děsně návykový, za chvilku bez toho nemůžeš fungovat.

Od doktora mám potvrzený, že je to děsnej driák, kterej dlouhodobým užíváním ničí sliznice nosu.

pb®
hodnocení

0x

Ano, vznikne zavislost a musite je pouzivat porad. Trpim na to, takze musim kapky kombinovat s leky. Zkuste misto kapek pouzit leky, ktere uvolnuji sliznici. Dobry je pseudoefedrin (treba Nurofen Stopgrip), pomahaji i leky na alergii (Claritine).

sisinka*
hodnocení

0x

urcite nepouzivat dele nez doporucuje lekarnik neb co doporucuje pribalovy letak.Kapky jsou navykove a poskozuji sliznici.Doporucila bych navstevu lekare odd.usni nosni krcni.

polinek*
hodnocení

0x

,,dobré bylinné kapky jsou PINOSOL

doplněno 09.02.12 00:21:

jsou to olejové kapky a nedráždí sliznici. Také je užívám..

hodnocení

0x

Většinu nosních kapek obsahuje Efedrin, který je po pravidelném používání návykový. Proto se kapky mají používat jen na nezbytně nutnou dobu. Lékárna doporučuje nejdéle 7 dní. Místo kapek, na uvolnění nosu, použijte lžičku nastrouhaného zázvoru, po jídle. Spolehlivě uvolní nos, nebo půl lžičky nastrouhaného křenu.

martinaa*
hodnocení

0x

Napíšu, jak jsem dopadla já. Nosní kapky Olynth HA jsem užívala asi půl rok v kuse. Na ORL mě dostalo ztížené dýchání a velké krvavé strupy v nose, které jsem každý večer strhávala, abych mohla dýchat. Mám zničenou nosní sliznici, kterou si musím denně mazat mastí, a pokud se to časem nezlepší a dojde k proděravění nosní přepážky, tak mě čeká jakási léčba (doktor říkal cosi o elektřině, nepamatuji si to přesně), a možná plastika.

Takže asi tak.

doplněno 09.02.12 11:01:

A máte ucpaný nos kvůi nachlazení? Ona to totiž může být alergická i astmatická rýma, která se!projevuje" právě večer, když jde člověk spát. V tom případě můžete kapky užívat měsíce a nebude to mít žádný efekt. Pokud máte rýmu déle, jak tři týdny, navštivte ORL.

imsorry*
hodnocení

0x

Já jsem BYLA (ťuk ťuk) závislá na Olynthu. Trvalo to asi 10 let, stříkala jsem si do nosu tak 2 - 3x denně. Po krátké době se mi zvětšila nosní sliznice, takže jsem měla neustále pocit ucpaného nosu a uvolnil ho jedině Olynth. Teď na nový rok jsem si ho už nekoupila a čekám, jestli přežiju. Jako placebo používám přírodní Quixx, ale moc to nepomáhá. Je to trochu utrpení, ani nevím, jestli se mi sliznice ještě dá do pořádku nebo mi to už zůstane *nevi* Každopádně začínat s tím už nikdy nechci!

dery*
hodnocení

0x

Můžete si pěkně zničit sliznici... Rychle s tím přestaňte.

Smrkejte co nejvíc a používejte slanou vodu, Vincentku ve spreji apod. To, že nepomáhá, se vám zdá, protože účinek není tak silný jako při Olynthu, Nasivinu apod. Ale určitě to pomůže a např. Vincentku lze používat neomezeně.

stirecek*
hodnocení

0x

Vincentka je dob rá na zvlhčení sliznic, ale pokud jsou sliznice zduřelé, potřebujete kortikoidy. Žádné kapky trvale, tím sliznice dokonale zničíte. Takže sprej avamys nebo tablety medrol - zaručená úleva.

fran
hodnocení

0x

Ta sliznice se pochroumá dost rychle, pak je asi snazší přístup kapénkové infekce a nastává třeba rýma nebo jiná viróza. Roztáčí se kruh.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]