Nejste přihlášen/a.
Dobrý den ,Chtěl bych pomoc...Rozešel sem se s přítelkyní a čekáme díte ,oznámila mi že nebudu zapsán jako otec do rodného listu dítěte...že tam chce napsat svého nového přítele ..mohu se nějak bránit ,mám vubec nějakou šanci uspět?, nechci prijit o svou dceru ..děkuji za odpověď
nezůstává Vám nic jiné, než podat žalobu...
zákon o rodině č. 94/1963 Sb.
§ 52
(1) Za otce se jinak považuje muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů učiněným před matričním úřadem nebo soudem.
§ 53
Souhlasným prohlášením rodičů lze určit otcovství k dítěti ještě nenarozenému, je-li již počato.
Protože se matka dítěte bude bránit souhlasnému prohlášení, můžete použít
§ 54
(1) Nedošlo-li k určení otcovství podle předchozích ustanovení, může dítě, matka i muž, který o sobě tvrdí, že je otcem, navrhnout, aby otcovství určil soud.
(2) Za otce se považuje muž, který s matkou dítěte souložil v době, od které neprošlo do narození dítěte méně než sto osmdesát a více než tři sta dnů, pokud jeho otcovství závažné okolnosti nevylučují.
Jste bílou vránou, většinou jsou problémy opačného charakteru... otec se nechce přiznat...
určení otcovství soudem má ve Vašem případě výhodu... pokud při určování otcovství nařízeném soudem (třeba test DNA) vyjde najevo , že nejste otcem, nebudete muset přispívat na výživu... pokud učiníte souhlasné vyhlášení rodičů, že jste otcem, platíte do doby, kdy dítě, byť ve věku třeba 26 le, není schopné se samo živit... rozmyslete si, co využijete...
kdo je otec, ví jen matka... někdy ani ta...
JJJ asi sem jinej noo ,ale o své dítě se chci starat i když s jeho matkou nevichazim ,je mi jedno že budu platit alimenty a tddd ale o svou dceru nechci nikdy přijít a nemyslim si že bych tim nějak uškodil diteti ...jednou sem tata tak sevším všudy jenom se bojim našich soudu vždy stojí při matkách
Tome, co se týče soudu a určení otcovství (prokázání), tam soud při matce stát nebude určitě. Dítě má právo vědět, kdo je jeho otec a otec má právo být otcem uznám. Právo otce na výchovu dítěte je stejné, jako právo matky. Tak to je.
doplněno 08.02.12 12:31:Co se týče dalších věcí - svěření do péče, výživné, styk s dítětem...To už je věc jiná, tam problémy můžete očekávat, ale spíš ze strany matky, ne soudu.
Dobrý den. Šanci máte. Po narození dítěte musíte podat žalobu na určení otcovství. Soud nařídí testy DNA a když se Vaše otcovství prokáže, budete zapsán do RL a vznikne Vám tak právo a povinnost vůči dítěti.
Děkuji za odpověd určitě to udělám,ale mám strach že jí nenajdu protože mi řekla že se nedozvim kde bude rodit a nebude problem že tam chce zapsat nikoho jineho?žalobu určitě podám protože se chci starat o své dítě,ale nemám szím žádné zkušenost.musí to podat právník nebo mužu já?
Podat žalobu můžete i bez právníka. Pokud uvede matka jméno otce, který otcem není, bude toto změněno posléze, po potvrzení otcovství, na matrice v RL.
doplněno 08.02.12 09:53:Pokud jsou Vám známa data matky dítěte (datum nar., rodné číslo), pak se ptát na matrice, oni Vám tam poradí, jak jí dohledat (evidence obyvatel). Stačí, když uvedete, že máte naléhavý právní zájem, což je ve Vašem případě.
Moc vám děkuji za radu ...jen se opravdu bojim že jí nikde nenajdu už teď sni komunikuji jen přez FB...no snad si naše soudy poradí
Tome, já bych to asi neřešil. Nic se nemá lámat přes koleno. Je to sice vaše dítě, ale asi mu tímto spíš uškodíte. Bude hned od narození vystaveno různým konfrontacím, bude mít z toho v hlavě chaos. Matka vypadá podle vašich slov, že bude dělat problémy. Citový vztah se vyvíjí až postupně, takže ho milujete spíš jen rozumem. Nechte to bejt. Ještě můžete mít dětí určitě spoustu. Nebo to chcete matce taky udělat natruc? Plynou vám všem z toho jen problémy. Já svoje děti miluju a vždycky jsem je chtěl, ale jsou situace, kdy pokuid bych jim uškodil, bych jednal v jejich zájmu proti zájmu svojemu. Držte se, nebudete to mít lehké ať už se rozhodnete tak, nebo onak.
Nemyslim že bych tím male uškodil ,ba naopak chci jí dát vše a to mužu udělat jen jako legitimne uznanej otec,protože jen tak mám záruky že mi v tom nebude bráněno .A natruc matce to opravdu nedělám dělám to pro malou protože je to má dcera ..a nejsem ztěch kterej by své dítě opustil a dělal si nove ...
Pokud žádné dítě ještě nemáš, nemůžeš ho opustit. Bráněno ti bude, to si piš. Už teď si děláte naschvály. Ale možná jsem v mládí nebyl jiný. Jak říkám...držím palce.
jjj Tohle je mé první dítě a nestratim ho njno eště není na světě ale beru jí tak noo jj vím že to bude těžké ale zasvou dceru budu bojovat ať se děje co se děje ...děkuji snad to bude O.K.
Ježkovy oči, jeden z mála zodpovědných chlapů v této oblasti a Vy ho nabádáte k tomu, aby se zachoval úplně opačně V této oblasti raději neraďte...
Tento vzkaz je pro "ringo"
Děkuji nevím jestli je to zodpovědnost ,spíše to beru jako samozdřejnost ..na dítě musí bejt dva,tak by to mělo bejt i pak na výchovu také...a hlvně sem mladej takže se bojovat o svou dceru bát nebudu nebojte svuj boj nevzdám ...
malá je moje tak i zodpovědnost i práva
Bohužel jste právě jeden z mála, kdo to bere jako samozřejmost. Každému druhému je to jedno a dal by nevím co za to, aby expřítelkyně chtěla jako otce zapsat někoho jiného. Je to dost zoufalé, co den se tu objevují dotazy jak zaplatit co nejméně na výživném, jak se dítěte zříci apod. Takže jsem ráda, že ještě chlapi jako Vy existují
Tom2680 se chova jako zodpovedny otec.Moc mu preji aby mu to s jeho dcerkou vyslo,ale zaroven se musim zastat ,,ringo,,on to mysli taky moc dobre.Predpoklada,ze to nebude jednoduche a matka ditete bude delat otci problemy,a v napjate situaci vse odnese dite.
JJ děkuji za komliment že se chovám jako zodpovědný otec,ale jak už sem jednou zminil je to samozdřejnost a věřim že malé se tonedotkne v ničem,protože věřím že se snad vše vyřeší rychle a soud mi dá za pravdu abych moh svou dceru také vychvávat ,vím že to bude boj ,ale myslim že si to malá zasloužíí abych zaní bojoval.je tonejcenější v životě co mám..nedjde o placení alimentu a tdd,...dám jí vše co bude potřebovat ,hlavně svou lásku a věřím že pozdějš se i její matka umoudří a uvidí že vychovávat mužeme oba a netahat dotoho osobní spory ...
Pokud nejste manželé,tak příliš šancí nemáte.A pokud ona by se vdala,tak automaticky otcem je její manžel a soud se jinou alternativou zabývat nebude.Dokonce ani když bys měl souhlasné DNA.
JABRAKA
Na to jste prisla jak? Nerikam, ze nemate pravdu, ale pokud ano, je to pro me naprosto sokujici.
Nemyslim si a doufám v to že jen matka má právo na dítě? i otec musí mít práva..a doufám že nemáte pravdu ..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.