Nejste přihlášen/a.
Ahoj, nedávno jsem byl na vyndavání stehů, a řekli mi že si jí mam masírovat, ale neřekli jak, je to jicva velká cc 1cm. Jak jí mám masírovat, jemně, silně. dlouho, krátko? A vůbec, co dělat, aby se ta jzva co nejlépe zahojila?
Mně dal kdysi doktor trochu podrobnější poučení: masírovat místo vedle místa, vždy na několik vteřin poměrně silně přitlačit, aby se jizva odkrvila, a pak povolit. Nejspíš to opakované prokrvování přispívá k hojení. A masírovat co nejčastěji. Měla jsem jizvičku na břiše a protože jsem neměla čas si ji neustále masírovat, zapřela jsem mezi jizvou a stolem takovou tu fixku centropen s kulatými konci :D. Promačkávat od jednoho konce jizvy ke druhému jak často to půjde. Jizva brzy zvláční a zesvětlá. A promazáváním dobrým sádlem taky nic nepokazíte.
doplněno 07.02.12 20:17:Tlakové masážeJe empiricky dokázáno, že působení trvalého tlaku na jizvu zabraňuje tvorbě hypertrofického jizvení. Využívá se toho hojně u popálenin, kdy pomocí elastického prádla, místy vyztuženého destičkami, se zabraňuje tvorbě deformujících jizev. Tento pozitivní efekt lze využít u jakékoliv jizvy. Tlakové masáže se provádí takto: na zhojenou ránu (cca 1-2 týdny po odstranění stehů) zatlačíme prstem proti podkladu tak,aby se nehtové lůžko odkrvilo, tlak ponecháme cca 30 sekund, poté povolíme a prst přesuneme na vedlejší část jizvy a postup opakujeme. Takto tlakem promasírujeme celou délku jizvy. Přes jizvu tedy prstem nepřejíždíme, pouze tlačíme. Masáž provádíme minimálně 3x denně po 10 minutách, čím častěji, tím lépe. Účinek očekáváme cca za 1- 2 měsíce. Jsou-li masáže správně a dostatečně často prováděny mají výborný efekt.
Zdroj: ordinace.cz/...
Dcera byla na operaci ve Vysokém n/J. Nevím jak dneska, ale to byla tehdy vyhlášená nemocnice na plastiku po úrazech. A to si pamatuji, že ji doporučili právě tlakové masáže, aby jizva nebyla znát. Přesně tak, jak uvádí ve své odpovědi inženýrka. Ale to máte malou jizvu, ta po tlakových masážích brzy zmizí.
Nechci vám brát iluze. Je to asi dva roky co jsem se sekl do ruky. Jizva asi 3-4 cm. Doktor mě po vytažení stehů poslal na masáž jizvy.
Chodil jse asi tří neděle. Že by jízva byla méně vidět se mě nezdá. Jedíná výhoda byla, že mě mladá sestřička 10 minut hladila - masírovala ruku.
Tři neděle je málo a hladit nestačí . Masáž musí být tlaková. Já jsem svoji jizvu masírovala silným tlakem téměř neustále, mám ji uprostřed břicha, tři stehy po odstraněném znamínku. Zpočátku byla ošklivá, rudé jelítko místo malého úhledného znamínka, no byla jsem nešťastná a byla jsem na ni naštvaná, tak jsem jí dávala zabrat. Po půl roce byla jemnější a světlejší, teď už není vůbec vidět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.