Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověd z důvodu nadbytečnosti - moje práva?

Od: ilonka* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,dostala jsem výpověd z důvodu nadbytečnosti.Mám právo na nějaké volno k hledání nového místa? Zaslachla jsem že mám nárok na půl dne v týdnu. Musím mít nějajé potvrzení že jsem byla někde se ptát?Může mě zaměstnavatel propustit když jsem v rozvodovém řízení a mám dvě děti,které bydlí se mnou? Odstěhovala jsem se od manžela a bydlím v pronájmu.Nevím na co všechno mám nárok. Děkuji za radu. Ilonka.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Odpověď na svou otázku najdete v Nařízení vlády č.590/2006 Sb., kde se říká: Pracovní volno bez náhrady mzdy nebo platu před skončením pracovního poměru se poskytne na nezbytně nutnou dobu, nejvýše na 1 půlden v týdnu, po dobu odpovídající výpovědní době v délce dvou měsíců. Ve stejném rozsahu se poskytne pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu před skončením pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až e) zákoníku práce, nebo dohodou z týchž důvodů. Pracovní volno je možné se souhlasem zaměstnavatele slučovat.

Máte tedy nárok na placené volno. Nemusíte však prokazovat, kde a jakým způsobem zaměstnání hledáte. Skutečnost, že jste v rozvodovém řízení, nemá na tyto záležitosti vliv.

Já se domnívám, že stejně jako pro všechny překážky v práci na straně zaměstnance zde platí, že je zaměstnanec musí zaměstnavateli prokázat. Zaměstnavatel po Vás může chtít dokládat, že bylo volno skutečně čerpáno za účelem vyhledání místa (např. potvrzením, že jste byla na pohovoru apod.). Pokud byste účel čerpání volna řádně nedoložila, mohlo by se jednat o absenci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]