Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neuznání reklamace vs kopie dokladu

Od: gotrekzagary® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, nejsem si jist zařazením otázky, tak se případně omlouvám za chybu.

Před nějakou dobou jsem v rámci rekonstrukce RD zakoupil bourací kladivo. Stavební spořitelna to uznala jako náklad, takže originál dokladu šel jako příloha k dokumentaci o čerpání úvěru. Jsem zvyklý si doklady zakládat, či dělat kopie, takže i tenhle jsem před odesláním na spořitelnu prohnal skenerem.

Jak už se tak stává, kladivo se pokazilo a jelikož ještě bylo v záruce, vyrazil jsem ho reklamovat. Prodejce reklamaci neuznal, že prý nemám originál dokladu. Přitom ve stejné situaci jsem s aku šroubovákem a tam (jiný) prodejce reklamaci uznal a věc bez problémů opravil.

Rád bych se tedy zeptal, jestli je skutečně striktně vyžadován originál dokladu, nebo by se prodejce měl spokojit i s kopií. Díky.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

2x

Zákon neumožňuje prodávajícímu jakkoli podmiňovat vyřízení reklamace. Postačí jakkoli prokázat existenci záruky, tedy datum nákupu, skutečnost, že nákup byl učiněn u příslušného prodávajícího, a délku záruční doby. K tomu bezesporu postačí záruční list s potvrzením prodávajícího a datem prodeje.

vr

Jinak co se týká úvěru ze stavebního spoření, tak při dokládání jsem dokumentovala originálními doklady, ovšem nechali si z nich pouze kopii. Jedná se o ČS. U vás trvali na originálech?

hodnocení

Ano, trvali (Raiffaisen).

Dobrý den. Jako důkaz o koupi stačí kopie kupního dokladu. Originál si stejně lidé měli ponechat pro případ, že by se prodávající později vymlouval, že doklad neobdržel a Vám kvůli tomu reklamaci neuznal. A tak to prodejci můžete i zdůvodnit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]