Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nejsem si jist zařazením otázky, tak se případně omlouvám za chybu.
Před nějakou dobou jsem v rámci rekonstrukce RD zakoupil bourací kladivo. Stavební spořitelna to uznala jako náklad, takže originál dokladu šel jako příloha k dokumentaci o čerpání úvěru. Jsem zvyklý si doklady zakládat, či dělat kopie, takže i tenhle jsem před odesláním na spořitelnu prohnal skenerem.
Jak už se tak stává, kladivo se pokazilo a jelikož ještě bylo v záruce, vyrazil jsem ho reklamovat. Prodejce reklamaci neuznal, že prý nemám originál dokladu. Přitom ve stejné situaci jsem s aku šroubovákem a tam (jiný) prodejce reklamaci uznal a věc bez problémů opravil.
Rád bych se tedy zeptal, jestli je skutečně striktně vyžadován originál dokladu, nebo by se prodejce měl spokojit i s kopií. Díky.
Zákon neumožňuje prodávajícímu jakkoli podmiňovat vyřízení reklamace. Postačí jakkoli prokázat existenci záruky, tedy datum nákupu, skutečnost, že nákup byl učiněn u příslušného prodávajícího, a délku záruční doby. K tomu bezesporu postačí záruční list s potvrzením prodávajícího a datem prodeje.
Jinak co se týká úvěru ze stavebního spoření, tak při dokládání jsem dokumentovala originálními doklady, ovšem nechali si z nich pouze kopii. Jedná se o ČS. U vás trvali na originálech?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.