Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak to mám udělat?škola a zaměstnání

Od: jajajaja odpovědí: 10 změna:

Dobry den, ted jsem ve 3. ročníku SŠ a bydím ještě s našima. Jenže si s nima moc nerozumím, tak bych od nich chtěla vypadnout. Oni by za to byli taky rádi kdybych vypadla. Jenomže je tady problém, mamka je na mateřské, takže má malý příjem, a tatka o mě nemá zájem a neplatí na mě skoro nic. Jasně že si chci sehnat brigádu, ale kdybych náhodou měla málo Kč, nebo by mě třeba z nějakýho důvodu vyhodili, nebo bych onemocněla (hygienické důvody), tak se bojím že se nějak šíleně zadlužím, protože naši mě nepodpoří. Myslíte že by šlo vynutit aby na mě tatka platil víc? a ty peníze by šli ke mě(ne k mamce)? Když jsem si zkoušela sestavit rozpočet tak bych měla náklady 3200Kč za ubytování/měs., plus něco na jídlo a pití, a ještě oblečení(nejnutnější). Připomínám že jsem teprv ve 3., Ještě půjdu do 4 a pak jsem chtěla jít na VOŠ grafickou (něco co souvisí s propagací asi 2 roky?) a dále na VŠ(stačí mi titul Bc myslím že je to na 2 roky?). Obor který momentálně studuji je sám o sobě nevyužitelný, takže je nutné abych měla vystudovanou tu grafiku, a tu vš ve stejném oboru jako sš ale v konkrétnějším.

Jo a jak jsem došla na tu cenu ubytování? Takhle ubytovaniprostudenty.cz/...

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lucies*
hodnocení

2x

Předpokládám, že ve třeťáku už ti je nebo brzo bude 18. Jak už tady někdo psal, v osmnácti si u soudu můžeš požádat o zvýšení výživného sama. Jenom nezapomeň, že to soudům nějakou dobu trvá (já jsem se soudila několik let). Dokud studuješ, tak mají vůči Tobě vyživovací povinnost oba rodiče, takže pokud budeš v podnájmu, tak by ti měla dávat peníze i matka. Navíc na Tebe matka může dostávat přídavky, které by jsi v tomto případě také mela dostat Ty. A i další sociální příspěvky, do jejichž výpočtu jsi zahrnuta a které matka pobírá (pokud pobírá) by ti měly částečně připadnout. Zatím zkus brigády, ať vidíš, kolik jsi schopná vydělat a opravdu dobře si spočítej výdaje. Protože 3200/měsíc se mi zdá hodně málo (peníze na cestovné, drogerii, a už výše uvedené bydlení, jídlo, oblečení, náklady na školu, poplatky u lékaře, léky, poplatky za popelnice...). Já na tom rozhodnutí nevidím nic špatného, sama jsem z domu odešla v sedmnácti (na začátku třeťáku) s holým zadkem a školu jsem úspěšně dodělala, i když to bylo náročné, protože jsem na brigádách byla hodně často. Ale rozhodně mi to za to stálo a neměnila bych.

jajajaja
hodnocení

Jo a vzpoměla jsem si učebnice a pomůcky pro studium taky nejsou zadarmo.

dobrak*
hodnocení

0x

Mladí lidé jsou strašní optimisté co se jedná když se chcou osamostatnit .Myslím ,že už po půl roce bys hořce litovala že jsi z domů odešla.Přece jenom toho studia je před tebou hodně .Aby ti potom při těch brigádách na studium vůbec zůstal čas.

martinaa*

Znám desítky lidí, co si studium, bydlení a vše okolo financují sami. Buď to tak chtěli, nebo neměli jinou možnost. A studují v pohodě, toho bych se nebála. Jen nemají čas na chlastačky a propařené víkendy jako jiní:)

jajajaja
hodnocení

Tohle je suběktivní, někdo má takovej názor, že ˇ´je ti 18 tak padej z baráku´´ ale někdo na tu samou věc řekne ´´ještě studuješ, tak zůstan´´ ty školy ještě nejsou jistý, nevím jestli mě vezmou, a jak se mi bude chtít. Mohla bych si je dodělat až budu s tímto v cajku. A jinak čas bych mohla i prodávat :)

Dobrý večer. Pokud jste již plnoletá, podejte si k soudu žalobu na zvýšení výživného. Výživné můžete klidně již dostávat na svůj účet. Mějte připravený přehled Vašich výdajů (náklady na studium atd). Soud Vám pravděpodobně vyhoví a otci výživné zvýší.

hodnocení

0x

Vypadnout z domu, za každou cenu, není dobrý nápad. Nyní jste doma, nic za nájem neplatíte, tak si peníze každý měsíc, můžete šetřit. Vyzkoušejte si,/// doma /// jak to bude vypadat, v podnájmu. Když vydržíte doma a doděláte si tuto školu, spočítejte si, kolik můžete ušetřit na nájmu. Pak budete mít nějaký základ, na vybudování si svého bydlení. Protože, po odstěhování z domu, může přijít nějaká nemoc, budete potřebovat peníze na léky a ještě platit podnájem, jídlo, knihy, různé poplatky, a budete v koncích.

vlaku*
hodnocení

0x

Zkus se zamyslet trochu jinak. Od otce ještě vytahovat peníze(kdo ví zda má práci, jak na tom fin. je), to bych se raději poohlédla po nějaké brigádě, třeba i o víkendu. Mladá, pohledná holka, to není dnes problém něco najít. Hlavně ve větším městě. Děláš školu, o které víš, že ti nic neříká. Zase chceš studovat něco jiného a nemáš finance. Zkus se třeba zaměstnat a dálkové školu dokončit, byť s ročním prodloužením. A pak rychle pryč, za prací z tohoto zkorumpovaného. Cice to je všude momentálně nic moc, ale vždy ti bude jinde lépe než v tomto bordelistánu. Nezapomeň na jazykovou vybavenost. Alespoň AJ.

jajajaja
hodnocení

Otec je na tom dost dobře, tím myslím plat 23tis. Kč bydlení s rodiči, takže dům zapaltili rodiče, platí alimenty na 2 malý děcka dohromady 4tis., takže mu zbývá 19tis. na mě platí 1,5tis., zadluženej není, na svoje potřeby mu zbývá cca 17.5tis, žije z toho sám,

U nás má tatka příjem 22tis. mám 3 sourozence, mamka na mateřské, stěhovali jsme se takže jsou zadlužení jak svina, ale žijem. Každou korunu 3x prohlídnem než ji utratíme, jo a ještě se splácí půjčka. Otec (bio) by měl mít zájem o to aby se jeho dcera měla dobře né? Já kdybych byla na jeho místě tak by mě to bylo blbý.

Jasně že chci brigádu, ale bohužel neovlivním to, jestli onemocním, jestli firma krachne a tak.. Škola mi něco říká, je to obor ekologie a je tam toho strašně moc, takže tu Vš bych zaměřila na jeden předmět ze Sš, a pak bych chtěla tu Voš s propagací-školu mám vyhlídlou, ale musím to pořádně promyslet. Takže bych nakonec chtěla vytvářet webovky o nějakým CHKO, dělat o tom přednášky, navrhnout nějaký letáky, vytvářet plán péče a pak ho nějak pěkně barevně zveřejnit, no nevím co mi vyjde. Jo a bylo by fain tu školu dělat dálkově.

jajajaja
hodnocení

Ty informace o něm vím z dopisu ze soudu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]