Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,chtěla jsem se někoho zeptat: V Únoru mi končí smlouva a dostanu tříměsíční odstupné,můžete mi někdo poradit kdybych šla na nemocenskou v březnu jestli bych měla na ni nárok?(tím samozřejmě myslím peníze),jsem totiž v jiném stavu(Teprve několik týdnů)a těžko bych si hledala jinou práci.Děkuji za odpovědi
Dobrý večer. Odstupné s nemocenskou nesouvisí. Od 22. dne trvání nemoci platí nemocenskou okresní správa sociálního zabezpečení. Po skončení pracovního poměru to jen nahlašte pojišťovně, ať nemáte dluh na zdrav. pojištění.
Dekuji vám za odpověď,ještě jsem se chtěla zeptat těch 22 dní tedy co má hradit zaměstnavatel ,mě asi tedy platit nebude? A ještě jeden dotaz? budu mít nárok na nějakou mateřstkou? děkuji
Prvních 21 dnů nemoci nemáte nárok na žádnou dávku, protože v prvních 21 dnech se vyplácí náhrada ušlé mzdy, a když pracovní poměr zanikne, nemůže Vám ujít mzda. Proto když budete marodit delší dobu, bude Vám vyplácena marodní až od 22. dne sociálkou. Pokud ukončíte pracovní poměr a budete marodit po celou dobu těhotebství, pak na mateřskou nárok mít nebudete. Až po narození mimča, budete mít nárok na rodičovský příspěvek.
doplněno 05.02.12 20:23:Pardon-těhotenství.
Ochranná lhůta u peněžité pomoci v mateřství je 180 dní, počítá se od prvního dne po ukončení pracovního poměru do dne nástupu na PPM. Pouze byl-li pracovní poměr kratší než 180 dní, činí ochranná lhůta tolik dní, kolik trval prac.poměr. Pokud pracovní poměr trval dostatečně dlouho a paní bude mít očekávané datum porodu do cca 230 dní od skončení prac.poměru, může začít pobírat 8 týdnů před oček.porodem PPM.
doplněno 05.02.12 21:44:Na nemocenskou by musela odejít buď ještě během trvání prac.poměru, nebo nepozději do 7 dní po jeho skončení. Dávky dostane až od 22 kalendářního dne nemoci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.