Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Invalidni duchod

Od: jim* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,manžel je 5 let po operaci srdce,má voperovaný kardiostimulátor s defibrilátorem,srdce mu pracovalo na 20%, zdravorní problémy přibývají, bere dost léků,hned po operaci mu lékař nabízel invalidní důchod,ale manžel odmítl,dál pracuje,ale zdraví ubývá,myslím,že by si mohl požádat o inv.důchod,chce dál pracovat,že je přivýdělek možný vím,ale z čeho se potom vypočítává starobní důchod?-z platu který pobíral?-má obavy aby potom starobní důchod neměl nějak inv.důchodem ponížený. Má prosím někdo s tímto nějaké zkušenosti? Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

0x

Zažádat o ID může, pokud ale bude brát ID II. nebo III. tak si sice může vydělat kolik chce ale jistě ho pozvou nejpozděj do roka na přezkoumání a důchod sníží -např. dají I. nebo odeberou. Nevím zda to zůstalo stejné ale já mám ID III. od r.1989 a až půjdu do starobního tak mi vlastně ID zůstane, jak se to počítá u důchodů po 89 a dál to netuším ale na sociální jistě poradí.

jim*
hodnocení

Nám jde hlavně o to,sby neprodělal na starobním důchodu-má to za 7 let

des*

Pokud pracuje na 100% a vydělá od 20 tisíc výše,tak ať dělá dál bude mít na důchod více.To že nešel do invalidního hned,byla fatální chyba.Třeba je "bílý límeček" ,tak se toho důchodu dožije.Dělník,těžko.Několik takových znám.

jimi*

Měl jsem ID II.od r.1996 do 2009 po těžkém infarktu(při ID jsem nepracoval) a podovršeni věku na důchod starobní ,jsem si ho nechal přepočítat na starobni a přidali mi po přepočtu 1000kč.To je jen taková zkušenost či rada...průkaz ZTP a ostatní výhody se nemění.Hezký den přeji:).

uska*
hodnocení

0x

Nebojte se, pokud manžel půjde do ID, tak chybějící roky do starobního důchodu se mu dopočítají jako by dělal, takže ztratný být nemůže. I kdyby se v průběhu 7 let něco změnilo na ID, byl přeřazen do nižší kategorie apod, tak také není nic ztraceného. Při pobírání ID má každý právo si nechat důchod přepočítat v době nároku na starobní důchod. Zvolí si ten, který bude pro něj výhodnější. Pokud o přepočet nepožádá, zůstane mu ID do věku 65 let a pak se změní jen název, nikoliv částka. Bude převeden z ID do starobního.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]