Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je správné mít stejné heslo u více služeb?

Od: sarkamatejkova odpovědí: 8 změna:
Mám problém. V práci i soukromě. Můj svět je zaheslovaný. V práci počítač, můj e-mail, moje platební karta, můj telefon, vstup do práce je toho nějak moc a tak mám hesla rok narození, jméno a rok narození, telefonní číslo atd., ale mám i stejná hesla pro otevření účtu na telefonu a vstup do bankomatu je to bezpečné? Čísla si pamatuju nemám je nikde napsané a snad to vím já a společnost. Ale nevím jestli dělám dobře.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ahasver4*
hodnocení

0x

Vítejte v realitě!:)Hesla by neměla být stejná a už vůbec ne data narození.Ta se skoušejí jako první.Já bych si jich pár změnil..:)

doplněno 04.02.12 23:01:

Minimálně ta co souvisí s bankovnictvím..

hop®
hodnocení

0x

Neděláte dobře.

Doporučuje se mít každé heslo originální, jiné než kdekoli jinde. Ve dnešní, zaheslovaném světe je těžko to dodržet, ale existují i manažery hesel na počítači, které Vám po použití vstupního hesla umožní prohlížení či editaci přístupových kódů. Už stará dobrá Nokia 6310 měla takzvanou peněženku, kam šla tato hesla zadat, případně i PIN...

dzordz*
hodnocení

0x

Společnost by je teoreticky znát neměla, při ztrátě by vám měli dát nové, ne vyhledat to stávající, protože by se k němu taky neměli dostat.

Každopádně je dobré mít všude hesla unikátní, nenechávat si maily od různých registrací služeb atd ve schránce, když vám někdo vleze na mail, tak je pak má všechna rovnou dostupná, to samé ta společná zabezpečení, peněženky a tak - ztrátou jednoho ztratíte všechna hesla.

Pokud jich už je moc a je problém si je vybavovat, můžete používat třeba svou předponu, která bude obsahovat malá a velká písmena, číslice a znaky, a za ni doplňovat pár dalších písmen podle služby nebo určení hesla. Že budete mít xxxxxxxxprace, xxxxxxxxbanka, xxxxxxxxmail atd. V takové délce a kombinaci se tu už náhodně prolamuje hodně těžko a uhádnutím (od lidí, kteří jinak vaše osobní data znají) vůbec.

doplněno 04.02.12 23:33:

To samé bezpečnostní otázky (pro banku po telefonu nebo pro obnovu hesla), které vidíte třeba jen dvakrát za život, poprvé při vytvoření a podruhé až po x letech, když si najednou potřebujete vzpomenout, co jste zadala jako své oblíbené místo nebo jako jméno hrdiny z filmu. Nemusíte tam přece psát jméno hrdiny, můžete napsat cokoli, třeba zrovna sestavit podobné "heslo", kde použijete část svoji a část nějak odvodíte ze zadání otázky.

hodnocení

0x

Také jsme u nás řešili bankovnictví a hesla. Vyřešil to náš syn. ˇJe to jednoduché, žádné psaní, musíte si hesla pamatovat. Pamatuješ si jak se jmenují tvoje sourozenci? Ano. Pamatuješ si, jak kdo je starý? Ano. Pamatuješ si jména rodičů? Ano. První jsou nejstarší rodiče. Tatínek je starší než maminka, tak první písmeno je jméno tatínka, druhé písmeno je jméno maminky, počet dětí, to je číslovka, pět sourozenců, dál jsou začínající jména sourozenců.

Tatínek - Daniel ...D

Maminka - Elfrída...E

počet dětí...5

První písmeno jména dětí podle stáří- dětí bylo 5

Dana...D

Margareta...M

Fiona...F

Eleonora...E

Noel...N

Nakonec si dejte rok narození, ale obráceně, je vám 18

...8

...1

Zdá se to složité, ale není, na hesla použijte celou vaší rodinu, podle stáří,střídejte číslice a písmena.

viky, to je moc chytré heslo - ale jenom jedno... tazatelka by zřejmě potřebovala více variant...

šárko, já mám taky stejné heslo pro více účelů, pamatuju si ho a není tam datum narození, to je opravdu moc lehké na uhádnutí - takže když si vymyslíte "silné" heslo, proč ho nepoužívat pro více účelů - ale zaměstnavatel by ho znát neměl, u nás aspoň dáváme heslo k PC do obálky, přelepit, přes to podpisy - otevře se jenom kdyby to bylo nutné - a tam mám heslo jiné...

pěkný den :)

hodnocení

0x

To není jedno heslo, to je vzor. Musí člověk použít hlavu a každé heslo si sestavit postupně podle důležitosti.

hodnocení

0x

Příliš velký počet hesel řeším tak, že na věci nepodstatné (a těch je většina - přístup do mailu, kde zprávy po přečtení mažu, přístup do různých fór a na stránky s registrací a t.d.) používám jedno společné heslo (třeba i ten rok narození), které můžu mít i někde zapsané. Pro záležitosti, kde o něco jde (bankovnictví), samozřejmě heslo jiné, složitější. Tím se počet hesel velmi omezí.

doplněno 05.02.12 09:27:

Místo roku narození používejte radši rodné číslo včetně čísel za lomítkem. To už se tak snadno prolomit nedá. Stejně bych to ale například pro banku nedělal.

juvla*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]