Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
pracoval jsem ve firmě na dohodu o pracovní činnosti. Tu mi vypisovali každý měsíc novou! Po pěti měsících mě došla trpělivost a žádal sem o HPP. Výsledkem bylo neprodloužení smlouvy a vyhazov... To ale nebylo to nejhorší. Firma (nejspíš se chce pomstít) mě odmítá vyplatit celou výši výplaty za leden. Na personálním mi úplně v klidu řekla, že mi napíše pouze polovinu odpracovaných hodin - že nemám šanci dokázat kolik hodin jsem opravdu odpracoval. A přitom je ve firmě zavedená docházka na čipovou kartu. Uvažuju se obrátit na ÚP či Odbory - otázkou je zda mám šanci.
Dík za radu Honza
doplněno 05.02.12 09:26:Tak jak říká "jenicekpoplatnik".
Zatnout zuby a vydržet... Uvidíme jaká opravdu přijde výplata. Možná se babce na personálním roztřepala kolena
Každopádně díky, Honza
Na ÚP i popřípadě v Odborech Vám poradí,skusil bych to.A šance?Ta je vždycky.Záleží na Vašem odhodlání bojovat...
doplněno 04.02.12 12:32:Teď jsem si uvědomil v jakém stavu jsou ÚP.Normálně mi úředníků líto není ale těchhle a teď mi líto je.Mají toho až nad hlavu.Já bych skusil kontaktovat ty odbory.
Také zdravím. Úřad práce Vám s tímto asi nepomůže. Podejte stížnost na inspekci práce. Tu musí vyřídit do 30-ti dnů a tak tyto praktiky jistě prověří.
Kapko naděje nechci vám brát iluze ale moji stížnost Oblastní inspektorát práce v Brně řešil skoro rok.
Prozatím klídek. Až dostanete výplatní pásku a výplatu za leden, pak teprve bude jasno. Pokud vám zaměstnavatel skutečně proplatí méně odpracovaných hodin, než je skutečnost, pak je na místě se bránit. Určitě je zbytečné chodit s tím na ÚP - ten s tím nemá nic společného a pomoci vám nemůže. Pokud jste členem nějaké odborové organizace, pak by vám mohli nějakou právní radu dát - pokud ne, pak mám obavu, že odbory se "charitou" nezabývají. Takové problémy řeší místně příslušný inspektorát práce - tam by vám pomoci měli.
Můžete dát (potom, pokud opravdu nevyplatí sjednanou odměnu) podnět na inspektorát práce. Ti mohou provést kontrolu, ale nemohou nařídit, aby vám odměnu zaplatily.
Vaše nároky budete muset vymáhat u soudu - a tam bude důležité prokázat, kolik hodin jste odpracoval - jak to doložíte?
(Kdybyste měli papírovou knihu docházky, tak byste si mohl ofotit její stránky)
Nebo můžete na personálním v klidu říci, že víte o tom, že firma porušuje ...(všude se něco najde), a pokud tam nechtějí mít hloubkovou kontrolu, tak ať vám zaplatí, co vám náleží.
Myslím si, že není dovolání nikde. Na inspektorát práce jsem se obracela s prosbou už 3 x a nikdy se nenamáhali mi ani odpovědět. Natož něco udělat. ÚP Vám s tímto problémem taky nepomůže a odbory? Bývaly doby, kdy se dokázaly vzít za práva pracujících. Dneska, pokud existují, jdou na ruku spíš zaměstnavateli, aby si to s ním nerozházely. Pracující jsou až na posledním místě. Aspoň tak jsem to zažila ve velké firmě.
I když jste měl čipovou kartu, zaměstnavatel ji klidně mohl vymazat, na podkladech nechat jen půl měsíce docházky a jak to nyní vy budete dokazovat? Ta paní je sprostá, zasloužila by se dostat do Vaší situace, ale bojím se, že pravdu nijak nedokážete. Bohužel. Jaga.
Vy nemáte v ruce důkaz žádný, oni vytisknou jako důkaz Váš docházkový list a tam je docházka za 1/2 měsíce. Jak dokážete ten zbytek?
Ano, právě s důkazem je problém. Nevím, jak to zabeztpečit.
Vymazání čipu s tím nesouvisí - příchody a odchody by měly být v docházkovém systému. Možná můžete chtít, by vám z něj vytiskli jnee teď výstup, za čerstva ještě reklamovat.
Příp. dokázat přítomnost jinak - co jste ty dny dělal (korespondence, fakturace ... - podle toho, jakou máte profesi).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.