Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes mi přišel dopis z mé zdravotní pojišťovny, že zjistili, že mám nedoplatek na pojistném za období od 1.9.1995 do 5.11.1995 a také od 1.2.1996 do 4.2.1996. V prvním případě za mě evidentně neodváděl pojistné zaměstnavatel - což doložím pracovní smlouvou. V období února 96 je mi podivné to, že mi 31.1996 skončil pracovní poměr a já 5.2. přišla na úřad práce evidovat se...
Moje dotazy jsou následující :
- jak dlouho zpětně může pojišťovna vyžadovat dlužné pojistné ( není to třeba po 16ti letech promlčené?) kromě toho, že se mi to zdá zcela naprosto sprosté - snad by si měli dělat uzávěrky a kontroly rok co rok a ne po 16 letech...
- do kdy se musí člověk evidovat na úřadu práce, pokud přijde o zaměstnání...Protože mám poschovávané všechny doklady, tak vím, že úřad práce u nás fungoval, rsp. měl úřední dny v PO a ST, takže asi proto jsem tam došla až 5. dne v měsíci...Skutečně si musím pojistné od 1. do 4.2. uhradit sama? To se nehradí měsíční paušál, ale rozpočítává se pojistné do dnů?
Díky, Alena
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.