Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zpětná oprava mzdy

Od: poiu* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

mám dotazy ohledně opravy mzdy.

Zaměstnavatel mi chybně vypočítal mzdu za prosinec, chybu uznal a doplatí mi ji prý až ve mzdě za leden. Nemá povinnost ji vyplatit okamžitě? Pokud by doplatek byl až v lednové mzdě, musí asi opravit hrubou mzdu za prosinec? Protože jinak budu mít špatně PHV za 4. čtvrtletí (a vzhledem k tomu, že jsem od ledna nemocný, ovlivnilo by to jak náhradu mzdy za nemoc, tak i výši nemocenské). Tzn., že by musel opravit odvody na SZP a daň? Mám nárok na úroky z prodlení toho doplatku?

Děkuji Vám za rady.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pida007*
hodnocení

2x

To vypada jak kdyby to udelal schvalne, jen aby vam snizil tu nemocenskou. :(

poiu*
hodnocení

Taky že jo... :(

kjaneckova*
hodnocení

2x

Bude opravovat prosincovou mzdu, oprava by se měla v programu promítnout v prosinci, průměr by měl být tedy správný. Např. můj program na mzdy provede opravu v aktuálním měsíci (dejme tomu leden), opravené údaje se promítnou ve výplatnici za leden, ale průměr pro 4. Q se s provedenou opravou přepočítá.

Opravovat odvody za prosinec nebude, oprava se promítne v lednu, bude započítáno do odvodů za leden.

A úroky z prodlení - to nevím, ještě jsem se s tím nikde nesetkala.

poiu*
hodnocení

Děkuji. Tím pádem ale nebude opravena hrubá mzda za prosinec, resp. vyměřovací základ pro SP, takže OSSZ vypočítá nemocenskou z nižšího vyměřovacího základu. :(

kjaneckova*

V současné době už zaměstnavatel neodevzdává každý měsíc Přehled s výčtem jednotlivých zaměstnanců a jejich vyměřovacími základy, ale souhrnně pouze jednu celkovou částku za všechny. Teď se OSSZ dozví Váš VZ až, když zaměstnavatel odevzdá po třech týdnech nemoci zaměstnance Přílohu k žádosti o nemocenské dávky, do této Přílohy uvede VZ za předchozích 12 měsíců (každý měsíc zvlášť).

Asi záleží na tom, pokud marodíte déle jak 3 týdny, kdy jste odevzdal zaměstnavateli IV. díl neschopenky (Žádost o nemocenské dávky) a kdy on ho společně s Přílohou odevzdal na OSSZ. Pokud tu mzdu opravoval až po odevzdání (nejdříve po 3 třech týdnech nemoci), tak to tam bude VZ uveden samozřejmě špatný :(

Snad jsem to napsala trochu srozumitelně :)

poiu*
hodnocení

Jj, postup zaměstnavatele v oblasti NP je mně zcela jasný, ale i tak děkuji za popis. *palec*

Takže abych měl správně nemocenskou, tak by musel opravit i hrubou mzdu za prosinec a zároveň VZ pro SP (ZP), daň, což bude pro něho složité a pravděpodobně to tak neudělá.

Sice se nejedná z hlediska nemocenské o závratnou částku, ale už z principu, pokud udělá chybu, tak by zaměstnanec měl mít nárok na kompenzaci všech škod, které mu tím vznikly. *bum*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]