Nejste přihlášen/a.
Ahoj
Dohaduji se s mamkou, z čeho bude pracovní úřad určovat průměr podpory v nezaměstnanosti .. když: .. šla na neschopenku, v práci ve zkušebce mi ukončili pracovní poměr a byla jsem dále na neschopence v ochrané lhůtě ... budou mi dávky v nezaměstnanosti vyměřovat z nemocenské, nebo od posledního zaměstnavatele?
Kuju předem za odpoved ..
Vůbec se mi na úp nechce, ale práce je málo a když už něco tak stovky uchazečů .. je to boj ...
Musíte si nejdříve ujasnit ,zda jste splnila podmínky pro nárok na podporu v nezaměstnanosti
Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti od 1. 1. 2012Od ledna 2012 se mění podmínky pro vznik nároku na podporu v nezaměstnanosti. Změna spočívá v úpravě délky rozhodného období, ve kterém je nutné získat alespoň 12 měsíců doby důchodového pojištění, ze tří let na dva roky.
Nárok na podporu tedy má:
Od 1. 1. 2012 se mění i podmínky pro vstup do evidence uchazečů o zaměstnání na Úřadu práce ČR.
čerpáno zde socialnireforma.mpsv.cz/...
Jak píše kapkanadeje , pokud Vám nárok vzniká ,pak nemocenská nemá na výši vliv.
no dneškem jsem už uschopněna .. do 3 dnů se tedy musím nahlásit na úp ...jdu tam zítra ... mam veškeré papíry, mam odpracovaný rok za poslední 3 roky, takže nárok asi mám, ale zajímalo mě práve z čeho to vypočítají .. je mi divné aby dávka byla vypočítávána z dávky .. ale nebyla jsem si jista, dnes je možné vše ... :o) kuju za odpoved
Nemocenskou dostáváte tak, jak byla spočítaná - "v čistém". Je to dávka nemocenského pojištění. Nesráží se z ní daň ani soc. nebo zdrav. pojistné. Nemůže tedy sloužit pro výpočet další dávky. Naopak ze mzdy se sráží soc. a zdrav. pojistné, mzda je tedy vyměřovacím základem (je z ní procentem vyměřeno pojistné). V sociálním pojištění se skrývá i příspěvek na politiku zaměstnanosti (kromě nemocenského a důchodového pojištění). Je to právě na to, aby Vám při splnění ostatních podmínek mohla být vyplacena podpora v nezaměstnanosti.
Vsak vysi pobirane podpory Vam vypocitaji z tech odpracovanych 12 miesicu, co jste pracovala. Nejdriv prvni 2 mesice je myslim 65% prumerne mzdy co jste pobirala, pote 2 mesice 55% a pak 2 mesice 45% , nebo tak nejak to vzdy bylo.
doplněno 01.02.12 13:37:upresneni:
První dva měsíce dostanou nezaměstnaní 65 procent průměrného čistého měsíčního výdělku z předchozího zaměstnání. Za měsíc mohou dostat maximálně 0,58 násobek průměrné mzdy v České republice, tedy 13 280 korun.
Další dva měsíce klesne podpora na 50 procent dřívějšího výdělku a zbytek podpůrčí doby pak uchazeč dostane jen 45 procent.
Při rekvalifikaci se podpora zvyšuje na 60 procent dřívějšího výdělku, maximem je 14 883 korun měsíčně.
Po skončení podpůrčí doby (pět, osm nebo jedenáct měsíců) už nezaměstnaný získá jen sociální dávku ve výši životního minima, tedy necelých 3200 korun. Nevykazuje-li požadovanou aktivitu, dostane jen existenční minimum, tedy 2020 korun.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.