Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výživné při přeruš. studia ze zdrav.důvodů

Od: cervicek* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,prosím o radu.. Jsem rozvedená a bývalý manžel mi na syna(18let) platí 5000Kč alimenty měsíčně určené soudem. Nyní má syn ze zdravotních důvodů přerušené studium,zatím na dobu neurčitou. O nástupu do zaměstnání nemůže být kvůli jeho zdravotnímu stavu řeč.. Je možné,aby býv. manžel přestal platit alimenty,když syn nestuduje? Já jsem v ČID,nezaměstnaná,můj příjem je 3500Kč.. Děkuji za odpovědi.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den. Ano, bohužel, je to možné, ale o zrušení výživného by musel rozhodnout soud.

doplněno 31.01.12 12:03:

Pokud doložíte, že dítě je dlouhodobě nemocné a není schopné se samo živit, pak by to soud mohl však zamítnout.

vyzivne
hodnocení

0x

Povinnost platit výživné není primárně vázána na studium, ale na schopnost vyživovaného dítěte zajisiti si protředky na obživu vlastní prací. Teoreticky vyživovací povinnost rodiče nezaniká do doby, než je dítě schopno samo se živit, tedy nejen do skončení studia. Pokud syn sice nestuduje, ale zdravotní stav mu neumožňuje pracovat, je rodič povinen dále platit výživné a ani soud jistě tuto povinnost nezruší.

Povinnost výživného soud může zrušit za předpokladu, že zdravotní stav dítěte není natolik vážný. Vyžádá si proto lékařské posudky. Jinak opravdu soud udělá vše v zájmu dítěte. Pravda je, že otec se samovolně nemůže rozhodnout, že výživné přestane platit. Vždy to musí rozhodnout soud.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]