Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v práci se nám hromadí otázky, jestli náš zaměstnavatel jedná podle zákona. Zaměstnavatel nás nutí si nadpracovat dobu, kterou jsme strávili u lékaře. Pracovní doba naší firmy je 7 - 21:30 a podle něj je to dostatečný čas na to, abychom 8,5 hodiny pracovali a ještě stihli jít k lékaři. Pro konkrétní případ, kdy mám mít směnu od 8 - 16:30 a na 12:30 jsem objednán k lékaři. Tato návštěva mi trvá do 14:30, proto se ještě vrátím do práce, abych si odpracoval ještě svoji směnu. Ovšem zaměstnavatel mě nutí zůstat v práci až do 18:30, protože pracovní doba firmy mi umožní odpracovat celých 8,5 hodiny. Má na takové postupy práva?
Podle nařízení vlády č. 590/2006 Sb. je Vám zaměstnavatel povinen poskytnout pracovní volno s náhradou mzdy na nezbytně nutnou dobu pro provedení lékařského ošetření.
Podle mě se to započítává do pracovní doby,takže jako by jste tam byl.Nutit Vás k napracování zřejmě nemůže.Jenže..Jestli se mu postavíte,je to na Vás..A jak to dnes chodí,všicnni víme...
Tak, ono záleží na okolnostech. V první řadě legislativa předpokládá, že k lékaři chodíte mimo pracovní dobu. Takže pokud děláte na směny nebo máte volitelný začátek/konec směny, tak zaměstnavatel oprávněně očekává, že se objednáte tak, aby vám lékař nenarušoval práci. Teprve pokud to z nějakých důvodů není možné (ve vašem případě máte třeba nějaké speciální vyšetření, které opravdu není možné naplánovat mimo pracovní dobu nebo musíte k lékaře akutně), tak máte nárok na proplacení zameškaných hodin.
zaměstnavatel pokud nám nezmění směnu (tak aby jsme mohli tedy k lékaři mimo pracovní dobu) nám poskytne čas aby jsme šli k lékaři i v pracovní době. Ale potom nás nutí čas, který jsme byli u lékaře ještě ten den nadpracotat... přiklad, u doktora ztrávím 2 dodiny...potom se vrátím do práce, pracuji dál do konce mojí směny + 2 hodiny, které jsem v práci nebyl. Má na tento postup ze zákona právo, nebo zákan porušuje?
Dobrý den. Ze zákona na tento postup zaměstnavatel právo nemá. Nárok vyplývá z NV č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci:
a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen "nejbližší zdravotnické zařízení"), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu. Postup zaměstnavatele je tedy protizákonný.problém je v tom, že pracovní volno nám zaměstnavatel poskytne...ale protože je pracovní doba firmy 7 - 21:30, tedy 13,5 hodiny děnně umožnuje nám 8,5 hodiny si odpracovat, chce aby jsme ještě ten den došli do práce a lékaře si "naddělali". Návštěva lékaře se ale počítá do pracovní doby, nebo se mýlím?
Níže uvedu text, který nám došel od našeho nadřízeného:
"Nikdo Vám nebrání jít k lékaři, pokud Vám není dobře, či máte domluvenou návštěvu. Nicméně pokud Vám to pracovní doba umožňuje, máte povinnost primárně opracovat fond pracovní doby, který je dám vaším uvázkem tedy 8,5.
Tedy, pokud zrovna nejedete k lékaři do Karlových Varů, (firma je v Brně) pak je nepravděpodobné, že byste nebyli schopni odpracovat, alespoň část pracovní doby, která je od 07:00 do 21:30, tedy 14,5 hodiny. Pokud Vám po návštěvě lékaře není dobře a potřebujete zůstat doma, je potřeba nechat si napsat pracovní neschopnost. K tomu propustka skutečně neslouží. Pokud víte, že z důvodu cestování je pro Vás nepohodlné, nikoli nemožné, se vracet zpět do Brna, pak si na takový den přeplánujte DAY-OFF, či čerpejte dovolenou. "
Podle odpovědí, které jsem dostal tady od vás na fóru, (děkuji za všechny), tak by to mělo být tak, že pokud nám zaměstnavatel neposune směnu, musím tedy jít k lékaři ráno i když mám na ranní...počítá se návštěva lékaře do pracovní doby..tudíž si nemusím ze zákona nadpracovávat dobu u lékaře. Vůbec tedy nezáleží, jak dlouhou pracovní dobu má zaměstnavatel (14,5 hodiny) když zaměstnanec má 8,5..
Je to tak jak si tedy myslím?
PS. chtěl bych v tom mít konečně jasno...
doplněno 31.01.12 11:13:problém se zaměstnavetalem je slovíčkaření...
my tvrdíme, že nás nutí si návštěvu lékaře odpracovat, on tvrdí, že nám jen umožnuje návštěvu lékaře v našem osobním volnu.
Tvrdí, že když mám směnu 7 - 15:30 ( 9 - 11 hod budu u lékaře) umožní nám mít směnu 7 - 9 hod a potom osobní volno a směna bude pokračovat 11 - 17:30, tedy návštěvu lékaře nám dá do osobního volna. S tímto postupem ze strany zaměstnavatele asi nic nezmůžem, že? pokud mu to dovoluje pracovní doba od 7 - 21:30
Ano. Pokud nemáte jinou možnost, tak ta nezbytně nutná doba by se Vám ze zákona měla do pracovní doby započítat, měl byste jí mít zaplacenou a nenadělávat nic. Bez ohledu na to, jak dlouhou pracovní dobu má zaměstnavatel. Zaměstnavatel na tento postup právo nemá.
doplněno 31.01.12 11:22:Pokud si musíte vše nadpracovat, pak ta propustka pro Vás nemá přece vůbev žádný smysl. Zákon si Váš zamestnavatel vysvětluje tak, jak potřebuje zřejmě. Ale pokud chcete v práci zůstat, pak moc šance na obranu není.
Ale tak vy jste povinni si návštěvu lékaře naplánovat na dobu vašeho volna, nikoli na dobu, kdy máte naplánovanou směnu. Na dobu, kdy máte před prací nebo práci, nikoli na dobu, kdy máte být v práci. Viz zmiňované nařízení vlády:
Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen "nejbližší zdravotnické zařízení"), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
No a té zdůrazněné části se váš zaměstnavatel drží. Vaše pracovní doba umožňuje, abyste se k lékaři objednali mimo pracovní dobu, ráno nebo odpoledne, čili byste tak měli učinit. Pokud máte možnost objednat se mimo pracovní dobu, a přesto k lékaři jdete v pracovní době, tak vám dobu sice omluví, ale neproplatí - takže buď to máte vedené jako neplacené volno anebo jako náhradní volno (které si musíte napracovat).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.