Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď dohodou - která verze?

Od: ladislava* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

potřebuji poradit.Po cca deseti letech se vedení rozhodlo k 31.1.2012 mi dát výpověď dohodou.Smlouvu mám na dobu neurčitou.

Dal mi na výběr dvě možnosti .1-dohoda +tři odchodné platy.

2.výpověď dvoměsíční s tím , že budu doma dva měsíce s 60% platem+tři odchodné platy.

Mají na těch 60 % nárok?,kerá varijanta je správná ,když je výpověď dohodou je pravda, že mi na úřadu práce dají jen 45% z platu?,jak se tři odchodné platy vypočítávají?.

Prosím pomocte mám na jen jeden den a fakt se v tom nějak nevyznám.

Velice děkuji za odpověď Machátová

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

vedení se nemůže rozhodnout dát vám výpověď dohodou. záleží jen na vás, jak se rozhodnete. dohodnout se musí OBĚ strany...

fran

Mně se také ta "dohoda" nezdá. Buď organizace ruší dané (vaše místo), takže důvodem je reorganizace podniku, nebo jde o něco jiného. Pokud jste nic neporušila (zákoník práce), tak by to měla být výpověď ze strany zaměstnavatele s udáním důvodu a na pracovním úřadě následuje plná podpora. Pokud jste někoho z nadřízených něčím naštvala, a pokud potřebují vaše místo - většinou se dovedou "zařídit" i z maličkosti, tak holt nezbývá než vzít tu ta dohodu a úřad práce to tuším skutečně vezme jako mínus. "Dohoda" vždycky znamená spíš tak trochu výpověď z vaší strany.

kjaneckova*
hodnocení

2x

Z jakého důvodu by Vám dali výpověď? Z důvodu nadbytečnosti (zřejmě)?

Pokud podepíšete Dohodu o ukončení PP, tak, abyste měla nárok na odstupné, musí být v dohodě výslovně uveden důvod (v tomto případě zřejmě ta nadbytečnost). S Dohodou musí souhlasit obě strany, skončíte tím dnem, který bude v dohodě uveden, zřejmě tedy 31.1.2012.

Pokud Dohodu nepodepíšete, zaměstnavateli nezbude nic jiného, že Vám dát výpověď. Kdyby to udělal zítra, s dvouměsíční výpovědní lhůtou by Váš PP skončil 31.3.2012.

Lehce si dopočítáte, že druhá varianta je pro Vás výhodnější, budete mít navíc dva měsíce 60% průměrné mzdy.

Odstupné se počítá z předcházejícího kal. čtvrtletí, ve Vašem případě z 4.Q 2011(10-12/2011), velice zjednodušeně - je to průměr.

Na úřadu práce byste měla z důvodu vyplaceného odstupného posunutou výplatu podpory (tříměsíční odstupné = podporu začnou vyplácet až po třech měsících). Pokud skončíte PP z důvodu nadbytečnosti, což je důvod vážný, podpora bude sice posunutá, ale NE krácená na 45%, ale v plné výši.

Můj názor je takový, že, pokud vystačíte 2 měsíce s 60% mzdou (odstupné Vám vyplatí až s poslední mzdou), nepřistupujte na Dohodu.

V tomto období si můžete hledat novou práci a klidně i nastoupit, v dnešní době nezáleží, kolik pracovních poměrů máte uzavřených.

Jediné s čím moc neporadím, je ta 60% náhrada během měsíců výpovědní doby. Nechat zaměstnance doma na 60% - na to by měl mít zaměstnavatel povolení od úřadu práce.

ladislava*
hodnocení

Dobrý den,

mám ještě dotaz ,kolegině mi radila ať jdu marodit ,ale jak by to bylo u první varianty(výpověď +tři platy) .

Ona říkala ,že je tam nějaká ochráná lhůta 7 dnů a kdybych v té době šla marodit tak by mi nemocenskou vaplácel kdo?

Ještě jeden dotaz do kolika dnů se musímod výpovědi hlásit na úřadě práce ,někdo říká tři a ijný osm.

Předem děkuji za odpověď .

A všem děkuji za rady Machátová

kjaneckova*

Marodit se chodí, když je člověk nemocný*kafe*. Nemocenská už je teď v mizerné výši + první 3 dny vůbec nic, pokud je člověk zaměstnaný. Dokud se s účelovýma neschopenkama bude takhle dál spekulovat, brzo nám nemocenskou zruší úplně. Toť můj názor.

Po skončení PP je ochranná lhůta 7 dnů. První 3 týdny nedostanete ani korunu, poté platí nemocenskou klasicky sociálka.

Na ÚP do 3 prac. dnů.

ladislava*
hodnocení

Nemám v úmyslu jít marodit jsem zdravá jako rybka.Jsem ráda ,že jste mi poradila ,protože plno lidí neví pořádně dle nových zákonů jak to opravdu je a co dělat.Zrovna u ÚP , někdo si myslí tři dny jiný osm.

Opravdu jsem ráda ,že tyto stránky existují .

Mějte se moc hezky a děkuji za pomoc.

S pozdravem Machátová

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]