Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trvalé bydliště nejde v obecním nájmu?

Od: frantakoca* odpovědí: 32 změna:

DBRÝ DEN,

potřebuji poradit v tomto mém problému.Mám cca půl roku nájemní smlouvu na obecní byt v kterém trvale bydlím se svoj rodinou,Ted jsem se stavil na obecním úřadě s tím,že si tam nahlásím trvalé bydliště,ale byl jsem zaskočen tm,že mi bylo zdělono,že mi ho nedají a to z důvodu toho že pan starosta zakázal novm nájemníkům obecních bytů udělovat trvalí pobyt.Nájemné a služby platím nemám žádný dluh vůči obci tak tomu nerozumím.Je to vůbec možné aby starosta takto postupoval?Nemělo tu být uvedené v nájemní smlouvě?Děkuji za odpověd

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lui*
hodnocení

4x

Máte-li platnou nájemní smlouvu, tak splňujete všechny podmínky pro přihlášení se k trvalému pobytu. Chtějte znát zákonný důvod, pro který Vás odmítá přihlásit. Doby kdu obce udělovaly domovské právo jsou už dávno dávno pryč.

ahasver4*
hodnocení

3x

bydleni.idnes.cz/...

Souhlas.Tady se dokonce píše,že k zapsání trvalého bydliště nepotřebujete souhlas pronajímatele.Sama existence nájemní smpouvy je důvod k tomu aby ůředník trvalý pobyt zapsal.

lui*

Ano je to tak. Jestliže souhlasím s tím, aby u mě jako u pronajímatele někdo bydlel, a svůj souhlas vyjádřím nájemní smlouvou, je logické, že je zbytečný jakýkoliv další souhlas.

doplněno 30.01.12 06:57:

Chtějte zákonné zdůvodnění takového postupu. Uvidíte, že se nenajde.

frantakoca*
hodnocení

Jak mám,ale postupovat když úřednice tvrdíže mi ten trvalí pobyt nedá,že to starosta zakázal?

ahasver4*

Jak píše lui...Chtějte to písemně.A trvejte na tom.S tím,že se s tím papírem obrátíte na jejich nadřízený orgán.Myslím,že to pohne ledy...

uska*
hodnocení

2x

: frantakoca - já bych slušnou formou napsala na obecní úřad čtyři řádky. Učinila bych dotaz - z jakého důvodu mi odmítáte přihlásit se k trvalému pobytu?

Musí vám písemně odpovědět. Myslím, že místo odpovědi si vás pozvou a trvalý pobyt dostanete. V opačném případě s odpovědí bych zašla nebo jí zaslala na Městský úřad.

hodnocení

1x

Dobrý den,

rádci přede mnou neměli naštestí tak docela pravdu.Podívejte se na tento odkaz,zvláště první odstavec odpovědi.

bezplatnapravniporadna.cz/...

doplněno 30.01.12 07:20:

Mimochodem,nedávno se zde řešil podobný problém,v reakci na něj jsem psal,že se mi do bytu chtěl přihlásit nájemník,ale měl smůlu,protože mu na obecním úřadě sdělili,že bez mého souhlasu tak nelze učinit.

frantakoca*
hodnocení

Takže ted tomu už opravdu nerozumím,jeden odkaz jasně řká že jsem v právu a druhý zase,že ten souhlas je potřeba.

lui*

Tak za prvé. pokud jsou majitelé dva, jako v tom odkazu, a máte nájemní smlouvu jen s jedním, je pochopitelné, že úředník chce od toho druhého souhlas. Nemusí ale může.

Za druhé, pokud dáte nájemní smlouvu jednomu z manželů, stávají se děti a manžel automaticky ze zákona uživateli bytu.

ahasver4*

Kde se v tom druhém odkazu říká,že MUSÍTE mít souhlas pronajímatele?Tam se jen píše,že se úředník sichruje..To,že úředník nezná zákon,to je jiná věc.

paaja*

Kvalita odpovědi na oné bezplatné právní poradně je přímo úměrná její ceně *smich*

Moc mě pobavilo, že si úředníci mohou "pro jistotu" vyžádat souhlas pronajímatele. Zákon nebo vyhláška by měly být jednoznačné. Buď je souhlas potřeba nebo není. Takže jak?

buss
hodnocení

1x

Veškeré různé rady z novin, různých webů... Starosta je asi gubernátor.
Proč si neprostudujete zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech (zákon o evidenci obyvatel). Žádejte o vydání správního rozhodnutí proč nechtějí zaevidovat. Proti rozhodnutí o nezaevidování místa trvalého pobytu a (proti rozhodnutí o zrušení údaje o místu trvalého pobytu) lze podat odvolání.
Co na to majitel, jak se na to dívá je jiná věc. Jednou nemusí nikoho do bytu sehnat. Pak pochopitelně dobrou smlouvu na byt.

atreus*

ANO!

viz též např.

mvcr.cz/...

V daném případě jde o přenesenou působnost - a nemůže do toho obec zasahovat z titulu, že je majitelem daného bytu.

hodnocení

0x

Před půl rokem jste se nastěhoval a musel jste dostat, nějakou smlouvu.

Jste v bytě jen jako podnájemníci? V tom případě jste podnájemník a nemáte právo na trvalé bydliště.

Kde jste byl půl roku nahlášen na trvalé bydliště,/// píšete, že půl roku bydlíte,/// že jste se hned při stěhování nepřihlásil na nové trvalé bydliště, nahlásit změnu občanky, změnu řidičáku? Kde má vaše paní hlášený trvalý pobyt? Nahlásit změnu adresy v zaměstnání, u lékaře. To jsou základní věci, které se musí udělat hned, když se rodina přestěhuje. Tady je zakopaný pes.

doplněno 30.01.12 08:10:

Podnájem, je jen pronajmutí bytu, nebo části bytu, na určitou dobu. Majitel bytu pronajímá část bytu a dostává za pronajmutí, dohodnutou částku. Na MÚ, musí majitel prokázat, že je vlastníkem bytu, že souhlasí, aby se podnájemník přihlásil k trvalému pobytu. Pak majiteli bytu nastává problém, při vystěhování nájemníka s dětmi, že musí zajistit náhradní ubytování.

lui*

Viki probůh, nemáte pravdu.

Nájem je smlouva mezi majitelem nemovitosti a nájemníkem.

Podnájem je smlouva mezi nájemníkem a podnájemníkem. přičemž nájemník musí mít k podnájmu souhlas majitele.

To je zásadní rozdíl. Je jasné, že je také rozdílná uroveň právní ochrany nájemníka a podnájemníka.

paaja*

Nemusí. Změnit si trvalé bydliště na místo, kde skutečně bydlím je moje právo ne povinnost. Navíc můžu mít spoustu důvodů pro to, aby si trvalé bydliště neměnil.

Jestli má nebo nemá nárok na trvalý pobyt tady právě řešíme. Podle některých názorů stačí prokázat se platnou nájemní smlouvou, podle jiných je nutný souhlas pronajímatele. Nejen mě by zajímalo, jak je to správně podle zákona. Jestli je to pro majitele výhodné, nebo je stli s tím má nějaké problémy nás z pohledu zákona nemusí vůbec zajímat.

frantakoca*
hodnocení

Tak smlouvu na byt mám již necelého půl roku,ale přestěhovali jsem se cca před měscem.Dělal jsem tam plouvoucí podlahy a předělával koupelnu.Byt je obecní a já mám platnou smlouvu.Takže žádného zakopaného psa z mé strany nevidím.Ještě bych to pochopil,kdyby to bylo v té smlouvě uvedené,ale tam nic není.

Dobrý den. Řešilo se mockrát, vždy se najdou rozpory, ale je to takto:

Nájemní smlouva stačí a majitel (obec, družstvo, fyzická osoba) do toho nemůže zasahovat.

Při ohlášení změny místa trvalého pobytu je občan povinen:

- vyplnit a podepsat přihlašovací lístek k trvalému pobytu, který obdrží na ohlašovně trvalého pobytu

- předložit platný občanský průkaz, u něhož není oddělena jeho vyznačená část v důsledku změny místa trvalého pobytu, občan po ukončení pobytu v cizině předkládá cestovní pas, občan po nabytí státního občanství České republiky předkládá doklad o nabytí státního občanství

- při změně trvalého pobytu dítěte do 15 let, je zákonný zástupce (případně pěstoun) povinen předložit český rodný list dítěte. Rodný list není nutné dokládat, pokud má zákonný zástupce dítě zapsané v občanském průkazu

- doložit vlastnictví bytu nebo domu (výpis z katastru nemovitostí)nebo doložit oprávněnost užívání bytu (nájemní smlouva). V případě, že občan doklad nevlastní, je povinen doložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Takové potvrzení se nevyžaduje, pokud oprávněná osoba potvrdí svůj souhlas na přihlašovacím lístku k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny. V případě, že souhlas s ohlášením změny místa trvalého pobytu uděluje oprávněná osoba, je nutné zároveň doložit, že oprávněná osoba je vlastníkem domu nebo bytu nebo je oprávněna je užívat.

Přihlášení k pobytu je v každém případě pouze čistě evidenční záležitost a přihlášením k trvalému pobytu nevzniká dotyčné osobě ani nájemní právo, ani jiné právo byt užívat. Právo nájmu bytu vzniká pouze na základě smlouvy nebo ze zákona. Tzn. když vyprší nájemní smlouva (nebude prodloužena), tak se budete muset vystěhovat, nehledě na to, zda na té adrese máte nebo nemáte trvalý pobyt.

paaja*

Já si stejně jako většina diskutujících myslím, že se jedná o bezdůvodnou šikanu ze strany OU, kteří neznají zákony nebo si je vykládají ke svému prospěchu a pohodlnosti. Zašlete písemnou stížnost na postup matriky (nebo dotaz, jestli nechcete být moc drzý) a nechte si na to písemně odpovědět. Nevím jak máte postavenou smlouvu a jestli je na dobu určitou nebo neurčitou, ale cítím za jednáním úřadu nějakou obavu, aby vám třeba nemuseli zajišťovat náhradní ubytování, kdyby vás chtěli vystěhovat (i když je to nesmysl, to se dá ošetřit jinak) nebo mají špatné zkušenosti s jinými nájemníky. To je ale neomlouvá, vy máte svoje práva, tak se jich snažte domoct.

Když tak dejte vědět, jak to celé dopadlo. nejen mě by to určitě zajímalo.*palec*

hodnocení

0x
Co potřebuji k přihlášení k trvalému pobytu? Z netu: hypoindex.cz/... si zařídit změnu trvalého bydliště?Občan při hlášení vyplní a podepíše "Přihlašovací lístek k trvalému pobytu", který obsahuje identifikační údaje ohlašujícího (jméno a příjmení, rodné číslo, novou a předchozí adresu trvalého pobytu, děti do 15-ti let společně ubytované) a údaje o vlastníkovi objektu. Ohlašovna při hlášení změny místa trvalého pobytu vám ustřihne dolní roh občanského průkazu a současně vám vydá potvrzení o změně místa trvalého pobytu, které občan předkládá s žádostí o vydání občanského průkazu.Následně je občan povinen požádat o vydání nového občanského průkazu. Lhůta pro podání žádosti činí 15 pracovních dnů ode dne, kdy došlo ke změně místa trvalého pobytu (zákon č. 328/1999 Sb., o občanských průkazech, v platném znění).Co je potřeba při hlášení změny předložit?Platný občanský průkaz. Pokud změnu trvalého bydliště nahlašuje občan ČR po ukončení pobytu v zahraničí předkládá platný cestovní pas. V případě lidí, kteří čerstvě získali státní občanství ČR, ti předkládají doklad o nabytí státního občanství.Doklad o vlastnictví nemovitosti, tedy výpis z katastru nemovitostí nebo doklad o oprávnění užívat byt -nájemní smlouva apod.V případně že občan nevlastní žádný z výše uvedených dokladů o oprávnění užívat byt (bydlí na např. na ubytovně), je potřeba doložit úředně ověřené písemné potvrzení např. provozovatele ubytovny o svém pobytu na uvedené adrese.Kolik přehlášení stojí?Správní poplatek za ohlášení změny místa trvalého pobytu činí 50,- Kč. Hlásí-li občan současně změnu místa trvalého pobytu i za děti mladší 15-ti let žijící s ním ve společné domácnosti, správní poplatek se vybírá pouze za osobu starší 15-ti let. Za dítě do 15 let se nevybírá správní poplatek. Výměna občanského průkazu je v případě změny místa trvalého bydliště zdarma.Kde všude je potřeba nahlásit změnu trvalého bydliště?Plyn, elektřina, internetPři stěhování nezapomeňte odhlásit všechny služby, které nebudete s místem bývalého bydliště používat. Pokud budete služby přesouvat, zkuste nahlásit přesun, případně nahlašte aspoň změnu trvalého bydliště.Katastrální úřadPokud vlastníte nějakou nemovitost, je potřeba nahlásit změnu trvalého bydliště i na katastrálním úřadě. Dopravní inspektorátPokud vlastníte auto, je potřeba navštívit i dopravní inspektorát a nahlásit změnu trvalého bydliště i tam. Případně je třeba i změna v registru vozidel. Změnu si zařiďte rovnou i u řidičského průkazu, a to i přesto, že na něm trvalé bydliště nění uvedeno. Všeobecná zdravotní pojišťovnaZměnu trvalého bydliště je potřeba nahlásit i zdravotní pojišťovně. Stačí tam zajít s dvojící Potvrzení o změně + odstřižená občanka, nahlásit změnu a vyplnit jeden formulář.Podnikatelé a živnostníciJako živnostník nebo podnikatel se musíte nahlásit ještě na Živnostenský úřad, Finanční úřad a Českou správu sociálního zabezpečení Snad to stačí.
frantakoca*
hodnocení

Tak jsem se právě vátil z obecního úřadu a je to pořád stejná písnička.Pan starosta prý dočasně zakázal přidělovat trvalí pobyt novím nájemcům obecních bytů.Prý pro to,že byli v minulosti s nějakými nájemci problémi s placením a tak se prý pan starosta rozhodl,že bude udělovat trvalí pobyt až po jednom roce.Kde si tedy mohu stěžovat když je tedy tento postup protiprávní?

paaja*

Starosta je zodpovědný zastupitelstvu *nevi* ... takže je to na vás.

Buď to rok vydržíte. Nebo uděláte rozruch na obci, což se vám může vrátit jinak - nevím jak to u vás chodí a jak jsou tam propletené vztahy. A jestli nepochodíte, můžete se obrátit na právníka, který starostovi a zastupitelstvu v řeči paragrafů vysvětlí, že nedělají dobře. A když se ani potom nechytnou, můžete vyvolat soud, který zápis trvalého bydliště OU nařídí - když ho vyhrajete. No samozřejmě mezitím uplne rok (možná i více) kdy vám trvalé bydliště zapíšou i bez soudu (možná) *smich*

Nic to nemění na tom, že to co dělají je naprostá blbost, kvůli jednomu vyčuránkovi buzerovat zbytek nájemníků.

lui*

Nejsem si jist. Ale na nadřízeného? Obec s rozšířenou působností?

Ptal jste se na základě jakýho zákona nebo vyhlášky tak starosta učinil?.?.?

lui*
hodnocení

0x

Tak jsem Vám to vyhledal. Je to §10, zák.133/2000Sb. Viz zvýrazněný text.

(1) Místem trvalého pobytu se rozumí adresa pobytu občana v České republice, která je vedena v registru obyvatel ve formě referenční vazby (kódu adresního místa) na referenční údaj o adrese v základním registru územní identifikace, adres a nemovitostí, kterou si občan zvolí zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání.

Trvalý pobyt si zvolí občan, a nikdo(ani starosta) nemá právo mu ho brát. Věřím, že kdybych prošel listinu základních práv a svobod, tak to tam někde najdu.

Střelivem jste vybaven, je to jen na Vás. Jednání starosty je minimálně nezákonné, ne-li protiústavní.

V tomto světě je to fakt jak u debilů: Někdo říká že stačí nájemní smlouva,jeden že zase nestačí, že musí být souhlas majitele.

TAK SE DOHODNĚTE!

heteraku, to je přeci naprosto normální, že je více názorů.

Když ale budete chtít vědět pravdu, musíte se zeptat na úřadě. Pokud jim ale budete věřit.

Když jim sdělíte dotaz: mám platnou nájemní smlouvu na byt, lze získat trvalé bydliště?

Odpověď musí být ano...

hop®

Heteraku, jsi tady už přes rok, tak bys mohl vidět, že se rádci právě dohadují. Někdo radí to, jiný něco jiného. Platnost a věrohodnost odpovědí lze velmi často odhadnout podle autora. Je jen na tazateli, jak se podle našich rad zařídí... :)

U otázek tohoto typu není rozhodující názor poradců, ale to, co říká právní norma, v tomto případě zákon o evidenci obyvatel č. 133/2000 Sb, konkrétně § 10 odst.6. V tomto ustanovení není ohlášení trvalého pobytu podmíněno souhlasem majitele nemovitosti. Takže správná odpověď zní, že souhlas není nutný, ale někteří úředníci (starostové, vedoucí odborů) si hrají na ředitele zeměkoule a vydávají pokyny, směrnice a příkazy nad rámec zákona, k čemuž samozřejmě nejsou oprávněni.

bruno, prosím, čtu:

doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu, anebo předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu.

co vy na to?

To je v pořádku, jestli se hlásím k trvalému pobytu ve svém domě nebo bytě, předložím výpis z KN. Jestliže se hlásím k trvalému pobytu v nájemním nebo družstevním bytě, předložím nájemní smlouvu (oprávněnost užívání bytu). Nemám-li žádný z těchto dokladů, musím předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Takové potvrzení se nevyžaduje v případě, že oprávněná osoba potvrdí souhlas na přihlašovacím tiskopisu k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny. Za oprávněnou osobu se považuje osoba..., která je oprávněna užívat objekt uvedený v odstavci 1 nebo jeho vymezenou část (např. byt nebo obytnou místnost), anebo je provozovatelem ubytovacího zařízení, kde se občan hlásí k trvalému pobytu.

doplněno 03.04.12 19:46:

Tazatel uvádí, že má nájemní smlouvu, tudíž žádný souhlas podle zákona nepotřebuje.

souhlas a děkuji, snad pochopí všichni...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]