Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavební spoření - na co lze využít

Od: vouz* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, ráda bych se zeptala na otázku, když mám stavební spoření, které je na 6 let, doba mi už uplynula. Když bych chtěla naspořené peníze vybrat , musím je prokazatelně využít na stavební účely nebo nacokoliv a o státní podporu nepřijdu když spoření neskončím předčasně? A když vyberu částku znamená to, že spoření musím ukončit nebo mohu začít spořit dál?Díky za pomoc!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud je to před šesti lety smlouva, je jedno na co peníze užiješ. Já nyní končím spoření z roku 2001 (to kvůli podpoře ještě stále 4500Kč). Vzhledem k tomu, že jsem vždy ukládal na začátku roku rovnou 18 tisíc, byl ůrok trochu vyšší než při 15 stovkách měsíčně. Celková konečná částka se blíží k 200.000Kč. Peníze nechám prostě převést na účet a užiji je dle své úvahy. Současně mé ženě dobíhá stejné spoření z roku 2003, i zde je ještě podpora 4.500Kč. Necháme je tedy běžet ještě jeden rok navíc... Po vybrání peněz toto spoření ukončíš a můžeš si udělat nové, ale s podporou o 1.500 nižší a navíc šestiletou lhůtou... Hm, teď mi ale došlo, že některá z tvých informací není pravdivá... Od doby, kdy bylo spoření šestileté uvedeno na trh ještě neuplynulo šest let.

vouz*
hodnocení

Díky moc za radu. Teď koukám na svou otázku a špatně jsem se vyjádřila. Ptala jsem se ve smyslu..až my uplyne doba 6 let jak to je, abych věděla. Děkuju;)

lm®

Mám taky stavebko na let,ale zatím krátce jen druhým rokem:(,Chci ho využít při výměně oken,takže to bude stavební úprava.Ale pamatuji si,že paní říkala,něco o případném úvěru-ten je asi vázán přímo na stavební účely.naspořené částky a úroky,státní podpora -toho se to podle mne netýká,lze užít na cokoli.

U nového spoření zkušenost nemám, informaci ale získáte buď ve smlouvě nebo u svého finančního poradce, zpravidla je jeho jméno uvedeno ve smlouvě či na výpisu z účtu.

jarmik*
hodnocení

4x

Výběr naspořené částky není zatím vázán na bytové účely, jenom se o tom uvažovalo. Případný úvěr samozřejmě účelově vázán je.

Zákon je docela stručný a neni špatné si to přečíst v původním znění bez různých výkladů:

cmss.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]