Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na dobírku či doporučenou zásilkou?

Od: poradteprosim* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, chtěla bych si objednat pár věcí z internetu, avšak nemám s tím zkušenosti a nechtěla bych dělat zbytečné zmatky a komplikace... co znamená na dobírku a co doporučená zásilka? Co je lepší? děkuju předem za odpověď

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Na dobírku znamená, že zboží zaplatíte až při dodání, většinou dražší ale pro Vás bezpečnější způsob.

Doporučenou zásilku platíte předem (většinou převodem na účet), doporučuji používat u spolehlivých a ověřených e-shopů.

ahasver4*
hodnocení

0x

Na dobírku znamená,že platíte při předání.Doporučená zasila znamená,že musíte podepsat převzetí.V podstatě je to tožné.

doplněno 29.01.12 19:01:

No dobře,jen jsem tím chtěl říct,že prostě přijde pošťák a něco nám vrazí do ruky..:)

lui*

Totožné to není. Za dobírku se od adresáta vybere odesílatelem předem stanovená částka peněz, a tuto odesílateli pošta doručí.

U doporučené zásilky pošta ručí jen do výše částky 500kč. pokud se posílá něco dražšího, tak se to musí uvést při odesílání jako cena zásilky. Samozřejmě se za to platí navíc. A při dodeji se nic nevybírá, takže finanční záležitosti se řeší jinou cestou.

hop®

Lui, ručení za zásilku, udaná cena a případná náhrada není rozdílem, ne který se tazatel ptal...

lui*

Na mé odpovědi je něco věcně-fakticky špatně? Věnoval jsem se rozdílu mezi dobírkou a doporučenou zásilkou. Ničemu jinému. Nechápu?.?...

hop®

Lui, NE, na Vaší odpovědi opravdu nevidím "nic věcně-fakticky špatně"!

Ale "Lui, ručení za zásilku, udaná cena a případná náhrada není rozdílem, ne který se tazatel ptal..." píši proto, že i u dobírky odesilatel určuje cenu zásilky a tím i případnou výši náhrady. Toto tedy podle mého názoru není ten ROZDÍL mezi oběma způsoby přepravy zásilky. Pokud bych tedy uváděl standardní výši případné náhrady u jednoho typu, snažil bych se podobný parametr uvést i u druhého typu dodání, aby byl zřejmý rozdíl.

Pokud jsem se Vás svojí reakcí jakkoli dotknul, omlouvám se, jde mi prvořadě o to, aby tazatel mohl porovnat ROZDÍLY mezi oběma způsoby přepravy zásilek, hezký den!

lui*

No kdybych to věděl, tak bych to napsal. Zatímco u doporučené zásilky vím, že případná náhrada je dána buď tou 500kou, nebo udanou cenou zásilky.

U dobírky si myslím a nejsem si jist, že je náhrada je dána cenou za dobírkovné plus poštovné. Ale tady si nejsem jist, a proto jsem o tom nechtěl psát.

burinka

Není nad dobrou radu :).

sargo*
hodnocení

0x

Na dobírku znamená, že podepíšete převzetí - většinou se to používá pro už zaplacené zboží.

Dobírka znamená, že strčíte pošťákovi do ruky hotovost (doporučuji mít připravenou předem přesnou částku).

Pro vás je jeden z největších rozdílů ten, že dobírka je poměrně drahá a většinou náklady nesete vy, jakožto ten, kdo objednává. Zejména u levnějších věcí se proto určitě vyplatí platba předem. Pokud obchod znáte, nebo vypadá seriózně, nebo je to třeba z Aukra od osvědčeného prodejce, plaťte spíše předem. Pokud máte pochybnosti, zvolte dobírku, ale zaplatíte si tuším o cca stovku víc.

hop®

Podepisujete i převzetí doporučené zásilky, akorát v tu chvíli nikdo nechce peníze...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]