Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych si objednat pár věcí z internetu, avšak nemám s tím zkušenosti a nechtěla bych dělat zbytečné zmatky a komplikace... co znamená na dobírku a co doporučená zásilka? Co je lepší? děkuju předem za odpověď
Na dobírku znamená, že zboží zaplatíte až při dodání, většinou dražší ale pro Vás bezpečnější způsob.
Doporučenou zásilku platíte předem (většinou převodem na účet), doporučuji používat u spolehlivých a ověřených e-shopů.
Na dobírku znamená,že platíte při předání.Doporučená zasila znamená,že musíte podepsat převzetí.V podstatě je to tožné.
doplněno 29.01.12 19:01: No dobře,jen jsem tím chtěl říct,že prostě přijde pošťák a něco nám vrazí do ruky..
Totožné to není. Za dobírku se od adresáta vybere odesílatelem předem stanovená částka peněz, a tuto odesílateli pošta doručí.
U doporučené zásilky pošta ručí jen do výše částky 500kč. pokud se posílá něco dražšího, tak se to musí uvést při odesílání jako cena zásilky. Samozřejmě se za to platí navíc. A při dodeji se nic nevybírá, takže finanční záležitosti se řeší jinou cestou.
Lui, ručení za zásilku, udaná cena a případná náhrada není rozdílem, ne který se tazatel ptal...
Na mé odpovědi je něco věcně-fakticky špatně? Věnoval jsem se rozdílu mezi dobírkou a doporučenou zásilkou. Ničemu jinému. Nechápu?.?...
Lui, NE, na Vaší odpovědi opravdu nevidím "nic věcně-fakticky špatně"!
Ale "Lui, ručení za zásilku, udaná cena a případná náhrada není rozdílem, ne který se tazatel ptal..." píši proto, že i u dobírky odesilatel určuje cenu zásilky a tím i případnou výši náhrady. Toto tedy podle mého názoru není ten ROZDÍL mezi oběma způsoby přepravy zásilky. Pokud bych tedy uváděl standardní výši případné náhrady u jednoho typu, snažil bych se podobný parametr uvést i u druhého typu dodání, aby byl zřejmý rozdíl.
Pokud jsem se Vás svojí reakcí jakkoli dotknul, omlouvám se, jde mi prvořadě o to, aby tazatel mohl porovnat ROZDÍLY mezi oběma způsoby přepravy zásilek, hezký den!
No kdybych to věděl, tak bych to napsal. Zatímco u doporučené zásilky vím, že případná náhrada je dána buď tou 500kou, nebo udanou cenou zásilky.
U dobírky si myslím a nejsem si jist, že je náhrada je dána cenou za dobírkovné plus poštovné. Ale tady si nejsem jist, a proto jsem o tom nechtěl psát.
Na dobírku znamená, že podepíšete převzetí - většinou se to používá pro už zaplacené zboží.
Dobírka znamená, že strčíte pošťákovi do ruky hotovost (doporučuji mít připravenou předem přesnou částku).
Pro vás je jeden z největších rozdílů ten, že dobírka je poměrně drahá a většinou náklady nesete vy, jakožto ten, kdo objednává. Zejména u levnějších věcí se proto určitě vyplatí platba předem. Pokud obchod znáte, nebo vypadá seriózně, nebo je to třeba z Aukra od osvědčeného prodejce, plaťte spíše předem. Pokud máte pochybnosti, zvolte dobírku, ale zaplatíte si tuším o cca stovku víc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.