Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, snad tu narazím na někoho kdo se trochu orientuje v přestupcích co se týče policie. Mám kamarádku která se bohužel zapletla do nepříjemnosti. Byla se svojí kamarádkou na diskotéce a ona po ní chtěla aby jí koupila panáka vodky,jelikož jí nebylo ještě 18 let. Tak moje kamarádka to udělala, kdo by to taky neudělal že..Jenže se ta její kamarádka pak ožrala někde s někým (u toho má kamarádka už nebyla) a skončila na záchytce. Bohužel kvůli nezletilosti to řeší policie a mou kamarádku byli vyslechnout jako svědka. Bohužel jak se bála policii řekla že jí koupila vodku. Sama to na sebe práskla. Policista jí sdělil, zda ví že se dopustila přestupku podání alkoholu mladistvým ano mu odkývla že ano a dál už o tom řeč nebyla. Má se teď kámoška bát nějaké pokuty nebo správního řízení a nebo to policie nechá být? Kolik tak může ta pokuta být za jednu vodku? Děkuju všem
policajt ví, jak se zeptat, aby se podřekla...
... Zákon č. 140/1961 Sb. Trestný čin šíření toxikomanie podle § 188a
§218- Podávání alkoholických nápojů mládeži
" Kdo opakovaně nebo ve větší míře podává osobě mladší než osmnáct let alkoholické nápoje, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok."
tady se jedná o opakované nebo ve větší míře... to není její případ...
zákon 37/1989 Sb. o ochraně před alkoholismem... píše v
§ 12Ukládání pokut
(1) Právnické osobě, která porušila zákaz, omezení nebo povinnost uvedené v § 4 odst. 1 písm. a), c), e), f) a g), v § 4
odst. 3 a v § 7 odst. 1 písm. c), odst. 2, 3, uloží obecní úřad pokutu až do výše 50 000 Kčs.
(2) Fyzickým osobám prodávajícím zboží nebo poskytujícím jiné služby,1) kteří porušili zákaz, omezení nebo povinnost uvedené
v § 4odst. 1 písm. a), c), e) a f) č. 6, v § 4 odst. 3 a v § 7 odst. 3, uloží obecní úřad pokutu až do výše 5 000 Kčs.
§ 4
(1) Zakazuje se
a) prodávat nebo podávat alkoholické nápoje, anebo jinak umožňovat jejich požívání
1. osobám mladším 18 let,
přemýšlím, jak by se dal tento paragraf napasovat na případ Vaší kamarádky... asi ne
spíše to bude někde vzákoně o přestupcích..
Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích
(1) Přestupkem je zaviněné jednání, které porušuje nebo ohrožuje zájem společnosti a je za přestupek výslovně označeno v tomto nebo jiném zákoně, nejde-li o jiný správní delikt postižitelný podle zvláštních právních předpisů anebo o trestný čin.
§ 4(1) Přestupek je spáchán z nedbalosti, jestliže pachatel
a) věděl, že svým jednáním může porušit nebo ohrozit zájem chráněný zákonem, ale bez přiměřených důvodů spoléhal na to, že tento zájem neporuší nebo neohrozí nebo
b) nevěděl, že svým jednáním může porušit nebo ohrozit zájem chráněný zákonem, ač to vzhledem k okolnostem a svým osobním poměrům vědět měl a mohl.
i kdyby nepřiznala, že věděla, i tak jí to nepomůže... jedině, že by byla v pásmu IQ někde dole
§ 11(1) Za přestupek lze uložit tyto sankce:
(2) Sankci lze uložit samostatně nebo s jinou sankcí; napomenutí nelze uložit spolu s pokutou.
(3) Od uložení sankce lze v rozhodnutí o přestupku upustit, jestliže k nápravě pachatele postačí samotné projednání přestupku.
(1) Při určení druhu sankce a její výměry se přihlédne k závažnosti přestupku, zejména ke způsobu jeho spáchání a jeho následkům, k okolnostem, za nichž byl spáchán, k míře zavinění, k pohnutkám a k osobě pachatele, zda a jakým způsobem byl pro týž skutek postižen v disciplinárním řízení.
§ 13(1) Pokutu lze uložit do 1000 Kč, nestanoví-li zvláštní část tohoto zákona nebo jiný zákon pokutu vyšší.
(2) V blokovém řízení ( § 84) lze uložit pokutu do 1000 Kč, pokud tento zákon nebo jiný zákon nepřipouští uložit v takovém řízení pokutu vyšší, a v příkazním řízení ( § 87) do 4000 Kč.
záleží na tom, jak se to bude dále vyvíjet a co jí napíší v pozvánce na projednání... pokud jí to vůbec napíší...
je jedno, kolik těch vodek bylo, i jednou jedinou porušila zákon...
takže je předem jasné že se to řešit bude nebo je tu i šance že to orgán nechá být? Jak o tom přemýšlím, doufám že to bude jen napomenutí..Nic hrozného tím neudělala, žádný následek to nemělo, stalo se to poprvé, disciplinární řízení taky neproběhlo..tak snad to bude dobré
Prosím, přečti si ten § 30 přestupkového zákona, tam jsou i sankce, též tr. zákon! Nevíš ani kolik jí naměřili alkoholu, nebo jsi ho podala ty? Opakuji, jen orgán ví, jak s tím naloží, popř. dotyční co jim bylo sděleno.
já jsem jí jen koupila jednu vodku, ostatní alkohol si vzala sama a u toho sem já už nebyla. Přečtu, děkuji
ne, já kamarádka. Omlouvám se. Poslední otázka byla směřována na mě, tak automaticky píši za sebe.
Janam: Nic se nejí tak horké. Aneb: nech to být, nějak to dopadne, nic hrozného to nebude. Všechno se dá přežít.
A je jedno jestli se tu ptáš za sebe nebo za kamarádku. Proto je to tu anonymní, aby se tazatelé nemuseli bát.
no počítám že nejdřív tě musí vyslechnout na přestupkovym a tady bych tvrdil že sem kamarádce nic nekoupil nýbrž že sem si dotyčnou vodku koupil pro sebe a dotyčná kamarádka mi jí vypila bez mého svolení a at mi někdo dokáže že to bylo jinak tvrzení kamarádky proti mému tvrzení pokud nebude náký další svědek nemaj šanci.
Zda se má má kámoška bát tady nikdo neví, nejsme jasnovidci co orgán udělá. Ale měl by jednoduchou čárku do hodnocení, objasněnosti, takže proč by nekonal.. Mrkni na § 30 přestupkového zákona.
já zase přemýšlím k čemu to orgánu bude. Spíše by orgán mělo zajímát kde se pak ta holka ožrala nebo kdo jí ožral. To moje kamarádka nebyla, z jedné vodky by se jí to ani nepodařilo. A taky mě napadlo proč jí policista nedal pokutu hned na místě, jenom jí to řekl a mluvil dál o jiné věci..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.