Nejste přihlášen/a.
dobry den mam takovo problem netusila jsem ze kdyz dite dojde ke 3 letum tak musim mit se zamestnavatelem dohodu o pokracovani MD,jsem jiz 4 rokem na MD ,v listopadu mi konci,ale jsem znovu tehotna tak mam strach ze az ponesu v listopadu do prace neschopenku ( mam pupecni a triselnou kylu) takze mi ji nevemou a daji mi vypoved.A hlavne maji nato pravo mi vubec vypoved dat .Neschopenka mi bude vystavena az v listopadu a jinak prac.sml.mam na dobu neurcitou moc dekuji za odpoved.A jeste se chci zeptat je mozno dostat vypoved s rocnim spozdenim (treba ke trem letum ditete.kdyz ted mu budou 4)
0x
Zpětně ti dát výpověď rozhodně nemůžou. Druhá věc je, jestli ti ji třeba už neposlali, ale ty sis ji z nějakého důvodu na poště nevyzvedla (co já vím - třeba nová adresa nebo jsi nebyla doma).
Jsi v blbé situaci, nicméně já bych to neviděla tak černě. Zaměstnavatel tě každý měsíc pro správu sociálního zabezpečení a pro zdravotní pojišťovnu nějak vykazovat.
Pokud by vykazoval neomluvené absence, musel by za tebe platit zdravotní pojištění (cca tisícovka měsíčně). To sice z tebe může vymáhat, nicméně praxe je taková, že čím delší doba, tím větší dluh zaměstnance, hůř se ty peníze ze zaměstnance dostávají - ze strany zaměstnavatele tedy bývá snaha neomluvené absence urychleně řešit (v krajním případě ukončením pracovního poměru pro hrubé porušení pracovní kázně). Pro hrubé porušení pracovní kázně lze dát výpověď i těhotné ženě, která je jinak před výpovědí chráněná.
Pokud na tebe zaměstnavatel prostě a jednoduše zapomněl, tak tě vede nejspíš na neplaceném volnu - sice se mu objevuješ v přehledech, ale nic za tebe neplatí. Neplacené volno není porušením pracovní kázně, tedy za to vyhazov nehrozí. Ba naopak, až za zaměstnavatelem dojdeš, mělo by být v jeho zájmu se s tebou domluvit, ptž on od tebe potřebuje žádost o neplacené volno (ptž on sám ti ho přikázat nemůže, takže aby se kryl před úřady, že volno je opravdu z tvého popudu) a zároveň tvoje čestné prohlášení, že pobíráš rodičovský příspěvek (kvůli zdravotnímu pojištění - pokud by ho neměl, byl by povinen platit minimální odvody, stejně jako u neomluvené absence).
Takže pokud ti zaměstnavatel neposlal ukončení pracovního poměru, které bys nechala nevyzvednuté na poště, tak jste pochybyli oba. Ty, že sis nepožádala o neplacené volno a zaměstnavatel, že nijak neřešil tvoji absenci v zaměstnání - to je dost dobrý předpoklad k tomu, aby došlo ke vzájemné dohodě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.