Nejste přihlášen/a.
dobry den mam takovo problem netusila jsem ze kdyz dite dojde ke 3 letum tak musim mit se zamestnavatelem dohodu o pokracovani MD,jsem jiz 4 rokem na MD ,v listopadu mi konci,ale jsem znovu tehotna tak mam strach ze az ponesu v listopadu do prace neschopenku ( mam pupecni a triselnou kylu) takze mi ji nevemou a daji mi vypoved.A hlavne maji nato pravo mi vubec vypoved dat .Neschopenka mi bude vystavena az v listopadu a jinak prac.sml.mam na dobu neurcitou moc dekuji za odpoved.A jeste se chci zeptat je mozno dostat vypoved s rocnim spozdenim (treba ke trem letum ditete.kdyz ted mu budou 4)
Zpětně ti dát výpověď rozhodně nemůžou. Druhá věc je, jestli ti ji třeba už neposlali, ale ty sis ji z nějakého důvodu na poště nevyzvedla (co já vím - třeba nová adresa nebo jsi nebyla doma).
Jsi v blbé situaci, nicméně já bych to neviděla tak černě. Zaměstnavatel tě každý měsíc pro správu sociálního zabezpečení a pro zdravotní pojišťovnu nějak vykazovat.
Pokud by vykazoval neomluvené absence, musel by za tebe platit zdravotní pojištění (cca tisícovka měsíčně). To sice z tebe může vymáhat, nicméně praxe je taková, že čím delší doba, tím větší dluh zaměstnance, hůř se ty peníze ze zaměstnance dostávají - ze strany zaměstnavatele tedy bývá snaha neomluvené absence urychleně řešit (v krajním případě ukončením pracovního poměru pro hrubé porušení pracovní kázně). Pro hrubé porušení pracovní kázně lze dát výpověď i těhotné ženě, která je jinak před výpovědí chráněná.
Pokud na tebe zaměstnavatel prostě a jednoduše zapomněl, tak tě vede nejspíš na neplaceném volnu - sice se mu objevuješ v přehledech, ale nic za tebe neplatí. Neplacené volno není porušením pracovní kázně, tedy za to vyhazov nehrozí. Ba naopak, až za zaměstnavatelem dojdeš, mělo by být v jeho zájmu se s tebou domluvit, ptž on od tebe potřebuje žádost o neplacené volno (ptž on sám ti ho přikázat nemůže, takže aby se kryl před úřady, že volno je opravdu z tvého popudu) a zároveň tvoje čestné prohlášení, že pobíráš rodičovský příspěvek (kvůli zdravotnímu pojištění - pokud by ho neměl, byl by povinen platit minimální odvody, stejně jako u neomluvené absence).
Takže pokud ti zaměstnavatel neposlal ukončení pracovního poměru, které bys nechala nevyzvednuté na poště, tak jste pochybyli oba. Ty, že sis nepožádala o neplacené volno a zaměstnavatel, že nijak neřešil tvoji absenci v zaměstnání - to je dost dobrý předpoklad k tomu, aby došlo ke vzájemné dohodě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.