Nejste přihlášen/a.
Dotaz ohledně daní. Jak se odvádí daň z přidané hodnoty, když fakturuji: (příklad)
cena materiálu vč DPH: 4.500kč
cena za práci: 1.500kč
suma: 6.000kč vč DPH
sazba DPH = 20%
6.000kč * 0,2 DPH = 1.200kč DPH
tedy nutno odvést daň 1.200,-
Je to tak, nebo jsem mimo mísu? (Nepodnikám a zatím jen shromažďuji informace a ty daně mi nedají spát). Jinými slovy když budu mít výše uvedenou fakturu, kde bude cena za práci 1500kč a státu odevzdám 1200kč, tedy za práci mi zbyde pouze 300kč? To asi dělám něco zásadního špatně. :/ Poraďte
Když nakoupím materiál u firmy, která má DIČ (je tedy plátce DPH), tak počítám rozdíl DPH vstupu a výstupu?
Tedy když nakoupím u firmy, která nemá DIČ (není plátce DPH), pak počítám jen DPH z té přidané ceny, kterou jsem k materiálu připlácl za práci? :D asi už tomu trochu rozumím..
Jinými slovy. když jako neplátce nakoupím od neplátce, tak mu zaplatím cenu vč DPH a tedy nemusím nic odvádět, protože tím mám DPH zaplacenou
Když ale jako neplátce nakoupím od plátce, tak musím odvést DPH i za materiál.
je to tak?
Zkuste si nejdříve přečíst zákon o DPH. Určitě to pomůže při pochopení této problematiky.
Tak já Vám zamotám hlavu ještě víc . Takže - máme DPH na vstupu (např. materiál, který jste nakoupil) a pak DPH na výstupu (např. Vámi vystavená faktura). A teď opravdu může nastat několik případů - viz výše. Budeme uvažovat případ, kdy Vy jste plátce DPH. Chcete koupit 50 kg železného profilu za 100,- Kč (
). NEPLÁTCI zaplatíte 100,- Kč (není zde žádné DPH, takže Vy si nebudete nárokovat jeho vrácení. V případě, že byste tak udělal - průšvih - Fú Vám to dodaní) Shrnuto - zaplatíte 100,- Kč a tuto celou částku si dáte do výdajů.
To samé koupíte od plátce DPH. Zaplatíte tedy 120,- Kč (100 Kč je základ daně, 20 Kč je DPH ). Do vydání si dáte POUZE 100 Kč, 20,- Kč zapíšete do DPH na vstupu.
Tak a teď Vy vystavujete fakturu . Chcete, aby Vám v kapse zbylo 1000,- Kč (no, zbylo - pak to budete ještě danit, odvádět soc. a zdr.pojištění atd . Ale pro názornost si budeme bláhově myslet, že nám to zbývá
. ) Takže fakturujete základ daně 1000,- Kč a k tomu DPH - 200,- Kč. Celková faktura je tedy na 1.200,-Kč. Vy si do příjmu dáte 1.000,- Kč a těch 200,-Kč zapíšete do DPH výstup. Jste-li plátce, MUSÍTE vždy fakturovat s DPH. Jestliže fakturujete také plátci DPH, tak tomu je to jedno - DPH mu vrátí stát. Když však fakturujete NEPLÁTCI, tak jste pro něho o to DPH dražší
No a máme tu přiznání k DPH. Sečtete DPH na vstupu a zvlášť na výstupu. No a teď tyto dvě částky od sebe odečteme. Je-li DPH na vstupu vyšší než na výstupu, tak jásáme , neboť nám stát penízky vrací. V opačném případě pláčeme
, neboť DPH odvádíme státu. No a jelikož DPH odvádíme ze VŠECH vydaných faktur za zdaňovací období (tedy i za faktury, které nám zákazník zatím neuhradil a možná i nikdy neuhradí
), tak pro nás DPH může někdy být likvidační (dáváme státu peníze, které jsme od nikoho nevybrali). Proto je třeba si s DPH pohrát
Jirko, Vy účetnictví vůbec nerozumíte. Tak nebuďte blázen a sežeňte si PANÍ nebo PANA účetního. Dobrý účetní Vám pomůže vydělat peníze. Jinými slovy - dobrý účetní se musí zaplatit sám z peněz, které Vám ušetří.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.