Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám dotaz zaměřený na někoho, kdo pracuje na katastrálním úřadě nebo se orientuje v právu. Jde o toto. Moji rodiče vlastnili pozemek- zahradu, který užíval v 70. až 90. letech někdo jiný. Ten si tam postavil na betonovém základě kůlnu. Pozemek- zahradu rodiče uživateli prodali asi v r. 1994. Kůlna nikde evidovaná nebyla. V r. 1995 otec zemřel, 1996 se prováděla digitalizace katastru a dědictví po otci bylo projednáno až v r. 1997. Tam se objevila parcela i s objektem k bydlení. Protože jsem dědila domek s příslušenstvím, považovala jsem 12 m2 za kůlnu u domku. Byla to, chyba, že jsem si to neověřila, Ale rodiče kromě domku jinou stavbu nevlastnili, takže mě ani nenapadlo se tím zabývat. Letos pozemek změnil majitele a přišlo se na to, že jsem nabyla dědictvím objekt k bydlení bez popisného čísla, který nikdy vlastnictvím mých rodičů nebyl. Navštívila jsem katastrální úřad, aby mi poradili jak vyřešit. Podle mne se jedná o administrativní chybu při digitalizaci, připomínkovat v době jejího provádění ji matka nemohla, protože pozemek už nebyl jejím vlastnictvím. Úřednice navrhovala, abych ji novému majiteli zahrady prodala nebo darovala, nebo ji on zlikvidoval. Snad jsem to napsala srozumitelně. Díky .
Jano, je to hodně složitá záležitost a tak se ani nikdo nesnaží odpovědět. Já se to zkusím rozbrat pouze logicky. Pokud má tzv. kůlna ( stavba bez čp.) samostatnou parcelu, předpokládám, že došlo k vynětí parcely ze zemědělské půdy a byla provedena změna na stavební parcelu a zápis do KN. Zkuste se informovat na stavebním úřadě, zda tam nemají nějaké podklady ke stavbě a zápisu do KN. Uživatel prakticky stavěl na cizím pozemku, takže kůlna při prodeji pozemku nebyla předmětem kupní smlouvy - byla jeho - kupujícího. Mám obavu, aby se snahou o nápravu nezpochybnilo dědické řízení a nemusela jste je absolvovat znovu. V případě, že na stavebním úřadě nic nového nezjistíte a ani se nepotvrdí, že rodiče byli stavebníky uvedené nemovitosti, tak bych tuto stavbu i s pozemkem převedla darovací smlouvou na nového majitele pozemku. Samozřejmě bych doporučila dohodu s tím, že on uhradí veškeré výdaje s převodem spojené (odhad, sepsaní darovací smlouvy, daň darovací a vklad do KN). Mimo darovací smlouvu by vám mohl uhradit i případné výdaje s administrativou a běháním po úřadech spojené. Je otázka, zda bude o stavbu stát. Pokud ne, prodejte mu pozemek a domluvte na stavebním úřadě demolici. Lépe poradit nemohu, protože nemám k dispozici a prostudování potřebné materiály - jenom váš popis.
Pro kapkanadeje - přesně tak. Je to pořádný zádrhel, ale na základě "něčeho" to bylo zapsáno jako stavba bez čp. na parcele, předpokládám i předtím vyměřeno geodetem. Takže jedině dál pátrat a získat ten dokument. Ten by měl být především na KN a nebo alespoň odkaz, na jakém podkladě to bylo zapsáno a zahrnuto do vlastnictví rodičů Jany. Hezký a u nás pořádně mrazivý podvečer! Asi by to chtělo pořádný groček! :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.