Nejste přihlášen/a.
Bude mi 50 let a v mládí jsem si nastřádal několi exekucí.S odstupem věku bych rád dal věci do pořádku,ale potřebuji zjisti ,kde.kolik a o jaké částky se jedná.Děkuji za příspěvky.Mirek
Zajděte si na příslušný krajský soud (dle trv.bydliště). Zde Vám vyjedou seznam exekucí, které jsou proti Vám vedeny. Píšete, že tyto exekuce máte z mládí. To znamená, že musíte zjistit, v jakém stavu ta která exekuce je. Některá již může být promlčena.
Jinak exekuci předchází usnesení od soudu - opět seznam získáte na krajském soudě.
Myslím, že nemáte pravdu s tím promlčením - četl jsem jednou někde nějaký článek o tom, že exekuce, která je jednou nařízená nemůže být promlčena, ale že pokud dlužník nic nemá, že exekutor může čekat třeba 30let - až dotyčný něco zdědí, dostane darem, začne pobírat důchod apod. a uplatní exekuci až potom.
Pamatuju si to proto, že kdysi byl někde dotaz, jestli může exekutor obstavit penzijní připojištění (tak jako stavebníí spoření) a odpověď byla, že za zákone nemůže. Pokud by ale opravdu platilo to z prvního odstavce, pak u spousty lidí bude stačit exekutorovi počkat si na výplatu penze z penzijního připojištění. To tuším už ani zrušit nebo vybrat najednou nejde, takže příjem je jistý a dohledatelný, pokud by došlo k dědictví, tak buď vzít a zaplatit dluhy a nebo celé odmítnout atd. Prostě pokud platí, že exekuce je nepromlčitelná, tak bude ještě hodně veselo a spousta lidi se asi bude ještě hodně divit. A že si to exekutoři pohlídají, to je jisté.
ronyx. Exekuční titul má promlčecí dobu deset let. Věřitel má možnost před ukončením této doby zahájit exekuci novou.
Exekuce může být ukončena:
- zaplacením
- ukončením (třeba pro nemajetnost, ...viz zákon o návrhu ukončení)
- smrtí povinného
Takže "celý vtip"je podle všeho v tom, že exekuční titul má skutečně platnost 10let, ale pokud už byla exekuce jednou zahájena, platí shora uvedené možnosti ukončení. A který exekutor bude dávat návrh na ukončení, když nemusí? A ještě - i jednou zastavená exekuce může být znovu zahájena (to, podle čeho se doba počítá jsem zatím nedohledal), ale vím o případu (známý), kdy byla zahájena exekuce, ale protože byl nezaměstnaný a nic nemá, tak to po 2 letech zastavili, ale jen se mu povedlo sehnat práci, tak tuším po asi 3 měsících mu najednou přišla exekuce na plat (a když tam volal, jak to, že to bylo už zastaveno, tak mu to nějak vysvětlovali).
Oprava - bod 2 jsem napsal špatně - místo ukončením má být zastavením.
Pro doplnění kde získat informace o dluzích a exekucích doporučuji se podívat na stránky www.ceskaposta.cz. V minulém roce rozjela pilotní službu - DINO - v Karlovarském a Plzeňském kraji a letos již jde do ostrého provozu v celé republice. Dino se osvědčilo, dlužníci na novou službu slyší a článek Dino chrání před neúměrným nárustem dluhů. Podívejte se na článek z 18.10.2012 a 15.5.2012.
Myslím, že to bude dobrá služba a určitě pomůže hodně dlužníkům, a též je to další možnost, jak se o svých dluzích dovědět a řešit je.
pokud se vám nechce platit za přístup do centrální evidence exekucí, zajděte si na okresní soud a finanční úřad (pokud je možné, že tam rovněž máte dluh) v okrese, ve kterém máte trvalé bydliště.. tam vedou pod vaším jménem veškerá exekuční řízení
(an krajském soudě vám nic neřeknou; exekuční řízení - ani jiné - nelze "promlčet")
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.