Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěl bych poradit.V lonském roce jsem po menší autonehodě dostal podmínku,proti které jsem se odvolal,tudíž se na mě asi amnestie nebude vztahovat.Ale co když vemu své odvolání zpět,bude se mě potom amnestije týkat?Díky za info
Nebude, rozsudek nenabyl právní moci před 1. lednem 2013.
doplněno 05.01.13 22:33:Kakodaji, tazatel nemůže vzít odvolání zpět před 1. lednem 2013. Vezme-li je zpět, nabyde rozsudek právní moci v den doručení, tedy již v roce 2013.
ale na internetu jsem našel toto
§ 222(1) Jestliže odvolatel vezme odvolání zpět, právní moc napadeného rozhodnutí nastane, jako kdyby k podání odvolání nedošlo; to neplatí u rozsudku, kterým bylo vysloveno, že se manželství rozvádí, že je neplatné nebo že není, a u rozsudku, kterým bylo vysloveno zrušení, neplatnost nebo neexistence partnerství
ale na internetu jsem ted našel toto
§ 222(1) Jestliže odvolatel vezme odvolání zpět, právní moc napadeného rozhodnutí nastane, jako kdyby k podání odvolání nedošlo; to neplatí u rozsudku, kterým bylo vysloveno, že se manželství rozvádí, že je neplatné nebo že není, a u rozsudku, kterým bylo vysloveno zrušení, neplatnost nebo neexistence partnerství
V textu amnestie se používá slůvko PRAVOMOCNÉ uložení trestu. Tedy pokud je podáno odvolání, trest ještě není pravomocný.
doplněno 05.01.13 12:41:Ohledně zpětvzetí odvolání jsem našel jednu odpověď na otázku. Říká se tam, že v případě zpětvzetí odvolání nastává právní moc rozsudku v okamžiku doručení tohoto zpětvzetí k soudu. V tomto případě už to bude v roce 2013 a amnestie se tohoto netýká.
dovoluje interpretovat zásadní část zmiňovaného názoru na věc zn. B 8/1975-72: „Není-li v den vyhlášení amnestie v právní moci rozsudek soudu prvního stupně o trestném činu, na který se vztahuje aboliční ustanovení amnestie, a obviněnývyhovuje podmínkám amnestie, je pokračování v dalším trestním stíhání nepřípustné. Soud prvního stupně proto postupuje podle obdoby § 231 odst. 1 TrŘ, zruší anologicky podle § 257 odst. 1 písm. c) TrŘ nepravomocný rozsudek a trestní stíhání podle § 11 odst. 1 písm. a) TrŘ a příslušného ustanovení amnestie zastaví.Vyhlášená amnestie je v takovém případě překážkou, pro kterou nelze vzít podle § 250 odst. 4 TrŘ na vědomí zpětvzetí odvolání odvolání doručeného soudu po vyhlášení amnestie“.
Jinými slovy podání zpětvzetí odvolání není úkonem, se kterým lze spojovat jakékoli právní účinky. Provinstanční soud koná na základě právní úpravy a to bez návrhu. Takové podání lze označit za bezpředmětné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.