Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vdovský důchod - na jak dlouho?

Od: milosek* odpovědí: 2 změna:

Mám dotaz na jak dlouhou dobu pobírá vdova důchod po zemřelém manželovi a z čeho se vypočítá. Děkuji Miloš

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ahasver4*
hodnocení

0x

naseduchody.cz/...

tady je o tom snad vše co budete potřebovat...

doplněno 21.01.12 15:16:

Já samozřemě neodporuji,jen jsem četl,že se to nezměnilo..proto jsem ten odkaz použil..Ale třeba mám špatné info,to nepopírám,určitě bych prostudoval odkaz dole...:)

Bohužel ten odkaz je starý, podmínky pobírání vdovského důchodu se změnily stejně, jak nám všem přibyly roky do nároku na starobní důchod. Jsou tam i jiné změny, přiložím odkaz.

Zhruba se dá říci, že vdova pobírá vdovský důchod 1 rok od úmrtí manžela. Dále ho pobírá pouze v případě, že:

- pečuje o nezaopatřené dítě (po dobu studia)

- pečuje o dítě, které je závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)

- pečuje o svého rodiče nebo rodiče zemřelého manžela, který s ní žije v domácnosti a je závislý na péči jiné osoby v II, III. nebo IV.stupni závislosti

- je invalidní ve třetím stupni, nebo

- dosáhla alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk stanovený podle § 32 pro muže stejného data narození nebo důchodového věku, je-li důchodový věk nižší.

Blíže zákon o důchodovém pojištění č. 155/1996 Sb.

Důchod se vypočte tak, že se zemřelému manželovi fiktivně spočítá invalidní důchod (u mladších lidí - jakoby ke dni úmrtí) nebo se použije už vypočtený starobní důchod (u lidí v důchodovém věku). Problém nastane, jestli zemřelý mladší člověk nesplnil podmínku pojištěné doby pro nárok na invalidní důchod. Pak nevznikne ani nárok na vdovský důchod, protože není z čeho spočítat.

poradte.cz/...

ať to nemusím znovu opisovat

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]