Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci poradit, stala se nám podivná věc, tatínka, který je už roky po mrtvici, je invalidní důchodce, jeho stav je tak špatný, že se už ani nepodepíše..jsem se zápalem plic dávali odvést do jedné brněnské nemocnice...po propuštění jsme se dozvěděli, že tím, že tatínek jim nebyl schopen podepsat papír o souhlasu s hospitalizací, který se v případě nezaplacení poplatku posílá potom k soudu, tak byl osvobozen o zaplacení poplatku za dobu strávenou v nemocnici...říkala jsem paní doktorce, že to dodatečně klidně zaplatíme a podepíšem, že nám to nedělá problém, prostě jen, aby z toho nebyl v budoucnu nějaký průser, a ona, že ne že v takovém stavu pacienti jsou osvobozeni, když se nedokážou již podepsat, což náš tatínek po ochrnutí ruk nedokáže a trpí už i těžkou demencí...samozřejmě nás to potěšilo, ale i tak jsem nervozní...nikdy se mi totiž tato vyjimka nepodařila najít na internetu..a bojím se, aby nám časem nedošla velká pálka k zaplacení...prosím poraďte zda jste se již s tímto problémem někdy setkali..a zda víte k tomu více informací..
Máte pravdu, nikde v zákoně nic takového není a nevím o případě, že proto, že se nedokáže pacient podepsat je dementní a podobně je od poplatků za hospitalizaci osvobozený. Která brněnská nemocnice to je? Bohunická ta se sama v případě, že pacient zemřel přihlásí do dědického řízení. Nechte si vystavit potvrzení, že byl tatínek od poplatku osvobozen jinak bych se bála, že budou za čas vymáhat i penále.
Pacient skutečně je osvobozen pokud nepodepsal souhlas s hospitalizací. Čímž vlastně nesouhlasí s pobytem a nikdo mu nemůže nařizovat úhradu. Ve Vašem případě není soudně zbaven svéprávnosti. Pokud by byl byl zbaven svépravnosti,úhradu by za něj prováděl opatrovník souhlas, by podepsal opatrovník. Ok
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.