Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Paragraf 53 - vydírání

Od: ogame odpovědí: 40 změna:

Dobrý den,
Prosím o radu. Mému zaměstnavateli jsem odevzdal projekt, který po mě chtěl, ale nebyl podle jeho představ. Okamžtě reagoval tak, že mám na vybranou.
Buď mu podepíšu výpověď dohodou (bez odstupného) k datu 1.2.2012 nebo mi začal vyhrožovat, že mi bude každý další týden co tam budu donášet paragraf 53 pokaždé z jiného důvodu. Toto jsem se od něj dozvěděl 20.1.2012. Smlouvu mám na dobu neurčitou a plný úvazek, nikdy jsem do práce nepřišel pozdě, nebo opilí nebo nějaký fyzický koflikt atd.
Tak se tedy ptám jak mohu reagovat? Může si toto zaměstnavatel dovolit? Co je povážováno za důvody aby mi dal paragraf 53? Co mohu dělat? Ze společnosti jsem v tuto chvíli každopádně odejít, ale ne bez odstupného a výpovědní lhůty. A mám tam také dost nevybrané dovolené.

prosím o pomoc

Děkuji

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Dobrý den. § 53 to zřejmě nebude. Nejspíš jde o §52:Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů:a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,b) přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část,c) stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách,d) nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice,e) pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci,f) nesplňuj e-li zaměstnanec předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce nebo nesplňuj e-li bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce; spočívá-li nesplňování těchto požadavků v neuspokojivých pracovních výsledcích, je možné zaměstnanci z tohoto důvodu dát výpověď, jen jestliže byl zaměstnavatelem v době posledních 12 měsíců písemně vyzván k jejich odstranění a zaměstnanec je v přiměřené době neodstranil,g) jsou-li u zaměstnance dány důvody, pro které by s ním zaměstnavatel mohl okamžitě zrušit pracovní poměr, nebo pro závažné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci; pro soustavné méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci je možné dát zaměstnanci výpověď, jestliže byl v době posledních 6 měsíců v souvislosti s porušením povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci písemně upozorněn na možnost výpovědi,h) poruší-li zaměstnanec zvlášť hrubým způsobem jinou povinnost zaměstnance stanovenou v § 301a.doplněno 22.01.12 15:25:V každém případě by si toto zaměstnavatel dovolit neměl. Dohoda znamená, že se na rozvázání prac. poměru obě strany dohodly, což není Váš případ, neboť Vy s dohodou nesouhlasíte. Pokud Vám zaměstnavatel nechce dát odstupné, bude Vám ztrpčovat život tak dlouho, dokud nedáte výpověď sám. Bohužel, je to častý jev-buď dohoda, nebo msta.

hodnocení

1x

Před několika lety sem dělal v Brně. Na dílně nás bylo 5. Když sem si začal stěžovat na problém s listopadovou výplatou (na účet nedorazila ani v půlce února) a jiné ,,drobné chyby ze strany zaměstnavatele, přišli mi během týdne 2 vytýkací dopisy. Přestože se oba týkali doby kdy sem byl na nemocenské a nemohl sem v práci porušit to co mi bylo vytýkaný bylo to jedno,neuspěl sem. Radši sem odešel dohodou a i přes stížnost na inspektorát práce sem do dneška nedostal všechny peníze.

Když bude zaměstnavatel chtít tak smete kohokoliv a jakkoliv. To je bohužel dnešní realita a vládnoucí bandě je to jedno, protože oni mají víc kámošů podnikatelů a zaměstnavatelů takže to dělají pro ně i pro sebe. Co když je někdy budou potřebovat?.?.? Nás obyčejný hlupáky potřebujou jenom u voleb.

fidonet*
hodnocení

1x

Nemějte obavu. 53 Vám každý soud zruší, protože byste musel zvlášť hrubým způsobem poškodit zaměstnavatele, a to se opravdu dělá jen hodně špatně. Nechte se klidně na tu 53 vyhodit. Druhý den mu písemně dejte najevo, že jste byl propuštěn dle vašeho úsudku bezdůvodně a požadujete, aby vás dále zaměstnal. Jelikož tomu asi nevyhoví, podejte žalobu k okresnímu soudu. Jelikož to zcela jistě vyhrajete, zvlášť když do žaloby napíšete, že vám již předem vyhrožoval 53 pokud nepodepíšete dohodu, tak pak po vyhraném sporu obdržíte pruměrný plat až do dne kdy s vámi rozváže pracovní poměr ze zákonných důvodů ( včetně odstupného ). Takový spor se může táhnout i rok, dva . Jen pokud na to budete mít dost času, nervů a pár tisícovek na žalobu.

§53 je nesmysl. O hrubém porušení kázně hovoří §55. A jestli to zaměstnavatel neví, tak ať mu klidně napaří §53!*smich*

ogame
hodnocení

Já už přesně nevím jaký číslo paragrafu říkal. Ale vím, že když jsem se ho ptal co to je, tak že je to hrubé porušení pracovní morálky nebo tak nějak prostě...

Pokud nebudete souhlasit s obsahem potvrzení o zaměstnání, které zaměstnavatel vydá při skončení pracovního poměru můžete se bránit.Viz. ZP § 315 - Nesouhlas zaměstnance s potvrzením o zaměstnání nebo s pracovním posudkem
Nesouhlasí-li zaměstnanec s obsahem potvrzení o zaměstnání nebo pracovního posudku, může se domáhat do 3 měsíců ode dne, kdy se o jejich obsahu dověděl, u soudu, aby zaměstnavateli bylo uloženo přiměřeně jej upravit

ogame
hodnocení

Přesně tohle jsem si myslel. On to na mě zkouší. Děkuji děkuji děkuji.

jenicekpoplatnik
hodnocení

0x

Když pominu, že zaměstnavatel trošku zaspal dobu a díky své nevzdělanosti vyhrožuje § 53, který řeší zákaz výpovědi dané zaměstnavatelem, to vypadá na souboj nervů a právníků. Teď by měl následovat ze strany zaměstnavatele vytýkací dopis a při dalším porušení povinností (třeba druhý den) bude následovat okamžité zrušení pracovního poměru v souladu s § 55 ZP. A pak už nastoupí právníci a budete se dlouhé měsíce soudit. Možná by bylo dobré se příští rozhovor se zaměstnavatelem nahrát - bude se to hodit. Samozřejmě vy trvejte na rozvázání pracovního poměru dohodou z organizačních důvodů nebo na výpovědi dohodou rovněž z organizačních důvodů. Hodně štěstí.

jenicekpoplatnik

opr. ..nebo na výpovědi ze strany zaměstnavatele rovněž z organizačních důvodů :)

pt®
hodnocení

0x

ogame, někteří zaměstnavatelé jsou vážně hvězdy. Vědomosti žádné, jen namachrovaná ramena. Někteří se vážně neumí chovat ani lidsky. Podívejte se, když dostanete odstupné a půjdete se evidovat na UP, tak Vám nedají podporu až po vyčerpání odstupného. Když odejdete dohodou, dostanete podporu okamžitě. /Pokud vám dá paragraf 55, nedostane nikde ani korunu/ Pokud není problém v penězích, tak na moji povahu bych se s takovým zaměstnavatelem rozloučila. Pokud jste spolehlivý pracovník, zasloužíte si i spolehlivého zaměstnavatele. To je můj názor.

ogame
hodnocení

Děkuji všem za reakce. Ještě by mne zajímalo toto. Dejme tomu, že mi zaměstnavatel dá nějaký ten paragraf. Kam se zaznamenává a jak dlouho se semnou potáhne?

Děkuji

Zaznamenává se do zápočťáku. Pokud ho bude Váš příští zaměstnavatel akceptovat, již ho později na zřetel nikdo jiný brát nebude.

doplněno 22.01.12 18:46:

Není zač.

ogame
hodnocení

Děkuji převelice ...

hodnocení

0x

Rozhodně bych vzal skrytou kameru /třeba v propisce/ a zašel se na to znovu přeptat. Ať máte nějaký důkaz v ruce než to vypukne.

ogame
hodnocení

Ano. Mám na telefonu diktafon. Děkuji

pt®

ogame, dost mně překvapuje, jak velice klidně, bez známky emoce regujete na rady. Jen mně napadlo, nejste náhodou sám ten zaměstnavatel, co se chce zbavit zaměstnance a prověřuje si, kam až může zajít? Je to jen můj názor.

ogame

:) To opravdu nejsem. Jsem zaměstnanec a přistupovat k tomu musím v klidu. Nějaké emoce jsou naprosto k ničemu. Byl jsem dost v šoku když mi to řekl. Ale vím, že strach zabijí myšlení...

Moc všem děkuji

pt®

"ogame", děkuji za odpověď. Ano, máte pravdu. Tak ať to dobře dopadne.

ogame

@pt " Děkuji :) Vy jste budoucí právnička? Dle statusu student... Já to tu moc oceňuji. Ani jsem nedoufal, že při mé zoufalé situaci mi někdo takhle rychle odpoví. Jsem moc rád, že existují lidé, co jsou ochotní jiným pomoci. Vědět, že budu někdy muset řešit takovéhle "sr****", tak jsem studoval práva a ne informatiku.

pt®

"ogame", děkuji za kompliment. Kdepak právníčka, jen zkušenosti, když jsem ještě pracovala na Úřadu práce a lidé chodili do evidence s různě ukončeným pr. poměrem.

doplněno 23.01.12 21:53:

"ogame" na VŠ nikdy není pozdě. A na ty práva jdi, to zvládneš, musíš.

ogame
hodnocení

0x

A může mi něco napařit za serfování na internetu?

Pokud to není náplní Vaší práce a děláte to v pracovní době, pak samozřejmě oprávněné výhrady může mít.

dzordz*

Tady ve městě se za to pár let zpátky hromadně vyhazovalo, na hodinu. Ale ono je serfování a serfování, třeba to u nich bylo kafe-net-oběd-net-domů, nevím.

ogame
hodnocení

0x

Jenže já nevyplňuji žádný výkaz práce. A to, že mám puštěný internet během pracovní doby nic nedokazuje. Kdyby zaměstnanci na internet nesměli, tak by měl být blokovaný firemním proxi firewallem hm?

Ve Vašem případě platí nyní jediné-kdo chce psa bít, hůl si na něj vždycky najde. Tak buďte opatrný, protože když Váš zaměstnavatel bude tvrdit, že Vás přistihl opakovaně, že zanedbáváte své povinnosti a nevěnujete se náplni práce, za kterou Vás platí, tak Vás má tam, kde Vás mít chtěl. Řekne klidně, že zneužíváte pracovní dobu i pracovní pomůcku (pc).

ogame

Ano. Souhlasím s tím. Ale to co dělám v práci špatně nebo co bych dělat neměl, tak by mi (jestli jsem to správně pochopil) nejdříve měl dát písemně...vytýkací dopis. Do té doby nemůže vůbec nic. Je to tak?

Nejdříve hledá důvody, aby to uhrál na hrubé porušení kázně..Jde mu o to, propustit Vás s paragrafem, ale zda je povinen dát Vám předtím písemně vytýkající dopis, to opravdu nevím. Podívejte se do zákoníku práce.;)

pt®

"kapko", opravdu při použití tohoto paragrafu o ukončení pr. poměru pro hr. porušení kázně, musí napsat zaměstnavatel vytýkací dopis, a bylo myslím, že nestačil jen jeden.

"Pt"- to já samozřejmě vím, vždyť jsem ten § ocitovala ve svém prvním příspěvku zde. Myslela jsem to trochu ironicky, protože kdyby si tazatel četl pečlivě odpovědi, nemusel by se ptát na stejné věci vícekrát. To je potom pro rádce zbytečná snaha...Tak asi tak.

ogame

Máte pravdu...omlouvám se :). Já se radši zeptám dvakrát.

ogame

• Výpověď pro neuspokojivé pracovní výsledky je možné zaměstnanci podle ust. § 52 písm. f) _ části ustanovení za středníkem _ zákoníku práce dát, jen jestliže byl zaměstnavatelem v době posledních 12 měsíců písemně vyzván k jejich odstranění a zaměstnanec je v přiměřené době neodstranil.

• Pro soustavné méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci (tzv. soustavné méně závažné porušování pracovní kázně) je možné dát zaměstnanci podle ust. § 52 písm. g) _ části ustanovení za středníkem _ zákoníku práce výpověď, jestliže byl v době posledních 6 měsíců v souvislosti s porušením povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci písemně upozorněn na možnost výpovědi.

ogame
hodnocení

0x

To tedy znamená, že ať už jsem v práci udělal cokoli špatně nebo co jsem dělat neměl, je momentálně naprosto bezpředmětné. Až to udělám v době, kdy už ten vytýkací dopis budu mít, tak je to teprv o něčem proti mě. Dá se to tak říct?

ogame
hodnocení

Tak jsem nevyměkl. Budu prý dostávat každý týden vytýkací dopis a napaří mi strašně práce ... a prej odejdu na paragraf 52.

§ 52 jsem Vám uvedla ve svém prvním příspěvku, takže si z toho jistě uděláte obrázek sám, kam asi tak Váš šéf míří...

ogame

Jasný :) Jdu od zejtra marodit. I na několik měsíců. Dneska to bylo vážně maso ... skoro jsem se rozesmál :D

No...Nebudete tam mít lehkou pozici. Ale jak jsem Vám též psala, pokud Vás pak propustí a vy nebudete souhlasit s důvodem a posudkem, šup s tím k soudu. Věřím, že Váš šéf bude muset nakonec věc přehodnotit. Zaměstnavatelům dali pravomoce, ale v soudních sporech bych řekla, že zaměstnanci mají docela úspěch. Některé věci by jim projít neměly. Jde o to, zda se Vám vyplatí jít marodit, ale to jistě dovedete posoudit.

ogame
hodnocení

Děkuji :) A Vy jste právnička?

fidonet*

... hledáte řešení nebo výmluvu? Předložil jsem Vám řešení, a kapka to vhodně doplnila. Titul Judr nemáme, ale na tak banální věc vám stačí si správně vyložit zákon. Znovu vám opakuji, s tím, že vám již předem vyhrožuje s vytýkacímy dopisy již máte předem spou u soudu vyhraný. Nemluvě o tom, že můžete již nyní podat žalobu za vydíraní. Takže chcete si jen povídat a čeřit vodu nebo jednat ...? ...

"Ogame", a Vy z mojí odpovědi poznáte, že mluvím pravdu? Tak k čemu by Vám tato informace byla...

pt®

"ogame", myslím, že to brouzdání po internetu v pracovní době neobhájíte později ani u soudu. Stačí tři vytýkací dopisy a pak okamžité zrušení pracovního poměru pro porušení kázně. Myslela jsem, že chcete věc vyřešit, tak proč nyní chcete marodit? To máte angínu? Jak byste chtěl dlouhodobě marodit bez diagnozy? To si dnes lékař jen tak netroufne. Jak čtu a sleduji toto vlákno, tak si ani já nejsem jista, zda bych o Vás, jako o zaměstnance stála. Co na sebe ještě povíte? Jak jsem Vám již řekla, právníčka nejsem, ale znalost ZP byla v mém zaměstnání nutnost a měla jsem ZP stále po ruce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]