Nejste přihlášen/a.
Máte někdo zkušenost se zhoršením zraku používáním počítače? Mám pocit zamlžení oka, předtím i slzení. Oční vyšetření bez závad. Děkuji
Já čučím na monitor počítače pracovně už přes 20 let - a i když už pár let mám i brýle, přičítám tuto skutečností spíše stařecké ´vetchozrakosti´, než počítači... Vidím výborně - jen mám na čtení čím dál kratší ruce...
Na druhou stranu může soustředěný pohled oči namáhat - máš dobře nastavený obraz? - rozlišení, barvy, obnovovací frekvenci, jas...
doplněno 23.11.12 19:16: Jak píšu - zkontroluj si nastavení monitoru - občas žasnu, naco vše jsou lidé ochotni koukat...
děkuji, ten problém u mě trvá několik měsíců, poté co jsem začla používat počítač častěji, z toho důvodu jej podezřívám.
doplněno 23.11.12 19:11: taky ve dvaačtyřiceti nejsem nejmladší
zkuste zajit k ocnimu, muze to byt presusenim sliznice jsou na to kapky tzv. umele slzy, ktere oko navlhci ale nemelo to by to byt pocitacem
jsou vyrobene tak aby oko neposkodili
Ano, určitě stáhnout jas i kontrast, na pracovním mám obojí někde kolem poloviny. Tmavě šedý text na šedém pozadí je mnohem příjemnější než černý na zářící bílé ploše. Samozřejmě rozumně, aby to šlo bez problémů číst.
Od doby, co skončilo léto a přestalo mi sem odpoledne svítit, na domácím monitoru v podstatě nemám nikdy víc než 10% kontrast, jas snad ještě míň. Na grafiku to není, ale na všechno ostatní to je super.
doplněno 23.11.12 19:20:No a samozřejmě takový věci jako horní okraj v úrovni očí, každou hodinu pár minut jít pryč a každejch pár minut přeostřit na dálku, třeba z okna, hodiny na zdi a podobně.
Obávám se, že mám za posledních 5 let nakoukáno do monitoru aspoň jeden rok, možná i dva, ale zatím jsem stále bez brýlí a vidím jako dřív.
Tedy zkušenost nemám.
doplněno 24.11.12 07:24: a to bych chtěl podotknout, že kromě pětileté sestry jsem z rodiny jediný bez brýlí
Musím se usmívat, kolik rádců, tolik různých rad
Při déletrvající práci na PC je problém hlavně v tomto:
Díváte-li se soustředěně na obrazovku, na které se stále něco děje, podvědomě přestáváte mrkat. Někdy se stane - třeba u hráčů PC her -, že mrknou třeba jen 1 - 2x za minutu. Oko osychá, pak při mrknutí jede horní víčko po prakticky suchém povrchu a rohovka se odírá. Jsou to mikroskopické oděrky, které jsou pod štěrbinovou lampou velmi dobře vidět, někdy si je barvíme bengálskou červení a jsou pak vidět velmi dobře.
Jedinou ochranou je zvlhčení povrchu oka. Buď vlastními silami, tedy mrknout minimálně 5 x za minutu, nebo před zahájením práce na PC kápnout kapky, schopné v oku vydržet - namátkou Optive, Systane, Aquify... Obyčejné umělé slzy, jako lacrisyn, nestačí.
Já za tu dobu,co civim do internetu asi 3 roky,pozoruji silné zhoršení v jednom případě..Nosím brýle na dálku.Tedy že špatně vidím do dálky.Dříve jsem přes ně normálně četl i noviny a co mám internet,tak toho nejsem schopen.Prostě nedokážu nyní zaostřit oči přes brýle,které mám na dálku,abych četl noviny.Hrozně se to v tomto případě zhoršilo,takže musím noviny nyní číst bez brýlí,a protože jsem krátkozraký,mám je až u nosu.
Za třináct let sezení u PC jsem se došplhal z nuly na dvě dioptrie. Težko ale říci, zda vinou PC. No ale určitě se nedá říci, že by to očím prospívalo. Asi by bylo dobré mít po ruce nějaké oční kapky na uklidnění. Také mi pořd doporučovali umělé slzy, ale s těmi jsem neměl moc dobré zkušenosti. Prostě to chce používat rozum. sem tam kouknout z okna, stáhnout jas na monitoru a necivět do záříciho monitoru v temné místnosti.
Super. Takže vzhledem k tomu, že čumím do monitoru přes čtvrt století a poslední roky to dělá i přes 12 hodin denně, měl bych být slepý jako patrona. No je zajímavé, že mám zrak jako ostříž. Když se to tak obecně uvádí - byl by link na nějaký seriózní výzkum?
Nééé, jasně že ne. Unaví ano, ale rozhodně zrak nezhoršuje koukání do monitoru. To jsou mezi lidmi takové ty nesmysly, jakože česnek léčí vysoký tlak, když si chlap přeje děcko, narodí se mu holka a podobně. Pokud někdo bude mít problém se zrakem - ok, ale nemá to nic společného s koukáním do monitoru.
Ale teď mě napadá, možná to říká tolik lidí proto, že se před monitorem necítí příjemně, tak tomu zhoršování uvěří. Ono to chce mít monitor správně umístěný a je dobré nejenom koukat do monitoru, ale občas hodit očima do dálky (já mám za oknem panelák, tak juknu na něj), ať se oči trochu protáhnou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.