Nejste přihlášen/a.
Dobrý Den!
Je mi 15 let a chtěla bych zažádat o zplnoletnění. Žiju totiž se svým otcem už asi 10let, ale asi před 3 roky sí našel novou přítelkyni s dcerou a ty dvě prostě nesnesu. Po rozvodu rodičů jsem sice byla ve střídavé péči, ale jelikož máma propadla alkoholu a začala mě mlátit takže mě přidělili k otci. Tím pádem matka není můj zákoný zástupce. Chtěla bych zažádat o zplnoletnění a přestěhovat se zpět k matce, babičce nebo tetě. Ale vůbec nevím jak a kde zažádat a bojím se že mi to otec nepodepíše. Bude stačit podpis matky, i když není zákoná zástupkyně?
Děkuji!
Chtěl bych jen upřesnit, že náš právní řád institut zplnoletnění nezná. Občanský zákoník používá pojem zletilost. Zletilosti se nabývá dovršením osmnáctého roku. Před dosažením tohoto věku se zletilosti nabývá jen uzavřením manželství. A podle zákona o rodině nemůže manželství uzavřít nezletilý. Výjimečně, jestliže to je v souladu se společenským účelem manželství, může soud z důležitých důvodů povolit uzavření manželství nezletilému staršímu než šestnáct let.
Nelze tedy žádat o "zplnoletnění", takovou žádost nebo návrh soud vrátí. Pokud se však jedná o nezletilého, lze požádat soud o povolení uzavřít manželství. A jakmile na základě takového povolení nezletilý manželství uzavře, stává se zletilým.
Katko, chápu tě a je mi to líto. Domluv se s babičkou a s tátou, že by bylo lepší pro tvůj klid a pro klid všech, kdybys bydlela u babičky.
Jak už psali ostatní, zplnoletnit lze pouze kvůli sňatku z důvodu těhotenství nevěsty. Říkalo se tomu dříve trochu hanlivě "kupovat roky", protože se za tento úkon platilo.
Proč chceš zpět k matce, když je alkoholička a mlátí Tě? Lépe by Ti bylo asi u té babičky či tety. Promluv si o tom s otcem. Proto není třeba se dát zplnoletnit.
Ale nesedne vždycky každý každému chyba bude zřejmě na obou stranách. Ty nesneseš taťkovu přítelkyni a dceru, ony Ti asi oplácejí stejně. A možná by stačilo jen si společně sednout a rozumně si o všem popovídat. Také si uvědom, že budeš vycházet, dej si přihlášku někam mimo bydliště, abys mohla být přes týden na internátě. A v sobotu a neděli to jistě s těmi dvěmi vydržíš, pokud jsi rozumné děvče. Taťka by o Tebe jistě také natrvalo nerad přišel. Nemám pravdu? Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.