Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odběr krevní plazmy

Od: dsvnouwd odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, chystám se na Chodov darovat krevní plazmu. Chtěl jsem se jen zeptat jak to probíhá? Kolik času si mám asi vyčlenit. Je potřeba předem zavolat a objednat se? Jak přesně odběr probíhá? Nejlépe jestli máte zkušenosti přímo s darováním plazmy v Praze na Chodově, jelikož podmínky se mohou jinde lišit. Děkuji za veškeré odpovědi k tématu :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

claire*
hodnocení

0x

O žádné darování se nejedná, dostanete za to finanční odměnu, čili svoji "levnou východoevropskou plazmu" prodáváte velkým "západním" koncernům. Rozmyslete si to ještě, těch pár stovek za Vaši plazmu je výsměch. Raději darujte krev v nemocnici na transfuzním oddělení. Tam dostanete akorát svačinu a výjimečně při sponzorských akcích malý dárek, např. plechovku Birellu atp... To je pak darování. To je dobrý skutek.

dsvnouwd
hodnocení

Pokud se nemýlím otázka zněla trochu jinak. Neptám se co mám chodit darovat, ale jak to probíhá.

claire*

Já se také netajím s tím, že na Vaši otázku neodpovídám, pouze Vás opravuji. Vy nehodláte plazmu darovat, ale prodávat.

martinaa*
hodnocení

0x

Chtěla jsem kdysi darovat plazmu v Brně, tak jsem šla s kamarádem, co už ji pravidelně daroval. Žádné objednání, prostě jsem přišla, nahlásila své jméno, paní na "recepci" si zapsala údaje z občanky a šla jsem si sednout mezi ostatní čekající. Poté si mě zavolali do místnosti, která navazovala na další, a všude seděli lidé s hadičkami v urkou, někteří četli, jiní jen tak leželi... Jedna hadička jim z jedné ruky brala krev, ze které se dále odseparuje plazma, druhá hadička jim do druhé ruky vracela krev už bez ní. Odběr trvá dlouho a ještě nějakou dobu potom se musí ležet (celkově odběr trvá asi 40-90 minut, podle nátury dárce:)). Sestřička mi zkontrolovala žíly, zda jsou vhodné (takovým páskem, co nasadila na ruku - podobný, jakým se stahuje ruka u odběru krve), a naznala, že mé žíly mají hraniční hodnotu a kdyby se krev vracela zpět, tak by popraskaly.

Bohužel mě tedy do registru nevzali, ale byla to zkušenost.

1jara*

Plazmu dávám v nemocnici už asi 25 let, jěště tenkrát nabyli ty přístroje (separátory) na odběr, stáčelo se to do sklinek později sáčků, ale hadičku jsem měl vždy jen jednu. Samotný odběr trvá čtyřicet až padesát min. podle hustoty a množství požadované látky.

martinaa*

Kamarád tam právě ze začátku býval i tu hodinu a půl, protože aby sebou neflákl při odchodu, vraceli mu krev zpět o něco pomaleji než těm zkušeným dárcům.

A to stáčení do sklinek si dneska už vůbec neumím představit, jak na tom byla hygiena?

1jara*

Tak to bylo hodně zdlouhavé, nabrali 75ml. krve , napojili kapačku, krev odnesli na odstaředění, to trvalo asi patnáct až dvacet minut. Po tom odstředěnou krev přinesli vrátili a znovu odebrali další, to to opakovali dvakrát Trvalo to kolem .dvou hodin na lehátku. Před odběrem ještě vyšetření krve a moči.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]