Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odnaučit dítě kouřit

Od: pjpj* odpovědí: 16 změna:

Zjistila jsem, že má 17 letá dcera kouří. Hrozně mě to mrzí, protože od jejího dětství jsem s ní lítala po doktorech kvůli náběhu na astma. Sama jsem nekuřačka - to samé její otec. Poraďte, jak se zachovat?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nenaděláte s tím, bohužel, nic. Čím víc budete zakazovat, vyhrožovat, trestat, tím víc si bude stavět hlavu (holky jsou). Takže nedávat kapesné je jediný způsob. Jinak někdo kontroluje věci, kapsy a hledá cigarety a zapalovače a vyhazuje je. Já jsem to řešila nejdříve domluvou, potom pohlavkem, peníze jsem na cigarety nedávala a nepomohlo vůbec nic. Musí si na to přijít sama, že jí to škodí a leze do peněz, bohužel.

doplněno 21.01.12 19:19:

Pardon-mělo tam být holky jsou tvrdohlavé.

lui*
hodnocení

1x

Bez šancí. Můj názor.

stany*
hodnocení

0x

Na toto je celkem jednoducha odpoved. Odstřihnout od finančních zdrojů - ne penize, ne cigarety. Nicméně ideální řešení je aby si ona sama uvědomila a ona sama chtěla přestat. Podle mne dcera asi nemá klasický návyk, je to spiis o tom, ze v parte kdo kouri je IN...

pand
hodnocení

0x

Zdravím, já na to ze skušenosti mám jednoduchou odpověď, neodnaučíte. Vy ne. Jediné co jakožto matka můžete udělat je promluvit si s ní a nedávat jí peníze. Když bude něco potřebovat tak jděte s ní a kupte jí to. A neradim to snadno, ale je účiné dávat sobě za zlé že kouří, taková obrácená psychologie, a taky je pořekadlo neni špatné dítě jen špatný rodič. Takže defakto jsme špatní rodiče.

No neni to moc pozitivní tak ještě přidám radu jak poznat, že kouří u mě platilo že když kouřila tak se neustále vonila, aby z ní netáhl smrad. No a když přestala voněla se méně. Neni to na 100% ale může to být takový malý indikátor.

radarbrdy*
hodnocení

0x

Asi se pohybuje v prostředí kamarádek/ kamarádů, kteří kouří. Podle mě změna nenastane hned. Zakazování nepomůže. Musí sama chtít přestat. Určitě s ní promluvit, v klidu bez křičení. Projevte, že vás to trápí. V tomhle věku už by vás mohla pochopit. Na internetu je spousta návodů jak mluvit s dítětem nebo teenagerem.

3t*
hodnocení

0x

To je těžký, mlaďasové dost často kouří kvůli tomu, aby zapadli do kolektivu. Tady je každá rada drahá. Já bych jí zkusil naučit, aby začla kouřit cigára značky R1, ty mají oproti ostatním o dost nižší hodnoty těch rizikových látek. Zatímco běžné cigáro obsahuje dejmetomu 8mg dehtu, 0,8mg nikotinu a 8 mg oxidu uhelnatého, tak eR jedničky mají tyto hodnoty 1 - 0,1 - 1. Výsledný efekt by byl ten, že jí by zůstal ten kuřácký rituál a přitom by si míň huntovala zdraví *placni*

vcelar

myslíte si, že by mohlo pomoci zapálit si s ní a nechat jí vykouřit tolik cigaret až se z toho po...? Občas jsem tenhle způsob vídal třeba ve filmech, ale může to být opravdu účinné, má s tím třeba někdo z Vás zkušenost? Nebo to celý problém akorát zhorší ...?

dzordz*
hodnocení

0x

Od cigaret ji neodtrhnete ani párem volů.

Mně na to tenkrát matka řekla jedinou větu, že jsem blbej, ale že to určitě všechno vím, takže se nebude namáhat. To bylo všechno. Po nějaké době začala kouřit sestra (to jsem mezitím už přestal), byla u toho samozřejmě spousta řvaní a hysterickejch výlevů. Kouří dodnes, na mě taky nedala, to mi sice neodporuje, jen pokejve hlavou, ale nepřestane.

hodnocení

0x
Opravdu to pro vás musí být velice ožehavá situace,a to právě proto,že jste nekuřáci:(Nicméně,a to se nezlobte,ale,to vaše dítě,už jaksi dítě není,i když vy si to myslíte,za chvilku bude dospělá,a posléze,bohužel...
vcelar

A zeptám se teď zkušených rodičů, jak tedy vést dítě k tomu, aby vůbec kouřit nezačalo, co mu říkat, jak ho přesvědčit a zvlášť v pubertě je to asi těžké, za předpokladu, že jsou rodiče nekuřáci a dítě má tedy kladný vzor...

Tak to je silne diskutabilni.co nejmene stresu v rodine,harmonie,jit prikladem,kamaradsky vztah,zalozeny na naproste duvere.to jsou jen teorie,rikat,nerikat ,ikdyz budete cele detstvi klast duraz,jak je koureni nebezpecne u nekterych deti muze dojit,ze stejne kourit budou.zalezi na povaze atd.Mam 2 dospele syny.prvni nekouri,vubec nemuze pochopit ,proc by to delal a druhy 18let kouri jak fabrika,je tam psychicka slabost,takze.,sahnul potom.Jeste ze ne po necem horsim.Kourenim si neco nahrazujem,vetsinou jsme ve stresu.takze spis je to o tom,aby jsme dokazali vychovat v klidu a doufat,ze budou mit povahu,ze se jich nic nechytne.

vcelar
hodnocení

0x

Co takhle si rozumně promluvit, zkoušel to asi každý, ale je dobré probrat finanční stránku věci - kolik peněz to spolkne, ať si uvědomí, pokud dostane rakovinu plic, tak to bude její volba a kamarádi, kvůli kterým začala ji s tímhle nepomohou. Zkuste třeba sehnat na netu nějaké odstrašující obrázky.

Sám s tím nemám zkušenost, mám děti ještě v plínkách ale jednou to třeba přijde a člověk přemýšlí co pak...

Pokud je zavislost a tenhle vek,nejde si promluvit rozumne nic.

hodnocení

0x

Spis hledat pricinu proc zacal,pokud bude spolupracovat.Vzdycky je nejaky duvod.proc se zacne.Nemyslim si ze v dnesni dobe se nachazi tolik duvod jen v machrovani a pokud prece,premyslet,proc mela potrebu zrovna timhle vyniknout.Podivejte ja tady mluvim s titulu byvale kuracky a je mi celkem jedno,jestli nekdo kouri,kazdyho vec a ani mi to nepusobi zadny abstak.Ale jedno vim jiste,jeste jsem nezapomela na veci ,ktery rozhodne jeste situaci zhorsi.takze nezakazovat,nedomlouvat,vse jeste zhorsite.pamatuji si velmi dobre,ze kdyz se mluvilo ze bych mela prestat,tak pri te predstave jsem se dostala do takoveho chvilkoveho stresu,ze jsem si hned zapalila a kourila jednu od druhe,dokud jsem se nejak neodreagovala od samotne myslenky prestat.Jak se mi to povedlo,no hodne pozde ,ale prece,proste jsem strasne chtela a to se podari malo kdy a sama ani nevim ,jak se to stalo,ze jsem najednou mela jasno,ze uz urcite nechci.byly i pokusy 2 roky a znova zacala.musi se v cloveku neco stat a prijit to samo.Ja chapu jak vam je,ale jedine co muzete udelat vsimat si v jakych situacich si zapaluje ,co ji vlastne stresuje a nenapadne ulehcit,pokud mozno,nebo pomoci situaci zvladnout.Nesmi ale zaznit sluvko nekur,nemela by jsi a tak.Neco si s tim nahrazuje,nebo zamestnava ruce,treba kdyz matremu.U me to takhle zacalo.Ja co by nesmely tvor v mladem veku a neverila jsem si,tak jsem si pomahala,ze odpoutam pozornost jinych k cigarete a nevsimnou si jak jsem nervozni a klepu se.Muj syn take kouri-18 lety,ale tam vim,ze nc nemuzu delat.Naucil se v lecebne.doma nekouril a v 15 sel do lecebny PL s depresemi.tam videl vyrostky,z ruznych divnych ro´din,jak huli.Rekl Dr.ze kouri a ze ma abstak.Verte nebo neverte,oni mu koupili cigarety z kapesneho co mel na dopisni papir a ,co jsme mu nechali u sester,aby pry nemel abst.propady.A pekne mi zavolali,abych o tom pry vedela.Ja myslela ze me klepne.A zabranit jsem tomu nemohla.vratil se spokojeney a utvrzeny,ze kourit musi,ze by mel chudak jinak propady,sebejiste zacal kourit predemnou.Udelala jsem opatreni,ale cigara si stejne nekde sehnal,uz si na ne zvykl a pak je musel mit.Vite zavislost je strasna vec,to nejde jen tak,bez cigarety clovek hrozne trpi.dokaze to ten,ktery opravdu chce a prezije zacatek aspon 2 mesice jsou priserny.Bylo by snad dobre v klidu dceri rici,ze ty davky se pak stupnuji a nebude ji stacit co kouri ted.jen aby to vedela,ale premlouvat mnema cenu.Spis na ni pekne a doufat ze sama pochopi,pak mozna je cas i pomoci.Co mi pomahalo pri odvakani-pomysleni,ze dyz ted nevydrzim nekourit,treba po mesici,tak budu mudśet znovu trpet od zacatku a ten zacatek,ze uz zazit nechci.Takhle jsem si to oddaloval,ale je u toho dulezite umet se uvolnit jinak,nadech ,vydech,zamestnat se vice chodit ven.inhalovala a nasavala jsem svezi vzduch,jako kdyz kourim,a rikala śi tohle je zdrave,normalni.Kazdy ale musi sam prijit co mu pomuze.moc bych vam a dceri prala,aby nad tim zvitezila a nikdy neni pozde prestat.

hodnocení

0x

Bydlím kousek od základní školy a když jdu se psem a tvářím se, že tam nejsem, děcka, vycházející ze školy se chovají naprosto přirozeně. Někdy se mi zastavuje dech a zježí vlasy na zátylku z toho, co slyším a vidím. Která konkrétně za včerejší večer stihla kolik "vykouřit" kluků.*sok* Kuřácké potřeby vytahují z kapes a zapalují si naučenými a často se opakujícími pohyby, že je vidět dlouhá praxe. Zavzpomínala jsem, kdy a proč jsem já začala kouřit. Také tak nějak, v sedmnácti. Ne ve škole, ale po tréningu basketu jsme ve tmě zapadly "na jednu" za Béďu.Pomník B.Smetany. A pak jsem to upevnila v 19, když jsem dostala umístěnku do pohraniční dědiny, ani lišky tam nedávaly dobrou noc. 5 kantorů bydlelo v jednom baráku, bez vody a s latrínou ve sklepě a nuda byla převeliká. Kouřila jsem 38 let *bzum* Já si myslím, že neuděláte vůbec nic. Být v partě, je potřeba všech lidí. Parta je silnější a všichni tam kouří. Vše navíc je prostě stěna a hrách. Jestli vašich řečí bude mít mladá dost, dojde jí, že "nevěř nikomu, komu je přes třicet!" Ztratíte důvěru a nic vám už neřekne, ikdyž by potřebovala poradit a pomoct. *sok* Nezbývá nic jiného, než se tiše modlit a věřit, že to, co jste měli říct a udělat, už bylo řečeno a uděláno. Tím smozřejmě nechci říci, že byste se měli souhlasně tvářit, ale nepřehánět to. Poklikejte si v archivu, kolik otázek je na výchovu dětí, kolik na závislosti a na výsledky všeho výchovného snažení. Co jste do dcery vložili, se musí projevit, až sama bude chtít. Říká se tomu, až dostane rozum.*srdce*

doplněno 23.01.12 12:56:

Písněte, prosím, jak jste to řešili a jestli to pomohlo. Pomůže to i jiným. Děkuji:)

martinaa*
hodnocení

0x

Nepřeji dceři nic zlého, ale takový silnější záchvat astmatu by mohl pomoci. Odmala jsem alergik, začala jsem kouřit na výšce (taky, abych zapadla, a ono mě to vážně uklidňovalo. Pak jsem se doma jeden večer začala dusit a dusila jsem se půl dalšího dne, protože z pohotovosti mě defacto vyhodili, jelikož jsem tou dobou neměla žádného ošetřujícího lékaře (zrovna jsem hledala nového). Naštěstí me hned ten druhý den vzal doktor mámy, který měl v ordinaci inhalátor, kterým jsem si dýchla. Pak to bylo ok, ještě mi vzal krev, abych se za pár dní dozvěděla, že jsem si ročním kouřením zhoršila alergii na astma. Od té doby nosím všude prášky a inhalátory a kouřit jsem přestala okamžitě ze dne na den.

Ona taková ta smrtelná úzkost, když se nemůžete nadechnout a v podstatě strach o život dovede divy.:(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]