Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodicovska práva vs 15 leté dítě

Od: bananiskpo* odpovědí: 42 změna:

Dobry den,je mi 21 a mam pritelkyni ktere je 15 let.I pres nas vekovy rozdil jsme se do sebe zamilovali a vse bylo v poradku.Rodicum jsem se predstavil a vubec jsem jim nevadil.Nekolikrat jsem s ni byl u nich doma,za pritomnosti rodicu.Po 2 mesicich jsme se zeptali jestli bych u nich mohl prespat.S tim ze nam nejde o sex ,jen vedle sebe chceme lezet a muzou nas kontrolovat.Oni rekli ze to zvazi.Od te doby dostala domaci vezeni na dobu neurcitou,zatim to ma jiste na mesic a pak se pry uvidi.Maji na tohle rodice pravo?Je mozne aby ji nic nedovolili,ma v pokoji jen telefon a televizy.Ze skoli musi byt doma do 15ti minut.Nemuze si jit koupit ani susenku nic..Vzal ji telefona precetl si vsechny sms.Jeji matka se ho boji.Ona se boji to resit aby nedostala pres hubu.Ma aspon nejake pravo?Bojim se aby si neco neudelala...

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

4x

Bez urážky a na rovinu. Kdyby s tímhle za mnou někdo příšel když bylo dceři 15, tak bych s ním vyrazil dveře. V rodině jsou nastavená nějaká pravidla a ta se prostě dodržují. Takže dokud holce není 18 a bydlí se mnou, tak si vyhrazuji právo zasahovat do toho, kdy, kam a s kým půjde. Dceru nikdy nenapadlo to nedodržet a byla zvyklá se vždycky podle dohody ohlásit. Ale to ty ještě nemůžeš pochopit. Není to o jejím omezování, ale o tom, že má sama právo se rozhodovat, ale k tomu musí napřed rozumově dospět. Spousta jich do intimního vztahu nespěchá, ale jsou k tomu dotlačeny právě svým protějškem ve snaze mu vyhovět. A vzhledem k tomu, že ti je 21 let, tak nevěřím tomu, že bys dva nebo třeba 4 roky čekal, až ona k tomuto rozhodnutí sama a dobrovolně dospěje.

fidonet*

Lidin, máš bod. Konečně někdo kdo tomu rozumí, nebo to umí podat. Už to , že má kluka ve 14 není normální. Když to řekne 14letá holka, že má kluka, OK? prd tomu rozumí, co to znamená. Ale pokud to napíše dospělá žena, že měla ve 14 kluka, tak ANO? byla chyba někde ve výchově. A sud´jak sud´ za tím si stojím, a za mlou X psychologů a sexuologů. Neříkám tím, že vychova byla natolik špatná, že by špatně ovlivnila celý život. Pokud má dívka takovou výchovu, že potřebuje hledat nebo mít kluka, je opravdu někde chyba. Muže být malinká, nebo obrovská ( ta chyba ). Máme dané pravidla a dceři by nikdy nenapadlo je obcházet. Tak jak to píše ladinpraha. Ale jak napsal, kdyby někdo přišel v jejich 15 letech, nejprve bych vyfackal sám sebe, protože jsem někde pochybil. Pokud je mu 21 a nejde mu o sex, tak je vadný na hlavu. Vždy jde, dříve či později o sex. A mu se nechce čekat do jejich 18 let, jinak by neřešil to, že nemá u rodičů otevřené dveře. Chybou bylo, že vůbec o toto požádal. Jak opět ladin správně píše "Spousta jich do intimního vztahu nespěchá, ale jsou k tomu dotlačeny právě svým protějškem ve snaze mu vyhovět" , chudáci děvčata co do toho spadlou právě pod psychickým nátlakem mládenců. A v tom je chyba rodičů a výchovy, že si o tom nepromluvili, jak to chodí, co mají od sexu čekat, jak to probíhá a hlavně jaký je to pocit. A dámy jistě uznají , že v 80| - 90% je to prostě ten AKT pro ně o ničem ( sexuálně) , ale že to krásné, pokud vůbec je , tak je jen o psychyckém citu, k muži, a to, že mu tím vlastně dáváte najevo jak ho máte rády ( některé i milují ). A ničem jinem to u děvčat ( tedy žen ) nebývá. Ten štastnější zbytek žen, které z toho uspokojení mají jsou vyjímkou ( nebo mají perfektního muže, co nemyslí jen na své blaho ). Takže abychom neodbočovali, tak kdyby tohle ty 15 leté dívenky věděly tak by jich půlka do toho nešla. Zbylá půlka by do toho nešla, kdyby věděla, že ten první stejně nebude ten pravý na celý život. I když ... nějaké % vyjímek tu je, ale to opět nemusí znamenat, že to je štěstí na celý život. Takže kde se stala chyba, když malé dítě ( patnactileté) řekne rodičům, že by chtělo spát s dospělým mužem v posteli? Opravdu myslíte , že nikde? Dcera nám vykládá zážitky ze třídy, kde X dívek již provozuje sex, ale ví, že je to jen nedostatkem rodinného zázemí právě u těch dívek, které si takto získávají přízeń můžů, aby je alespoń někdo miloval, To že nejde o milování srdcem, ale jiným orgánem, tyto dívky ještě dlouho nepochopí, tedy pokud vůbec někdy ...

proč tu dělam psychologický rozbor zdarma, když se za to jinde platí? *smich**haha**jasne*

doplněno 22.01.12 13:54:

NE lidin, ale ladinpraha :)

martinaa*

Ano, spát v 15 v posteli s mužem není normální, to je fakt. A že se slečna zeptala rodičů a ti to rázně zamítli, zcela schvaluji. Ale kdo určuje, že když má dívka ve 14 letech vztah (byť platonický), tak je chyba ve výchově? Nezlobte se, ale to určujete Vy? Pouze podle svého přesvědčení? To je nesmysl, člověk navazuje vztahy celkem nezávisle na tom, jaká je jeho výchova. Nebo chcete tvrdit, že správně vychované děvče se na chlapce podívá poprvé až v 16? To platívalo možná kdysi, nikoli nyní. A ještě dříve je dívky ve 14 běžně vdávaly a rodily.

Děti si už ve školce hrají na maminku a tatínka, už tady si ukazují, co mají pod oblečením a dávají si první pusy. A v těch 12-14 letech už cítí rozdíly mezi klukem a holkou, objevují se první zamilované dopisy, první nesmělé otázky "chceš se mnou chodit?" a první držení za ruce. Je to špatně? Naopak, dokud je to v této úrovni, tento vývoj je zcela normální a zdravý.

doplněno 22.01.12 14:39:

A stále čekám na odpověď, zda byla tedy v mé výchově chyba, když jako dospělá žena píši, že jsem ve 14 měla kluka, se kterým jsem si dala pár pus a byli jsme párkrát venku.

A také by mě docela zajímalo, kteří psychologové za Vámi stojí, psychologii mám letos devátým rokem a absolvovala jsem jsem coby učitel bezpočet sezení s psychology a sexuology. Nikde jsem neslyšla, že mít kluka či holku ve 14 bylo nenormální:)

fidonet*

Ano, stále tvrdím, že je ve výchově chyba, pokud dívka potřebuje vztyh s jiným chlapcem ve svých14 letech. Také jsem řekl, že může být chyba malá nebo třeba markantní. Nevytahujte na mě svou psychologii a co jste studovala, protože mě rozesmála vaše věta o platonické lásce, tedy pojem, který byste jako vysoko študovaná měla znát z filozofie. Ale na to jste asi chyběla. Platon popisuje vztah, ze kterého vznikl pojem platonická láska, tedy vztah mezi dvěma muži. Ale já to živě vidím, jak jste jako 14letá dívka měla vztah, který mají dva dospělí muži. No nic asi jste chyběla když se to ve filozofii bralo. Nebo jste to asi neměli / přeskočili.

Je jasné, že tento laicky zdomácněný slovní obrat se používá a já to respektuji, ale nepoužívám. Ale když mi říkáte jak jste vzdělaná, tak jsem si HOLD musel do toho pojmu "rejpnout"

Stejně tak když se dávalo do vínku rozumu. Když neustále chcete detail, kde se stala chyba ve vaší výchově. Jak to mám vědět já? Nebo jste malý zázrak, který měl rodiče, kteří žádnou výchovnou chybu neudělali? No ale to tedy byli a světě jediní a určitě poslední lidé, neboť každý chyby dělá, a již Matějíček před nějakými 30 lety napsal : Ať vychováváme děti jakýmkoli způsobem, nelze neudělat chyby. Tedy dělali ji vaši ( moji ) rodiče a děláte je teď vy i já. Nedávno jsem o tom psal. Kde bylo rozebráno která varianta výchovy je lepší, ale jak řekl jeden starý filozof, ať činíte jakkoli nikdy není jasné zda je tak dobře.

Jde jen o to jich udělat co nejméně. Nejlepší je si přiznat co děláme špatně a najít si čas to dělat lépe.

Nehodlám tady vést ani akademickou ani filozofickou diskuzi :)

Nikde jsem neřekl, že to je nenormální nebo nemorální. Jen, že někde je chyba v citech rodinného zázemí, když si dívka v 15 letech "nabrnkne" 22 muže.

p.s. víte jaký je rozdíl 9 let chodit na sezení s psychology a 30 let se psychologií zabývat? Zvlášt v psychologii dítěte?

Ještě něco : To co tu píšu jsou mé názory ne zákony , jak jste si to na sebe stáhla. Takže nedávajte stupidní dotazy zda toto určuji já. V naší sociokultůrní skupině se tyto "normy" určují chováním a zvyky. Na tohle jste taky chyběla? To jsou celkem základy . Takže když napíšu, že to nepovařuji za normální, tak je to jen MUJ názor :) Nebo vy dáváte za každý svůj názor komentář, že takto činíte jen dle svých vlastních úvah a přesvědčení?

Dále: mít někoho ve 14 letech se volně překládá mít sexuální poměr. Normální to je ( širokém hledisku normality ), ale taky trestné ( mít poměr ve 14 ).

To že si hrajete na maminku a na tatínka je správné, je to přejímání sociálních rolí napodobováním typu GAME, ale ještě jsem neviděl hraní si na maminku a tatínka, že dvě děti na sobě leží a předvádí soulož. Pokud ano, je to opět chyba ve výchově

The END

kdo s mými názory nesouhlasí, prosím přeskakujte je. Děkuji

*zed* člověk navazuje vztahy celkem nezávisle na tom, jaká je jeho výchova *zed*

No to jste tedy vyplodila psychologickou dedukci. Že by nový determinant? Možná tím položite nové základy o studiích ve výchově dítěte :) Opravdu jste mě pobavila. Zvlášt po vaší větě :

psychologii mám letos devátým rokem a absolvovala jsem jsem coby učitel bezpočet sezení s psychology a sexuology

p.s. Víte který učitel je "nejlepší", ten co je nechytřejší :)

... ukončuji diskuzi ... proberte to s psychologem a sexuologem ... že někdo má jiné názory než Vy *haha*

martinaa*

Bohužel, jak jsem čekala, spousta významným slov a obratů, ale výsledek žádný. A na závěr již klasické zesměšnění profese učitele. Škoda, že nemáte jiné argumenty...:D

Nikdo nemluvil nikdy o tom, že když si dívka ve 14 najde přítele, musí nutně vzniknout sexuální vztah, naopak dětští psychologové tyto platonické lásky plně podporují, protože člověk začne hledat sebe sama. Opírám se vědecké studie a léta poznatků, netřeba tedy uvádět, že si to myslím já.

Kdybyste napsal, že dle Vás je vztah ve 14 letech nenormální, v pohodě. Vy jste to ovšem napsal jako jasný fakt, který je prostě daný, a kdokoli si myslí něco jiného, je nejchytřejší, směšný atd.

Máte pravdu - the end. Vy se nesnažíte vést dialog, nýbrž hledáte slabá místa a urážíte, což leccos vypovídá o Vašem charakteru.

Sbohem.:)

padlyandel
MARTINO z toho si nic nedelej kdo rekl, ze kdyz mas svoji prvni lasku v nizkem veku, ze je to hnedka o sexu. Ja mel svoji prvni holku uz ve skolce. :-D
martinaa*

Plně souhlasím!:) Může se s ní třeba vodit za ruku, dát si pusu, ale na nějaké přespání je v 15 ještě hodně brzy. A pochybuji, že tazatel ve svých 21 letech ji bude ještě rok dva držet za ruku a nic dalšího.

Já to také měla stejně, tátovi jsem se hlásila, nastavil pravidla a já je dodržovala. Pokud jsem je porušila, následoval zákaz vycházek atd. Poprvné jsem u bývalého přespala v 17, u nás mohl vícekrát přespat až můj současný partner, a to v mých 22 letech. Beru, protože opravdu - dokud mě rodiče živí a bydlím u nich, budou mít konečené slovo oni, nikoli já.

Bohužel dnes už toto není moderní a vše se bere jako šikana od roičů, pokud si dítě nemůže dělat, co by chtělo... ale to prohlížení telefonu je opravdu za hranicí. To mi udělat můj táta, tak tedy nevím...:(

uska*

bananiskpo - vše bylo u přítelkyně v pořádku do doby než jste požádal o přespání. A ruku na srdce - jak dlouho vydržíte ležet v posteli u své vyvolené, aniž byste se o něco nepokusil? To odporuje zdravému rozumu. Takže se nedivte rodičům 15ti leté dívky. Co jste si nadrobil, to si snězte. Nechat spor vyšumět, po nějakém čase požádat o návštěvu, ale v kuchyni u stolu.

fidonet*

no když už to zašlo až sem, ... je jediná správná volba, jak píše Autor: @uska. Má ode mne BOD

fidonet*
hodnocení

2x

Ano je to tak jak píšete. Do 18 let není plnoletá. Jediné co by padalo v úvahu je čtení SMS, jde po 15 roku o narušování soukromí, ale s tím nic nenaděláte. Z výchovného hlediska rodiče zasluhují pochvalu, ale z morálního mohli s vámi situaci probrat. Pokud se dcera ze školy spozdí, aby s vámi měla schůzku tak bude dcera v právu, ale vám bych to nedoporučoval ji učit obcházet přirozenou autoritu. Jednou jako manžel to oceníte ( pokud spolu zůstanete). Spíše choďte k nim na návštěvu na účasti rodičů.

fidonet*
hodnocení

2x

Ještě jednu věc bych doplnil. Pokud se už v 15 tahá v chlapy, tak něco selhalo ve výchově. Já když se zeptám 15 leté dcery "Tak co kluci?" tak se na mě podívá, začne se smát, a zeptá se zda si z ní dělaám srandu. V 15 má mít jiné zájmy a ne sex. Lásku má mít ve smysluplné rodině, v sourozencích, v rodičích a třeba v psovi. Ne v chlapovi, který s ní chce jen tak ležet v posteli. Kdyby přišla za mnou, jen bych zvažoval, kde jsem udělal chybu ve výchově. .. já snad nikde, ale uvidíme, jak dospěje i druhá dcerka ...

martinaa*

Proč hned sex?:) Mít rád neznamená hned druhý den hupsnout s někým do postele...

Kupříkladu já měla prvního kluka ve 14, druhého v 15, rodiče o všem věděli a kluci k nám občas zašli na návštěvu. Slušně se jim představit, aby věděli s kým jsem venku, považuji za rozumné, a nikoli za "tahání chlapů domů". Přesto jsem si na svého "prvního" počkala do 17, rok po začátku vztahu.

Selhali tedy moji rodiče ve výchově? Nemyslím si. :)

cocinkamichalka*

Fido, také nesouhlasím - já jsem se v 15 "tahala" s o 10 let starším chlapem a jsme spolu dodnes, 8 let. Vychovaná jsem slušně, chodím do práce, studuju VŠ a nemyslím si, že moji rodiče ve výchově selhali :)

(ale obdivuju je, že mi to tehdy dovolili :))

skye*
hodnocení

0x

Víte, tohle řešit je opravdu vždycky problém. Na jednu stranu by měli rodiče respektovat právo dítěte na vlastní rozhodnutí, na druhou stranu by mělo dítě, které rodiče živí a mají za něj odpovědnost, respektovat jejich pravidla. Musíte rodiče chápat, dceři je 15, Vy jste o dost (na její věk) starší. Prostě se bojí, že by mohla přijít do maléru. Asi bych radila nechat to vyšumět, rodiče se uklidní a na přespávání (z jakéhokoli důvodu) zatím zapomeňte.

bananiskpo*
hodnocení

Ja k ni ani nemuzu.Kdyby me tam pry videl jeji tata tak by me zmlatil.Dokonce jsem ho i pozadal kdyz jsme se videli poprve o svoleni s ni chodit..A rekl ze ano.RIkala mi ze nechce abych tam chodil,ze by se to pak jeste zhorsilo..Jsem z toho uz docela naprasky..Kdybych byl nejaky fetak tak nereknu..ALe nekourim,nepiju neberu drogy..Nechapu to..Takze mi si myslite ze bude lepsi to nechat vysumet?Ja se ji nevzdam..Klidne pockam az ji bude 18..Jen me zajimalo jestli na to proste maji pravo..Aby byla zavrena porad doma.Oni ji chteli vzit i ten telefon,ale to zacala byt histericka tak ji ho vratily.. Nevim si rady..

Dobrý den. Dejte rodičům čas. Přirozeně mají o dceru starost. Chtějí, aby si hleděla učení, něco z ní bylo a nic jí nerozptylovalo. Když budete trpělivý a vytrvalý, rodiče jistě ustoupí a přehodnotí dceřin vztah k Vám. Dcera je musí přesvědčit o tom, že jí mohou důvěřovat a že se na ní mohou spolehnout. Pokud jsou si dva lidé souzeni, cestu si k sobě najdou vždycky i přes překážky. Je třeba se na věc dívat i ze strany těch rodičů. Jsou zodpovědní a také potřebují pochopení. Však oni dobře ví, že zákazy nemohou dávat dceři věčně a že pokud spolu máte být, nic s tím nenadělají. A nemyslete si, také se potřebují smířit s tím, že mají již dceru velkou a že s některými věcmi nic nenadělají.;)...Vydržte to, přejde je to časem...

bananiskpo*
hodnocení

Dekuj mockrat,snad ano.Po dobu co jsme spolu si dokonce znamky i vytahla.Nechapu takove rodce,akorat donuti toho cloveka aby je nenavidel.ALe dekuju za komentare.Ja se ji nevzdam.

Nemůžete pochopit rodiče ze své pozice. Věřím, že pochopíte, až jednou sám budete rodičem. Nezatracujte je. Myslete na to, že jednou budete třeba patřit do jedné rodiny. Tak si je neošklivte předem. Mějte se hezky a držím palce.:)

pb®

Marna snaha. To je nejdriv pockej az ti bude 18, pak si delej co chces. Najednou je cloveku 18 a pak je to, dokud studujes a zivime te, tak budes poslouchat. Pak clovek uz nestuduje a rodice zacnou s tim, ze dokud bydlis doma, budes poslouchat. Jednoho dne clovek uz nebydli doma a zacne poslouchat, dokud jsi nase dite... No, hodne stesti a hlavne trpelivosti.

jumba
hodnocení

0x

Jasně, rodiče mají právo vyžadovat určité pravidla a něco ji zakázat, kdyby to bylo něco špatného. Ale Vy jste se představil, zeptal se zda můžete spolu chodit, oni souhlasili. Proč, tedy najednou takový obrat? Rodiče nedodrželi slib. Navíc je sprosté, že jí kontrolují i mobil. Jednají s ní jako s malým dítětem. Jo, je jí teprve 15 let a mají určitě o ní strach a chtějí, aby nejdříve dodělala školu. Ale čím víc ji budou zakazovat, tak to bude horší. Může začít dělat věci natruc a bude to horší. Může se stát, že se přestane učit, bude třeba utíkat z domů a začnou hádky, ale bude to jejich chyba a oni si to nepřiznají. Nevidím nic špatného,když spolu chodíte, ale spát u nich, bych taky ještě počkal.

Já bych se snažil promluvit ještě s rodiči a všechno si slušně vyříkat. Že chcete jen spolu chodit, vídat se a nic víc. At Vám řeknou proč najednou obrátili, když nejdříve souhlasili. U nás je to tak, že jsou stanovena nějaká pravidla a ty musíme dodržovat, ale aby nám zakazovali jít ven s partou, dívkou, nebo prohledávali a četli sms, tak to by bylo pod uroven a k ničemu by to nevedlo. I děcka mají určitá práva. Jo, kdybych ty pravidla porušil, tak mají právo mi zakazovat. To neznamená, že když nás rodiče živí,šatí, platí školu, že my musíme jen dělat co chtějí rodiče, když neděláme nic špatného.Její rodiče Vás musí více poznat a začít Vám i jejich dceři věřit, že je to jen o chození a že máte taky nějakou odpovědnost. Ale takhle ničeho nedosáhnou, leda opak. A když Vám budou věřit, tak to musíte dodržet. Ještě bych si promluvil s rodiči. Jestli jsou normální, tak Vás vyslechnou, nebo řeknou pádný důvod, proč nechtějí, abyste spolu chodili. Ale že ji všechno platí není, pádný důvod.

bananiskpo*
hodnocení

Dobry den.No tak po tydnu zakazu se vse vratilo do normalu.Hodne se mi ulevilo.Rodice se semnou bavi uplne normalne,vubec je nechapu..Ale jsem rad ze muzeme byt spolu a neresim to.Mimochodem cetl jsem prispevky co jste psali a dekuju za ne.Teda ale nechapu proc si myslite ze v 15 letech se holka nemuze zamilovat.Vim ze jsme od sebe 6 let,ale neni snad lepsi kdyz chodi se mnou nez aby chodila s nejakym 15ti letym cikanem co ji hned udela dite?Ja nevim ze rodice si mysli ze jejich deti nemaji v 15ti letech rozum,memu bratrovi je 16 a odjel do Italie na praxy na 3 mesice.A rozhodl se sam.Tak ja nevim.Az ja budu mit deti tak budu chtit aby se poucili sami ze svich chyb.K cemu vam je ze ji vse zakazujete,staci ji dat prasky aby se neco nestalo a davat pozor aby nebrala drogy a dalsi svinstvo..A at si jde zivotem sama,pouci se co a jak.A pozna u lidi kdo je spatny a kdo ne.Tim ze se veci zakazuji se odebira zkusenost.Kdyby me tam nechali prespat a ja se treba o neco pokusil tak by to videla a treba by se semnou rozesla.Ale ted o to prisla..Nerikam ze takovy jsem,ale snad me chapete.No dekuji vsem.Mejte se pekne :)

padlyandel
Jako rodic mate zodpovednost za to, ze si sednete se svym ditetem ve12-13ti letech a seznamite ho s tim jak se veci maji, jak to doopravdy chodi,jake jsou priciny, dusledky a ze deti nenosi cap. Jenze drtiva vedsina z vas to neudela. Proc? A pak jen kulite oci. Od patnacti tento clovicek neni jiz pod zakonem (v italii dokonce od 13ti) a samozrejme pokud na to nejsem dostatecne pripraven, tak me to bude lakat jako zakazane ovoce a budu to chtit zkusit. Semnou si otom matka chtela promluvit a pak sikovne nastrcila informace diky kterym jsem si pak zjistil a zjistoval sam otom veskere informace ktere jsem shromazdoval od 13-16 nez jsem tak rikajic na to pripraveny vlitnul. No a pokud jste se otom nebavili a v diteti nevtisknuly takove ty opatrne pravidla, ze kdyz uz s nekym spat, tak az na to budou plnohodnotne pripraveni, nebo kdyz uz k takovemu necemu dojde, tak at neotehotni, nebo si neublizi a nechytne nejakou nemoc. A to je prave pak ta duvera mezi rodicem a ditetem. Dejte si ruku na srdce kdo z vas to tak udelal. I kdyby jste ji na ni drzeli ruku, tak tomu proste nezabranite a nema smysl s tim bojovat leda ji zamknout nekde ve vezi. Kdyby jste vedeli jak se bavi dnesni 15ti leta mladez, tak by jste asi omdlely..
Vec druha: clovicek mezi 15-18 prochazi obrovskymi fyzickymi, psichyckym, dusevnimi i nazorovymi zmenami. Dalo by se az s udivem rict jak behem techto tri let dokaze clovek vyzravat a proto je velice dulezite, aby rodic diteti pomohl s citem a pochopenim na jeho osobnost rozkvest jinak narazite na velice tvrdy odpor a to je puberta.
Jakozto neplnolete dite, by mel zit clovek s pokorou ke svym rodicum at uz jsou jakykoliv. Zivi me, sati, poskytuji strechu nad hlavou.. Jakozto plnolety nerikam neposlochat, ale dodrzovat jasne dana pravidla. Vse ma sve zakony rovnovahy. To to cele je reakce na vyse napsane komentare...
K autorovy: Je fakt ze pomer 15 a 21 je kapanecek nezvykly, alespon v tomto veku. Ja sam jsem s pritelkyni take o sest let starsi a resil podobny, byt daleko zavaznejsi problem. Ji bylo sedmnact a narazil jsem na opravdu delikatni tchyni. Pro tu zenskou nebudu nikdy dobry ani mi neda sanci ukazat jaky jsem clovek. Mezi lidmi jsem velice oblibeny, koluji o me vysoke moralni hodnoty a mineni. Jenze pro ni nikdy nebudu dostatecne dobry a me partnerce se snazila vybrat partnera az uzna za vhodne sama jako tomu tak bylo u jeji babicky ktera podala za svoji dceru v 25ti inzerat a sama vybirala partnera ktery je podle ni vhodny, aby ji nakonec nezustala na ocet. Zkratka nesplnuji 5 bodu kriterii 1) jsem kurak (tehda jsem prestaval a uz nekourim) 2) nejsem katolik 3) jezdim autem, natoz jsem si ho vubec dovolil vlastnit (je to neekolgicke) 4) jim maso 5) a mame intimni styk nez matka povolila. Snazil jsem se s ni jednat, vsemozne bojovat, radil jsem se s pravnikem, pritelkyne chodila na policii, matka ji vzala telefon, chodila si pro ni pred skolu. Kdyz chtela na chvili ven tak mohla jen na 15min a jeste ji z povzdali
sledovala jako stin. Proste opravdu psycho nehlede, ze neznam nebo jsem nevidel jedineho cloveka ktery by vedle ni v klidu stal a nesnazil se uniknout z jejiho dosahu. A co myslis ze jsem s tim udelal.. Vubec nic. Policajti i pravnik nam doporucovaly, abychom to vydrzely. Ovsem tento bolestivy pribeh ma stastny konec. Po deviti mesicich nez slecna navrsila 18teho veku trizneni a psycha se ke me prestehovala, v klidu bez sileneho huceni odmaturovala s vyznamenanim. Zijeme spolu tretim rokem a planujeme svatbu.
Jestli mohu byti uprimny, tak nevim jestli bys byl schopen na tu svoji tri roky pockat, nebo jestli vam to vydrzi za tu dobu se vselicos zmeni. 15let to je nevyzraly vek a jak jsem psal vyse bud radeji pripraveny na cokoliv. Znam takovy jen jeden par kteri jsou spolu od 16 a15 let a jsou spolu jiz 8 let... ale pamatuj, nebud sklamany. Pro jedno kviti slunce nesviti.

12 - 13 let je uz vazne pozde, deti sjou zvedave, informaci na internetu je hodne. Bohuzel je jednodussi si stahnout porno, nez se dostat k nejakemu rozumnemu clanku. Se sexualni vychovou se ma zacit uz tehndy, kdy deti zacnou byt zvedave a ptaji se, samozejme primerene k jejich vnimani. Podle me by mel byt cil takovy, aby dite sebevedome, melo dostatek informaci k tematu vcetne rizik, antikoncepce, aby samo pochopilo:

-Ze mit sex/milovat je pravne a fajn, ale melo by to byt ne na tlak spolecnosti, nebo partnera, ale az se sami na to budou citit pripravene

-ze milovani neni porno, ze porno je takova pohadka pro dospele a v realnem zivote proste nereknes sve pritelkyni ahoj a bez pripravy ji ho nevrazis do zadku. Ze mil

a spoustu dalsich veci...

fidonet*

Celkem s vámi souhlasím, pošlu Vám i bodíka. jen jeden detail bych upravil. Pokud už začnou být dítka zvídavé a ptají se, tak už je pozdě. To už je těsně po tom, co už to měli vědět. Samozřejmě, že se nebavíme o dětech ve věku 6 let. U dívek je optimum kolem 10 roku, u chlapců bych řekl 12, ale 7 třída už je na dnešní dobu pozdě. U dívek se nebavíme o sexu, ale o funkčnosti dívčina těla, tedy co a jak a proč bude fungovat. Pak je připravena na blbé /chytré kecy kamarádek, co všechno vědí, všude byly a hlavně mají milion blbých informací, které nám vyděsí dceru. Také záleží na vývinu dívky, pokud předčasně vyzrává je vhodný věk kolem těch 9-10, pokud je jako chlapec , tak stačí cca kolem 11. Ale každý jedinec je orginální, každá situace je jiná a opět jedinečná, takže záleží na plno faktorech. Mě k tomu nakopla kamaradka dcery, která se jim dostala do třídy, bůhví odkud, a byla chytrá jak rádio, zmalovaná jako prostitutka, s plno blbýma kecama. A protože mě o tom dcerka informovala, tak jsem říkal raději teď a já, než nějaká rádoby chytrá kamarádka. V 10 se dozvěděla o svém těle a o pár dní později o sexu. Od té doby je klid, potají se směje blbým kecům kamarádek a je v pohodě.

U kluků nevím, nemám kluky, ale ti se nemusí připravovat na žádné měsíční cykly, takže tam stačí o rok, dva později. Ale jak jsem napsal, jakmile bude náznak první zvídavosti, tak okamžitě všechno vyklopit.

Ale důstojně, odborně, bez stresu a šílených detailů. Samozřejmě bez ukazek fotek. Kluci si to mohou jen představovat, a dívkám stačí vhodná černobílá ilustrace na internetu. Nemyslím styk, ale orgány, na kterých lze vysvětlit odkud kam putuje vajíčko, proč, jak často, atd atd. podmínkou takového rozhovoru, ale ale mít dobrý vztah. O nějaké důvěře Vám raději psát ani nebudu. Nejsem s Vaší dnešní výchovou nijak naivní. Tohle jsem probíral před 12 lety na jednom solidním serveru o rodině. Dodnes se usmívám nad blbými keci maminek, co říkali, jak špatnou výchovu máme. Dnes jim jejich děti nadávají a já se usmívám. Každý ať si myslí co chce. Myslím si ( netvrdím ) , že mám pravdu. A čas ukáže. Tenkrát jsem jim napsal .. vzpomeňte si na to co vám píšu za 10 let. Dnes mi tam raději neodpovídají, než aby napsaly jak po deseti letech své výchovy hodnotí svůj pohár, který přetéká.

Tohle píšu, pro své rozumné spolurádce, se kterými se zase na nějaký čas loučím, protože povinosti mě tlačí a vykecávat se zas někde, kde mi mažou příspěvky ... na to je můj čas a život krátký. PAPA

p.s. Martino, i když Ti oponuji, myslím, že Tvé názory a rady jsou dobré. Jak se říká, "co se škádlívá ..." , kdybys měla debilní názory, ani bych neodpovídal

PA

-

pod čarou : bez uprav a oprav chyb ( nemám čas , ani náladu )

Kdo s mými názory nesouhlasí, ať je nečte a přeskakuje je :D

fidonet*
Autor: padlyandel@
Datum: dnes 09:42
Předmět: RE (2x): Rodicovska práva vs 15 leté dítě*haha**haha**haha**tanec**haha**haha**haha*
Miluji tyhle kecy :) HAHAHAHAHAHA sednete si se svým 12-13 letým dítětem a vysvětlíte mu že dítě nenosí čáp.
*haha**haha**haha*
To jsou amaterské kecy. Ve 13 vás dítko pošle už tak maximálně do háje.
Buď vaříte z vody nebo plácáte vodu, ale pokud jste rodič tak to je mazec.
To je tedy názor
Ve 13 informovat dítě o sexu
*haha**haha**haha*
Ve 13 už je celá výchova ukončena a to co zůstává před Vámi už je jen pohár toho co nepřeteklo, ovoce Vaší celoživostní snahy ve výchově ...
*haha**haha**haha*
Ve 13 chcete někoho vychovávat
HAHAHAHA
FAKT jste mě pobavil ...
FAKT *haha**haha**haha*
misa28*

semnou o tom rodiče mluvili o sexu, pořád mi vykládali takový divný názory že ať nechodím se šlapkama ani s holkou co fetuje. Nakonec sem svým rozumem a zkušenostmi zjistil, že šlapky jsou v posteli nejlepší a že si s něma nejlíp užiješ (nějáký ty nemoci jsem ochotný risknout :) takže stejně mi vykládali blbosti. s fetkama sem chodil taky a nic špatného taky na nich nebylo. Tak nevím nač tohle všichni rodiče dětem vykládají.

buss
hodnocení

0x

Jsou jisté vžité zvyky, pak zákony, je do děcko a zřejmě ... Rodiče furt odpovídají za výchovu. Co je na tom divného?

misa28*

je natom špatné to, že by neměli mít tolik práv kazit dětem život tímhle způsobem. Mají vyživovací povinnost tak proč nemají taky povinnost zajistit dítěti kvalitní sex podle jeho potřeb?

buss

jo, někteří to dělali tak, že zaplatili k...u

misa28*
hodnocení

0x

Hlavní chyba je u nás v zákonech. Děti by měly mít možnost se proti rodičům právně bránit za omezování svobody apodobně. Potom by takovéhle problémy nikdo nemusel mít.

misa28*
hodnocení

0x

víš co já bych udělal na místě tý holky? Pohrozil bych rodičům, že jestli toho nenechají, tak si něco udělám (udělám si třeba modřiny nechám se od někoho zmlátit apod.) pak se důkladně nafotím půjdu za doktorem aby mi nato dal potvrzení a pak řeknu na sociálce, že mě pravidelně týrají. Oni budou mít průšvih a třeba je i zavřou :-D A třeba dostaneš jiný lepší rodiče, každopádně než takovýhle to radši žádný.

misa28 a Vam je prosim kolik? Prispevek mi Vazne neprijde normalni. Jsem rodic jen par let, ale proste doma se musi dodrzovat pravidla. Navic ikdyby to tak na krasne dopadlo, tak by slecna sla do deckeho domova, nebo by se ji musel ujmout nekdo z rodiny. Doufam, ze z mych deti nevyroste nekdo s nazorem, jaky mate vy...

misa28*

To já vím že se musí dodržovat pravidla. Ty sou dané zákonama. Jenže rodiče by si neměli vymýšlet další zbytečná pravidla která nemají žádný smysl jen kazí dětem život. Nebo myslíš že sou taková pravidla k něčemu dobrá? Odpírat někomu jedno ze základních práv - právo na sex?

Když říkáš že se musí dodržovat pravidla, tak by ho museli dodržovat taky sami rodiče a nemít sex spolu. Ale oni si spolu užijí kdy chcou, a že si nemůžou užít jejich děti to už jim je ukradené, nebo přesněji řečeno mají z toho ještě radost. Je to tak?

Do 18 ma za deti zodpovednost rodic, takze zakladni pravo na sex vazne neexistuje a nelze vynucovat. JIna vec je, ze tim treba dotlaci deti si to rozdat nekde v parku a na inych podivnych mistech, ale vyzadovat podporu na rodicich opravdu nelze

misa28*

nojo kdo tyhle naše zákony vymýšlel to fakt nechápu... Ten asi nebyl při smyslech anebo musel děti hodně nenávidět.

Takže kdyby rodiče dítěti nedali najíst tak je to taky v pořádku? Když mu nedovolí sex tak je to podle mě skoro to samé.

Ale za co mají ty rodiče zodpovědnost? Snad zato aby dítě neporušovalo zákony? Ale je někde psáno že má zodpovědnost zato, aby neotěhotněly nebo neměly sex jeho děti? Takže když za ně má zodpovědnost tak je může zavřít do klece a chovat je v kleci jako zvířátka? Co jiného je domácí vězení? to samé v bledě modrém. To už je jedno, ale kdyby ti rodiče měly svoje děti aspoň trochu rádi, tak by se přece takhle nemohly k nim chovat.

Nejlepší řešení pro taklhle sexuálně utlačované děti je podlě mě schválně otěhotnět, třeba ve škole na záchodě, a pak to všude rozkecat, a pak to dítě dát do babyboxu. Rodiče to budou brát jako potupu jejich rodiny a budou tím potrestaní za přehnanou péči.

martinaa*

Čím víc píšeš, tím víc zíráme. Proboha, kolik ti je? Dvanáct? Schválně otěhotnět, brát drogy... už jsi to doma (nebo na tom záchodě zkusil/a? :D Pochybuji. Zdá se, že jsi zrovna ve fázi, kdy nensášíš rodiče a vůbec všechno kolem ti vadí. Opravdu "radíš" nesmysly. Snad se jich nikd nechytne.

jumba

misa28- je Vám 28 let a máte 12 letého syna(chudák dítě). Takže ho dobře už zaučujete v sexu. Aby třeba už 15 letech byl otcem a Vy v 31letech dědou. No když bude opravovat ty auta, tak už si třeba vydělá a bude se moci o rodinu postarat, tedy jestli mu dáte tolik vědomostí, aby nemusel chodit dál do školy a učit se bláboly, které jako opravář nebude potřebovat. Jenže jen tak bez školy ho všude nevezmou, budete mu muset zajistit i tu opravnu.

Vy jen tady provokujete, protože se strašně nudíte,prázdniny utíkají, tak napíšu sem na poradnu pár kravin. Asi jste takový, jak popisujete i jinde a nemáte žádné kámoše, protože s takovým nikdo slušný, nechce nic mít. Tak milujte své dítě, dovolte mu všechno co chce, abyste nebyl tyran a Vaše dítě nebylo utlačované.

misa28*

Bohužel normální to není, ale kdyby to normální bylo, to znamená kdyby to pár dětí udělalo a vyšlo to, tak by si rodiče třeba časem uvědomili, že se budou muset ke svým dětem začít chovat líp a s větším respektem a úctou.

Heh, v patnácti by v první řadě zavřeli tebe, aby tě dostali pryč od rodičů, než se vše vyšetří. A tam bys měl s randěním takové problémy, že bys vzpomínal na to, jakou jsi měl u rodičů volnost :D MMCH pokud bys chtěl mluvit o pravidelném týrání, musel by ses nechat mlátit opakovaně (ono jaksi u modřin a úrazů se pozná, jestli jsou nové nebo starší a pokud jsou všechny nové, ale žádná starší, ukázalo by to spíš na jednorázové než pravidelné násilí). Nemluvě tedy o tom, že děti, u kterých bylo podezření na týrání, u nás na oddělení prochází psychologickým a psychiatrickým vyšetření a tihle doktoři přes duši nejsou blbci a pokud by měli podezření na sebepoškozování, tak bys taky mohl skončit na psychiatrii, kde (když na to přijde) děti nemusí mít povolené ani návštěvy, natož pak vycházky *nevi*

bananiskpo
hodnocení

0x

Dobrý den, jsme spolu již 3 roky a 3 měsíce. Její rodiče jí mlátili,psychicky týrali.Její matka si o ní zlomila palec u nohy,když jí kopala do zad.Bydlí u mě,vše je v pořádku a v klidu. :).Máme se bezvadně :)

Dekujeme za to, ze jste dal vedet a at Vam to vydrzi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]