Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podpora v nezamest.v preruseni studium

Od: juglans® odpovědí: 23 změna:

dobry den,prosim vas potrebujem poradit nez udelame nejakou chybu,ktera by znamenala se polozit financne uplne.Jsem na zivotnim minimu se 4 detmi.Syn 24let,chce na pul roku prerusit vysokou skolu.Mohl by se odhlasit ze spolecne domacnosti,presto,ze jde jen o preruseni studia?Odhlasit proto,aby kdyz sezene praci,aby nepocitali jeho prijem k nasemu.Zda se mi divne,pokud by praci sehnal,aby vlastne prevzal ziveni za me pro celou rodinu.aby syn zivil sorozence,me,je to divne.Pokud praci nesezene,dostal by podporu na UP po prerusenem studiu a pokud by bydlel samostatne?Mam takove tuseni,jestli to neni jako s vyzivnym do 2let,za pak teprve se muze od nas osamostatnit.Prihlasit se ma kde,v jinem bydlisti.DEkuji

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Dobrý den. Juglans, tento postup je dost nešťastný. Syn by měl hledat spíše přivýdělek ke studiu, než jej přerušit. Na podporu nárok mít nebude, práci sehnat nemusí. Pokud by nebydlel s Vámi, měl by šanci dostat životní minimum, možná i příspěvek na bydlení. Když přeruší studium, otec si může zažádat o zrušení alimentů (vím, že Vám je stejně neplatí, protože nemá z čeho), ale toto jsou zbytečné komplikace, které mohou dopadnout ještě hůř. Syn by to měl opravdu raději řešit brigádou, či přivýdělkem. Nemá jistotu práce a vlastně ničeho. Bude rád, když se dokáže postarat sám o sebe. Bydlení je drahé, oblečení, jídlo atd. na podporu rodiny mu určitě finance stačit nebudou...Zvažte to pečlivě, prosím. Berte to jako můj názor.

hodnocení

Kapko,ne vyzivne je na 11syna,tento uz otce nema zemrel a sirotci taky ne.Ja jsem ted pracne vyhledala na netu,ze mame narok navysit minimum o prispevek na celilakii 0 2800kc,kdybych nenasla,nikdo me na urade neporadil,presto jsem jim nekolikrat rikala na co mame narok,ze ma celilakii a at spocitaji minimum.Jen at si damn zadost,ale jestli to ma cenu vypisovat stoh papiru nikdo nerekne schvalne.Tak jsem mela radost,ze si pomuzem o 2500kc,tak mi to vychazelo,bez alimentu 1500kc.Berou v uvahu ze je nedostanu,rekli.Syn na vs si obcas privydela,snazi se nezatezovat,takze ja jsem mela takhle dost starosti uzivit ostatni ve sve situaci,kdy platim za leky tisice.A ted mi syn oznami,ze si potrebuje odpocinout ,neudelal AJ.ma posledni semestr,ale pry se na to ted neciti a ze by si musel pristi rok platit zaplati za jeden snad 10000kc.Moc tomu nehovimno a ted,kdyz se od nas odhlasi,dostaneme na celilakii k minimu jen 700kcJa vim,nekdo namitne samozrejme,kdyz nebudu tzv,zivit synaJenomze cloveku v nemoci,nemuze stacitzivotni minimum a kolik platim na leky je nezajima.Mam si pry nechat mnapsat levnejsi a ja jim rikam,ze jine leky na to nejsou,Dr vi v jake jsem situaci,a oni na to uz nic,proste nic nenabidli jako reseniPadame na hubu uz ted,v unoru mi prijde o 3500kc mene,coz je zruseny social,pobirala kvuli celilakii ze statni spravy V dubnu konec materske 3800,do prace nejsem schopna,tento tyden jdu ke komisy na ID 3.stupne ze 2.st a pocitam spis s variantou ze nezvysi,pak to bude moc zle.Ikdybych se zdravotne vzchopila,bylo mi treba lepe,ve skolce maji plno a velmi obtizne se budu dostavat do chranene dilny,kde jedine sezenu praci.Mam byt v klidu,nevystavovat se stresum,kvuli novym kortikoidum,z nichz mi opravdu zacina byt zle a hrabe mi,psychika dela silene veci..copak jde byt v klidu,kdyz me hrabe i bez zateze.Omlouvam se,ze jsem dala prubeh svym emocem,ale uz jsem na spagat.Takze podporu nedostane,jedine tedy,ze by se osamostatnil.Ovsem nevim jestli se mu vyplati zadat o prispevek na bydleni na pul roku,kdyz doposud je elektrina psana na jmeno babicky,ktera tam taky zije,ale nevim zda je hlasena trvale a uhli kupovala svym jmenem a ted ji samozrejme syn musi jakoby na neho prispet.Kdyby tam byl dyl,tak ano,koupil by si vse sam,prehlasi el.ponevadz vlastni 3,5sedmin domu a stejny dil vlastni jeho bratr,bude se tam taky hlasit k trvalemu pobytu az se v cervnu douci,pro nas dalsi zmena.Zbyle 2 devitiny domu vlastni bratr a sestra zemreleho otce.je to kocourkov ,ze?proste to bylo rozdelene kdysi na devitiny,jelikoz tenhle dum,dnes uz rujnu,kde nejsou ani podlahy.,zdedili jeho otec se sourozenci dohromady 3,od sve babicky.No a tata deti 7 devitin,mel nejvetsi podil a zase rozdeleno na 2 nase potomky.Takze co s tim vsim,jedine se osamostatnit.Jen aby to slo,kdyz asi bude v podstate studentem skoly s odkladem?Jestli se na neho nebude vztahovat,co by studenta do 26 let musi zivit rodice.U nas je tady zae pruser,ze nemuzu ziskat najemni smlouvu.

Ta hranice 26 let je individuální. Rodiče jsou povinni se o dítě starat, dokud není schopno se samo živit. Takže pokud se chce Váš syn osamostatnit, najít si práci a je to po domluvě s Vámi, pak ho živit nemusíte. Jen o tom přerušení studia by se tedy syn měl poradit pořádně ve škole s ředitelem. Řekne mu, jaké možnosti jsou, co lze a co nelze apod. aby se neunáhlil. Ale i jako student se může osamostatnit, to určitě možné je. Vím, že to nemáte jednoduché, Juglans, ale jste velká bojovnice. Věřím, že psychika to hodně odnáší a to je pěkné svinstvo.

doplněno 21.01.12 15:14:

Jen ještě připomínám: Pokud syn přeruší studium, ať se nahlásí hned na ten ÚP. I když na podporu nárok mít nebude, budou za něj platit pojištění. Aby mu nevznikl nikde žádný dluh...

martinaa*

Na VŠ se vůbec nemá smysl bavit o ukončení či prerušení školy s děkanem či proděkanem... berou Vás jako rozumného dospělého člověka, který se nějak rozhodnul. Nikdo Vám neporadí, zda je to dobře, či špatně, pro ně jste jen číslo. Navíc nemůže za děkanem/proděkanem přijít jen tak, schůzky se sjednávají z vážných důvodů (a je těžké je vůbec zastihnout) - ne, že si chce student s proděkanem popovídat o svém přerušení. Od toho jsou studijní referenti, ale i ti spíše řeknou co a jak, než aby problém rozebírali. Rozhodnutí je vždy na studentovi.

Kvůi přerušení student zasílá na školu dopis.

hodnocení

Taky si myslim martino,ze to tak berou,na vic maji na pisemnou odpoved 30dni.To je tedy narez.Ja potrebuji v unoru vedet,zda je studentem,ci nikoliv.podle toho nas budou dorovnavat

martinaa*

Pokud syn odešle žádost co nejdříve, mohou odpovědět brzy. Já svoji žádost o prodloužení tooto přerušení posílala teď v pondělí a ve čtvrtek jsem už měla doma odpověď. Navíc sice mají na odpověď 30 dní, ale mohou přerušení vystavit k datu, kdy byla žádost odeslána, což většinou dělají. Takže nabývá na platnosti i zpětně.

dzordz*

Co je větší nářez, že sice "musejí" rozhodnout během 30 dní, ale pokud to neudělají, není pro ně stanoven žádný postih ani trest. Ale snad se obvykle snaží odpovědět v rozumné době. Třeba mně teď odpověď na dopis byla doručena za 13 dní od mého odeslání, a to u nich musela být ještě předána přes dvě instituce.

hodnocení

Ach jo,je bordel vsude.Jeste me napada,ze v unoru sice budu zadat podporu,ale posuzuji se prijmy za mesice 11,12,1Kdovi,jestli ale nezkazi vse jen ,to ze uz neni studentem.Ale tak tri mesice zpet jsem nebyla uplne na hranici zivot.minima az v unoru.clovek se ale nedozvi nic,ani nikde kale nedocte.

drahosica

V čem vidíte bordel? Syn si měl 15.12.11 písemně požádat o přerušení studia a dnes by bylo vše jasné.

hodnocení

Jo to jeste nevedel,ze prerusi skolu.Ja si jen ulevuji,neberte to doslova.Samozrejme skola musi dodrzovat zakony.

doplněno 21.01.12 20:53:

snad jen me rozladilo,kdyz skola pry nedodrzi 30dnu,nic se jim nestane.Ale nam ano,nebudem vedet jak na tom jsme cili,zadat o podporu nepujde.

martinaa*

JUglans, ať syn ještě dnes napíše žádost (formuláře se většinou dají stáhnout na školním serveru nebo stránkách školy). Tímhle handrkováním co kdyby, jak a proč jen ztrácíte čas.

Zatím všem mým kamarádům i mě škola odpověděla do 14 dnů - a že jsme sepsali něco žádostí:)

hodnocení

Je ted na slovensku,ale pry prijede ve ctvrtek do Budejic.muj syn je tvor,ktery ma na vse casu,ale pak si nese tedy nasledky.Neuvedomuje si,ze se nervuji.hned mu to dam vedet,aby aspon v ten ct.Diky

martinaa*

Jj, taková jsem taky byla a někdy ještě jsem:D Až si párkrát tu pusu nabije, pozná, že někdy je potřeba řešit věci rychle a ihned:) A ším dříve svou žádost odešle, tím samozřejmě lépe. Už včera totiž bylo pozdě (nadsázka:))

hodnocení

Co zbyva Kapko,nez bojovat.Ale moc to posledni dobe nejde.Pohlidam,aby se nahlasil hned na UP,,ma na vse cas.No a to jsem zvedava jaky duvod uda o preruseni studia.On se chysta za nimi jit a ptat se na moznosti,to ano.ale ja do te doby budu silet a strachovat se ,aby neco nepromarnil,neudelal chybu,nevyhodu pro neho samotneho,nebo pro nas.Dekuji hrozne moc za podporu.

martinaa*

Z UP žádné peníze nedostane, musel by mít odpracované a důchodově odpojištěné aspoň 3 roky. A co se týče toho, že do 26 let studenta živí rodiče... to je na domluvě. Naši mi přestali dávat peníze loni (už jsem je stála dost:)), po 24 nar. Já to beru, peníze sháním sama. Kdybych si chtěla vydupat to vyživování, musela bych je o peníze zažalovat.

A škola mu nedá třeba sociální stupendium pro děti ze soc. slabších rodin?

hodnocení

vite Marti,muj syn s nim je horsi debata je ev pretizeny,takze to stipendium,jeste az to pujde se zeptam.Nevite nahodou jestli k preruseni studia musi mit padny duvod?Pokud ano,co uznaji.Ja jsem se o jeho zameru dozvedel v tel.jinak jel na Slovensko a ted mu nemuzu volat a krom toho je porad na koleji.Vyhledala jsem zatim,ze nejmene muze prerusit 1 anejvice 3 simestry.On chce jeden.Stejne mam podezreni,ze je spis na svestku,ze se musi jeste pul roku potkavat s jeho byvalou vaznou znamostia neni schopen byt v klidu na studium.Neco naznacil.Chodili spolu prez 2 roky,skoro u nich bydlel,ona jela na 4 mesice do USA a tam sio pry srovnala city v hlave,nevi co chce.Ale to je vedlejsi,proste asi je to duvod.proc ted nezvladaa jine.Prodluzoval si bc o letosni rok a v poslednim semestru bouchl z Angl,ta mu nejde a vubec jazyky,takze z ni nema zapocet.Vlastne ted si uvedomuji asi mel jit do posl.simestru od unora,snad to nepletu.

martinaa*

Ano, musí mít padný důvod, nejlépe, pokud má nějakého známého lékaře. Na zdravotní důvody slyší škola nejvíce. Studium se mu přeruší na 1 semestr, pak může požádat o prodloužení (opět vážnů důvod). Potřetí netuším, kamarád říkal, že to už je celkem ošemetné. A přerušit může teď, do semestru se zapisuje až do začátku února...

Při tom přerušení se může jazyk doučit, má na to půlrok (doučování?):) Takže to by neměl být takový problém. No a se slečnou... to moc neporadím. Syn si sám musí uvědomit, co je důležité, ale krize ve vztahu sebere chuť úplně ke všemu a studium je náhle to poslední, co člověka zajímá...:(

Pokud ze školy odejde nadobro, má dva roky na to, aby se vrátit a škla mu některé zkoušky uzná. Musí ovšem dělat nové přijímačky.

hodnocení

Diky Martino.Prave mu snad novy semestr zacina v unoru.ja tomu nerozumim jak to ma.Az s nim budu mluvit jeste upresnim. Nevim jak si to predstavuje zadny zdravotni duvod nema.a navic nema rozmysleno kde bude.pry muze byt na koleji i po preruseni,je to mozne?Nemyli se?Ono totiz v Budejkach praci sezene,ale tady u nas ne,kdyby se vratil.takze ani by nemohl uvest rodinne duvody,trebaze jsem ja nemocna,kdyz chce bydlet asi tam.kdyz tak o tom premyslim nyni,tak ne,a-li hotovy zapocet z Aj,tak nemohl dokoncit nyni semestr,ze?a dalsi by ho teprve cekal po dodelani tohoto?Ja nevim jak to maji rozdelene,porad neco nastavoval sbiral kredit,ja uz se v tom prestavam orientovat.Jedine co vim,ze v 3 rupnul z aj. a pridal si rok,coz je ted,neco dal,ale chybi mu posl+angl

Juglans, v případě Vašeho syna se dá za pádný a vážný důvod k přerušení studia určitě považovat i špatný zdravotní a finanční stav matky, která ho na studiu doposud vydržovala.

hodnocení

Aha,ty finance by sly,ale jak uz jsem zminila,ze kdyby bydlel v budejkach,tak se muj zdravot.stav nevztahuje,ze.snad by mel se vratit domu,nahlasit se ve svem domku a zazadat o podporu.jeste je asi odstatnemjestli tam je babicka hlasena,musim zjistit,pocitali by jeji prijem a treba by nedostal nic.

Podle mne není rozhodující, kde syn bydlí. Vážné rodinné důvody tu jsou. Matka vážně nemocná, nezaopatření sourozenci, není možné mu na studie dočasně přispívat. Musí tedy dočasně finančně podpořit a podržet rodinu on a je jedno, jestli to bude dělat z Budějic nebo odjinud...Vážné důvody to jsou, měli by je uznat.

hodnocení

Kapko,neco na tom bude.ja jsem tak pretizena,ze chvilemi,me nic nedochazi.Zkusim mu to poradit a o vsem se domluvit.ale jen tak to nebude,on ze si vyresi vse sam.no jak znam syna,tak je jeste potreba dohlednout,ma na vse svuj cas.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]