Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
občas se stane, že vhodím do nějaké kasičky pětku nebo dvacku, de facto jsem nad tím nikdy nedumal, až teď, když jsem se vracel ze zahraničí a stavili jsme se s řidičem v Praze v Albertu. Byla tam kasička, plechová, "betelná" a na ní obrázek koček, takže asi na nějaký útulek, nezkoumal jsem to. Hodil jsem tam peníze a potom na zpáteční cestě mě napadlo, co a kdo a jak vlastně může něco takového založit a jak se vyhnout podvodníkům. Jakou jistotu má "vhazovač", že ty peníze nesebere nějaké hovado, které si dalo tuto kasičku do obchodu za nějakým falešným účelem. Prostě by mě zajímalo vše okolo, klidně i odkazy na nějaký zákon.
Díky
Jsem asi hajzlík, ale od jisté doby nedám, nedám, nedám...
Jak správně píše Charita, značná část z vybraných peněz jde na platy výběrčím, pokladní, účetní, řediteli nadace a kdoví, komu všemu dalšímu. K potřebným se dostane jen málo:
Vzpomínáte na Pyšnou princeznu? "Na pana krále zbylo tentokrát opravdu málo". Proč? Protože to rozebrali ti, kteří s tím měli co do činění.
Když jsem si kdysi brala pejska z útulku, nakoupila jsem jim za něj pytle s krmením. I když nic nepožadovali, vzali si to rádi. A já vím, že to nesnědl žádný ředitel ani účetní, ale opravdu pejsci. Takovou pomoc potom beru!
Platy lidí už jsou jednou zdaněny a tak by potřeby těch opravdu potřebných měly z těchto daní být hrazeny. Proč dávat pořád dál a dál? Pořád člověk slyší v televizi a vidí u supermarketů: přispějte na invalidní vozík, vodicího psa, polohovací postel, bezbarierový přístup do bytu... Je mi těchto lidí líto, ale pokud by stát pořádně fungoval, dokázal by se o potřeby těchto lidí postarat v plném rozsahu. Je to jeho povinnost. Jako např. je to v různých západních zemích, kde postižený je plnohodnotným členem společnosti. U nás je to pořád jen žebrák. A sám za to přitom nemůže. Vláda to prostě rozkradla a na potřebné nezbývá.
Ale druhá strana mince. Před jedním ze supermarketů ve velkém městě sedával na vozíku invalida. Asi 40 let, měl takový nepřítomný pohled, jako by si šlehl. A cedulku, že si vybírá na elektrický vozík. Párkrát jsem mu tam dvacku položila. Byla jsem vůl korunovanej. Jednou jsem v mrazu zašla do blízkého bufetu na horký čaj. Invalida tam byl nametenej jako ježíšek, skoro padal z vozejku. Obsluha mi řekla, že už ho dobře znají, že vybírá u Penny a co vybere, vzápětí propije! Takhle na ten elektrický vozík asi neušetří. Od té doby NIC
, NIC
, NIC
.
Nejsem natolik bohatá, abych podobné vykuky sponzorovala. Jaga.
To tedy nebudu, milá charito. Buďto česky, případně prosím o překlad do němčiny, ruštiny, nebo latiny! :D
Na angličtinu za mého mládí nějak nevybylo. Omlouvám se, chyba nebyla na mé straně. prostě se to tehdy "nenosilo". Jaga.
Jago, pro nás neangličtináře: existuje stránka translate.google.com, kde se vybere překlad z angliny do češtiny, zapíše se tam přesný odkaz na jakoukoliv internetovou stránku, stiskne enter a ono to tu stránku strojově přeloží. Někdy to skoro není k pochopení, ale někdy to dost pomůže, člověk se aspoň dozví, co chtěli na té stránce sdělit.
translate.google.com je sice sama taky anglicky, ale těch pár věcí už se dá trefit. A umí přeložit i samotný kousek textu, který mu napíšeš ručně, nebo zkopíruješ ze schránky (CTRL+C, CTRL+V).
Jaguš ty výběry na elektrický vozík mě přivádí k šílenství, já totiž vím, že pokud ho opravdu potřebujete jsou minimálně dva vozíky plně hrazeny ZP a když nemůžu chodit je mi celkem jedno jestli je to ten nejkrásnější model na trhu. Něco jiného jsou ty odlehčené určené třeba pro sport ale ten invalida zcela jistě nepotřebuje ke zkvalitnění svého života ale má ho pro svojí zábavu. Když vidím ty srdceryvné příběhy v TV vždy si říkám aha dnes není co z černé kroniky vysílat tak se mrzák hodí.
doplněno 11.01.13 11:12:krkovičko nemohu souhlasit, držím v ruce katalog firmy na rehab. pomůcky od firmy AUDY a tam je 5 polohovacích postelí plně hrazených ZP cena od 15 000-30 000 Kč i s tím který lékař je může napsat. Je tam spousta vychytávek pro postižené co je plně hrazená ZP a i já jsem o většině nevěděla a to se o to zajímám. Lékař vám sám nic nenapíše a na váš požadavek se bude tvářit jako by to dával ze svého ale jdu tam už s číslem toho co chci a jen tak lehce se nevzdám. Pokud máte zájem napište do vnitřní pošty svůj mejl, pokusím se to naskenovat a poslat ale bude to až v úterý, balím na chalupu a chci stihnout odvolit. Lída
Milá Liduš, jenže oni někdy lékaři dávají ty rehabilitační pomůcky, jako by je dávali ze svého. Asi jsou za to nějak placeni, když ušetří, jinak to nevidím.
Manžel po totální endoprotéze potřeboval nástavec na záchodovou mísu, máme ji dost nízkou a taky sedátko do vany. Na dno se totiž ¨posadit nedokázal. Nejsou to věci, které by si člověk řídil jen tak z plezíru, ale pomůcky, které mu pomáhají s jeho problémy.
Věřte, nevěřte, ortopéd nedal nic. Až nám známá - zdravotní sestra, prozradila, že od 1. 4. 2012 mohou tyto pomůcky psát i obvoďáci. Obvoďačku máme takovou mladičkou, hodnou, ještě nezkaženou a tak manželovi nedalo moc práce a napsala mu obojí. Vidíte a primář ortopéd ne!
Jen tak mimochodem, až bude manžel pohybově v pořádku a obě věci nebudeme potřebovat, ráda je dám zdarma někomu dalšímu, kdo je zase bude potřebovat po nás. Když jsou ti doktoři takové mrchy, musí si pacienti pomáhat sami. Jaga.
Veřejné sbírky mají svá pravidla, musí být předem schváleny. Do obchodu si nikdo kasičku dát nemůže.
Sbírku, kterou zmiňujete, organizoval řetězec Albert. Informace ke sbírkám v Albertu byste měl najít na jeho webu.
doplněno 11.01.13 08:40:Mně více vadí "pouliční sběratelé". I když mají kasičky zapečetěné, nemám z nich dobrý pocit.
Jednou jsem u nás ve městě, na schodech, v jedné zapadlé uličce kousek od náměstí viděl ležet rozflákanou skleněnou kasičku ... na kusu skla bylo napsáno, že je to sbírka pro děti v pečovateláku. Všechny peníze pryč, jen pár drobných tam leželo. To mě tak nas*alo, že od té doby nevěřím na tyhle sběrná místa. Maximálně když mne osloví nějaká mládež na ulici, je opatřena průkazem nebo něčím podobným a peníze nebere do ruky, ale nabídne kasičku, do které musím ty peníze hodit já, tak těm dám rád. Ale jinak ne. V téhle zemi a v téhle době někomu věřit, to je snad špatný vtip
na našem serveru - www.blesarna.cz provozujeme dobročinné aukce, prozatím dáváme do aukcí předměty z vlastních zdrojů nebo od přátel, nabízíme ale i možnost zaslání předmětu od dárců do blešárny a tento poté nabídneme v dobročinné aukci, peníze za vydražený předmět jdou přímo od výherce aukce na transparentní účet jim zvolené charitativní organizaci. Bohužel máme velmi omezené místo pro skladování zaslaných předmětů, proto musíme některé s lítostí odmítat.
V případě, že chcete zaslat předmět do blešárny a nechat jej vydražit a přispět tak některé (klidně i vámi zvolené) charitativní organizaci nebo jedinci, kontaktujte nás na emailu charita@blesarna.cz, děkujeme za jakoukoliv podporu
Má otázka tedy zní, využili byste tuto možnost dát vaše "nepotřebné" předměty do dobročinné aukce a dát si tu práci se zasláním nebo jejich přinesením? Děkuji
Stačí se zamyslet kolik z té vaši dvacky vlastně zůstatane po odečtu pro ty co to pořádají, pro ty co vyrábí ony kasičky nebo, plyšové psy, propisky a podobně, kolik má ten co roznáší např. bílé pastelky nebo žluté kopretiny, zjistíte, že na chudáky zbyde 20 halířů. Já se také neudržím a vždycky něco dám a štve mě, že celá čáska se rozmělní mezi ty co to nepotřebují, vadí mi, že pošlu-li DMS na charitu tak operátor co je v balíku má tu drzost si odečíst svojí provizi. Je lepší dávat adresně, třeba na Vánoce mívá jeden dětský domov vypsané na co mu nezbývají finance a vy si zaškrtnete např. toustovač a ten jim koupíte, ti co mají pěněz víc jim zase mohou koupit třeba počítač. Špatný stát co se neumí o své lidi postarat a musí se na ně vybírat.
Také zdravím Tomáši. Pravidelně hodím do kasičky ve dvou lékárnách, v kterých se na začátku každého roku objeví cedulka, kolik peněz se vybralo a kam byly předány. To samé dělám i v jednom zverimexu, na zvířátka...Též se vždy objeví info kolik a komu byly peníze předány, s poděkováním. Jinak upřednostňuji konkrétní pomoc přímo tam, kde je potřeba, osobně...
doplněno 11.01.13 14:02:Zákon o veřejných sbírkách zde: mija-help.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.