Dobrý den, s přítelkyní se rozcházíme, máme byt,. Na katastru jsme zapsáni jako spoluvlastníci, každý vlastní jednu polovinu. Dohodli jsme se, že byt zůstane mě, ale na katastru mi řekli, že když to chci přepsat na sebe, musíme mít kupní, nebo darovací smlouvu. Nejsme manželé. Volil bych darovací smlouvu. Ta se prý počítá z odhadu, který bych musel nechat udělat na byt. Platí se 7% z celého odhadu, nebo jen z poloviny? Ona mi daruje přece půlku bytu, ne celý byt, takže by to mělo být daň z poloviny částky odhadu ne?! Předem děkuji za rady.. Radek
Odhad mít musíte pro FÚ pro přiznání daně darovací. Pro KN bude pro změnu vlastnictví stačit darovací smlouva s ověřenými podpisy obou stran. Ale napadlo mne, zda by nebyla pro vás lepší kupní smlouva, protože zde bude platit přítelkyně daň z převodu nemovitosti ve výši 3% s tím, že platbu můžete převzít vy. Je možné to ošetřit i v kupní smlouvě. Ovšem ještě v tomto případě ověřte, zda by přítelkyně nemusela hradit daň z příjmu - záleží na době, po kterou jste byt vlastnili. Podle mého názoru by se v každém případě převáděla polovina bytu, takže doufám, že i daň by měla být vypočítána z poloviny ceny. Ještě si vše ověřte v zákoně: business.center.cz/... Asi by bylo dobré se poradit s právníkem, zda by v jednom nebo druhém případě nebyl nějaký zádrhel (např. vrácení daru, prokázání platby a případné důsledky?). Je to potřeba pečlivě zvážit. doplněno 19.01.12 15:18:A nebylo by možné v případě darování využít ustanovení pro II. skupinu, kde i u darování je daň 3%? - viz výše uvedený zákon: Doporučila bych krátký dotaz - třeba i emalem na FÚ a zrovna se zeptat, jakým způsobem se dokazuje společná domácnost po dobu 1 roku před darováním. (3) Do II. skupiny patřía) příbuzní v řadě pobočné,2d) a to sourozenci, synovci, neteře, strýcové a tety,b) manželé dětí (zeťové a snachy), děti manžela, rodiče manžela, manželé rodičů a osoby, které s nabyvatelem, dárcem nebo zůstavitelem žily nejméně po dobu jednoho roku před převodem nebo smrtí zůstavitele ve společné domácnosti a které z tohoto důvodu pečovaly o společnou domácnost nebo byly odkázány výživou na nabyvatele, dárce nebo zůstavitele.
radeks*
Děkuji za informace.. A co když uděláme kupní smlouvu, že mi tu svou půlku prodává za korunu? To je přece její věc za kolik svojí polovinu prodá.. To bych platil pak daň z jedné koruny?
Samozřejmě, že je to věc prodávajícího, za kolik nemovitost prodá. Daň z převodu nemovitosti se však platí z ceny odhadní nebo ceny kupní, vždy však z té ceny, která je vyšší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.