Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Děditství synové vs sousedka

Od: bradl* odpovědí: 20 změna:

Dobrý Den,zemřel mi otec ,jsem dva synové Pavel a Petr . Otec měl 100% podíl na družstevní byt ,ale stal se obětí podvodu sousedky na kterou napsál práva bytu na sousedku a nebo pry otec dostal peníze nevím kolik,podle mě 100 000,- Tržní cena bytu muže byt 800 000,-

Otec byl v duchodce synove chodí do práce ,Petr bydli a pracuje 350km daleko ,Pavel bydlel s otcem a taky pracuje.

Sousedka velice milá ,komunikativní a vypočitavá ,hraje hodně na city typu dědečku atd.dale je nezaměstná ,chodí jí SIPO s jejim jmenem ,ale pak davala otci aby zaplatil SIPO z duchodu,že ho jinak vystěhuje a ted vyhrožuje brachovi že ho vyhodí na ulici a nebo ho nechá zbit a pak si nechavala přeplatky za vodu a určitě bere přispěvek na byt.Bratr je typ člověka Otíka ze vesničkomá středisková,ted se jen bojím o jeho zdraví aby si něco neudělal a nebo ho sousedka vyštve z bytu.A byl s něho bezdomovec.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

2x

"bradl", napište na družstvo dopis, uvidíte, co odpoví a pak s dopisem k právnikovi pro informace. Neměl otec sousedku třeba jen u sebe přihlášenou, nebo na ni byt opravdu převedl? To byste mohl zjistit na družstvu.

bradl*

Ano opravdu naní byt převedlo zapalila kolem 20 000,- vyrovnání členských podílu + 6000,- převod členských práv .

Ted co je otec čtyři dny po smrti ,sousedka napadla bratra a dala mu novou najemní smouvu a nájem zvyžuje na 8400,- ze 4000,- je to vubec možný?

cyril*

Možné to jistě je! Jedná-li se o byt ve vlastnictví družstva, musí mít sousedka k dalšímu pronájmu souhlas vlastníka.

bradl*

Zdravím na družstvo jsem psál a bylo mi napsano, že ni nic neřeknou nebo nejsem člen družstva . Mám jen kopie z převodu členských práv .

Já bych požádala sousedku, aby ukázala originály, jinak aby nechala věci beze změn, dokud neproběhne dědické řízení. Nechápu, co jí bedlo k tomu, aby ihned změnila smlouvu a zvýšila nájemné. Váš bratr tam s otcem bydlel přece ještě před jeho smrtí. Obýval s ním společnou domácnost, tak by smlouvu neměla měnit ihned.

bradl*

Ano bydleli ve společné domácnosti , ještě před jeho smrtí.

Podle mě ji jde aby vyhnala bratra z bytu a tak by ho měla celý pro sebe, je to sní se těžký domluvit .

Taky by mě zájímalo jestli dohoda byla podepsaná pod nátlakem jestli jdou práva k bytu převest zpět a nebo v dědickém řízení?

Když byl otec v nemocnici ,tak se sousedka představila,že je vnučka a zdravotní sestra ji řekla jaký je zdravodní stav otce .

Tak hned chtěla jeho duchod za prosinec, že je zbaven své pravnosti! Je to možné?

doplněno 21.01.12 21:24:

V bytě bydlel brat s otcem 28let

Žádná smlouva nesmí být uzavřena za nápadně nevýhodných podmínek pro jednu ze stran. To by napadnutelné mohlo být. Bude to asi pěkně vyčůraná paní...*bum*..

doplněno 21.01.12 21:47:

Pokud s otcem žil bratr ve společné domácnosti 28 let, mělo by na něj přejít nájemní právo ze zákona. A beze změn. Podle mne není Váš bratr povinen se vystěhovat z bytu, dokud mu nebude zajištěn přiměřený náhradní byt.

doplněno 21.01.12 21:54:

Určitě bych napadla to, že sousedka získala právo na byt za nápadně podezřelých okolností. Když sama navíc ještě vyprávěla o tom, že je Váš otec nesvéprávný, pak to o něčem vypovídá. Dokud se nevyjasní věci kolem dědictví a toho, jak nabyla práva k bytu, určitě by bratr neměl žádnou smlouvu na vyšší nájemné podepisovat. To mu povězte, ať to nedělá.!

bradl*

Dneska jsou lidi všeho schopní pro peníze navíc když umí ovlivnovat lidi kolem sebe ve svůj prospěch.

Sousedka je nezaměstnáná ,její matka ma častečný nebo invalidní duchod ,její otec + syn invalídní duchod.

pt®

Jak píše "kapkanadeje", otec pravděpodobně podepsal sousedce převod pod nátlakem, možná ve finanční tísni a jen výhodnou pro jednu stranu. Opravdu se obraťte o pomoc na advokáta.

Ať na družstvo napíše notář co vyřizuje dědictví, jemu musí družstvo odpovědět.

hodnocení

0x

Dobrý den. Z Vašeho příspěvku, bohužel, není zřejmé, s čím chcete poradit. Mohl byste položit dotaz, prosím? Pokud jste se však jen potřeboval svěřit, je to v pořádku. Jen je třeba to upřesnit, abychom Vám nevnucovali, třeba pro Vás nepodstatné, názory na věc. Děkuji. :)

bradl*
hodnocení

Zajímalo by mě co ted mužu čekat od notáře a jestli bratr břijde o střechu nad hlavou?

cyril*

Pokud jste byl vypravitelem pohřbu, pak Vás od notáře čeká předvolání k předběžnému projednání dědictví. Jestliže jste pohřeb nevypravoval, tak budete předvolán až k samotnému dědickému řízení a to jen v tom případě, že jste osobou, které se dědictví po otci týká, což nemusí být vždy.

Zda bratr přijde o střechu nad hlavou se z uvedeného nedá relevantně posoudit. Pokud k bytu, kde bydlí nemá žádné vlastnické ani užívací právo, pak pokud se s oprávněným uživatelem či vlastníkem nedohodne, tak nejspíš skončí na ulici.

bradl*

uživácí právo má nebo tam má trvalí pobyt

cyril*

Jaké užívací právo? Trvalý pobyt není nic, jen adresa.

bradl*
hodnocení

0x

Děkuji všem za pomoc

jenicekpoplatnik
hodnocení

0x

Má bratr nájemní nebo podnájemní smlouvu, kterou podepsal otec se sousedkou? Ten byt je v družstevním nebo osobním vlastnictví?

bradl*

Byt je družstevní ,včera dostal smlouvu zatím nic nepodepsal nevím o jakou se přesně jedná ,otec podepsal potlakem sousedky a jejich rodiču dohodu o převodu členských práv a poviností.K dalším smlouvám co jsou na drustvě se nedostanu nebo nejsem členem družstva.

jenicekpoplatnik

Jestliže družstevní podíl byl prodán a nebyla sjednána podnájemní smlouva s otcem (předpokládám, že nájemní smlouva se vztahuje k členskému podílu a ten vlastní sousedka), pak otec s bratrem zřejmě bydleli v bytě načerno. Pokud by tato konstrukce platila, pak buď bratr podepíše podnájemní smlouvu nebo bude vystěhován.

Kromě výše uvedených rad, že byste měl zpochybnit celý akt převodu družstevního podílu, tak bych vám doporučil, aby do doby dořešení celého sporu jste bratra přestěhoval k sobě. Pokud je sousedka v těchto věcech "profesionálka" (a že pár takových zlatokopek znám), tak mám obavu, že to stejně bude konečné řešení. Držím vám palce.

bradl*

Brarta bych k sobě vzal jen dojiždějte denně 350km tam a zpět do práce to by asi ani nešlo :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]