Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čerpání nové dovolené

Od: martusena* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den.

Mám u zaměstnavatele Smlouvu na dobu neurčitou a nemám už žádnou starou dovolenou.

Od 2.1.-4.1.jsem trávila doma,na základě hospitalizace ve FN ze dne 30.12.2012,kde mi vystavili doporučení klidového režimu a 4.1.jsem se opět dostavila na kontrolní odběry/Statim/,kde mi je vyhodnotili až ve 12.30.To znamená,že jsem tyto 3 dny nebyla v práci.K dispozici mám lékařské zprávy z nemocnice,samozřejmě i s časy a danými doporučeními,nicméně neschopenku jsem si vystavit nenechala,jelikož se první tři dny stejně neplatí.Můj dotaz zní.Mohu žádat u zaměstnavatele na tyto 3 dny novou dovolenou?Je to na dohodě?nebo by zaměstanavatel tímto porušil nějaký zákon?

Pokud žádat nemohu,jaké byste mi navrhovali řešení?

Děkuji za odpověď Martina.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru u téhož zaměstnavatele konal práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce přísluší dovolená za kalendářní rok, popř. její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po celou dobu kalendářního roku. Zaměstnavatel může umožnit zaměstnanci čerpání dovolené, i když zaměstnanec dosud nesplnil podmínky pro vnik práva na dovolenou, jestliže je ovšem možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky do konce kalendářního roku, případně skončení pracovního poměru splní.

Máte smlouvu na dobu neurčitou, je tedy předpoklad, že právo na dovolenou za kalendářní rok Vám vznikne. Je to tedy opravdu na domluvě mezi Vámi a zaměstnavatelem. Zaměstnavatel by žádný zákon neporušil.

Jediné, co by vám mohl vytknout je, že jste se s ním nedomluvila předem.

iz*
hodnocení

0x

Čerpání dovolené sice určuje zaměstnavatel, ale podle mne by Vám mohl vyjít vstříc. Jinak by Vám na vyšetření musel poskytnout omluvené volno s náhradou mzdy.

I v případě, že Vám za první tři dny neschopenky nic nenáleží, by bylo lepší si ji nechat vystavit. Zatímco nemoc je zaměstnavatel povinen omluvit, dovolenou Vám poskytnout nemusí (natož "zpětně").

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]