Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na zdravý spánek?

Od: nespavka odpovědí: 10 změna:

Má zoufalost dnešní noc překročila únosnou mez. Usnu polospánkem okolo třetí hodiny, celou noc o sobě vím a převaluji se, vstávám v osm, totálně vyčerpaná. Největší únava na mě padne po poledni a to nejsem schopna udržet oči. Nedej bože, když usnu, upadnu do "komatu" a několik hodin nejsem schopná se probudit a vnímat. A v noci se vše opakuje nanovo. Nezáleží na tom, jestli jsem ten den spala přes den, nezáleží zda jsem měla trénink nebo ne. Snažím se chodit spát ve stejnou hodinu, vyvětrám, dám si meduňku, ale výsledek žádný.

Co mě na tom zaráží nejvíc je, že jsem nyní odjela na pár dní na chatu, kde jsem spala normálně, nebo spíš abnormálně. V deset jsem byla tuhá a probudila se ráno ve čtvrt na dvanáct (to se mi nikdy nestalo!), dala jsem si oběd a znovu šla spát, vstala jsem pouze na večeři a dvě hodiny po ní jsem zase spala. Tvrdým spánkem, kdy jsem o sobě vůbec nevěděla. Nevím čím to je.

Podmínky pro spaní mám stejné jak doma, tak na chatě... nějaké rady a tipy jak na spánek? Mám oči jako angorák a jsem zase šíleně unavená...

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

možná na vás doma doléhá nějaké napětí, stres ani si to pořádně neuvědomujete...

mě pomáhá jít spát o něco později, i když za cenu, že mi ráno ještě hodka dvě chybí, než jít brzy a buď dlouho neusnout nebo se vzbudit ve 3 ráno a hodinu se převalovat a pak zase usnout, jsem pak nevyspalý méně. Většinou, když někdo tvrdí, že celou noc nezahmouřil oka, není to pravda, jen spal nekvalitně a budil se každou chvíli, ale ve většině případů chvilkami spal, třeba na hoďku atd.

Co jít spát o hodinu nebo dvě později, že sebou praštíte a usnete? Taky za žádnou cenu nepolehávejte v posteli celý večer před spaním, lehněte až jdete spát.

hodnocení

0x

Je možné, že je to dáno změnou vzduchu a prostředí. Na chatě se cítíte bez starostí, problémů, doma naopak přemýšlíte, co všechno ještě musíte zařídit, udělat. A má to vliv na správný spánek.

Moje 11 letá vnučka bydlí 40 km od nás. Když občas přijede na víkend, libuje si, jak se u nás pokaždé krásně vyspí. A přitom má doma velice pěknou a pohodlnou postýlku. Je prostě víkend, nemusí do školy, čeká ji něco zajímavého /plánuji různé zážitky/ a tak se oprostí od starostí a spí jako dudek.

Jinak na spaní je vhodný kromě meduňky i kozlík lékařský, výtažek z chmele a kdo má rád a může si dát před spaním malé pivo.*pivo*Jaga.

Za nespavost většinou může nějaký psychický problém. Aby se dala odstranit, je nutné nejdříve zjistit příčinu Vaší nespavosti a pak se snažit odstranit jí. Někdy to bez pomoci lékaře nejde, takže pokud Váš problém bude přetrvávat a bude Vás vyčerpávat, vyhledejte ho, ať jednou nejste trvale závislá na prášcích na spaní.

fran
hodnocení

0x

Je to asi způsobem života, ukládáte se ke spaní rozházená z denních činností, není to skutečná nespavost. Stejná hodina, stejné činnosti před usínáním ...a Bylina samozřejmě: čaj z třezalky před spaním, popřípadě nevypít všechen a nechat si něco na probuzení v noci. Funguje jako zlidňující prostředek i prášek na spaní, když uděláte odvar silný, budete ráno lehce oblbená.*blee*Meduňka zlidňuje také, ale hůř, možná je "slabší".

rewq
hodnocení

0x

Pokud jste spala celé dny na chatě, a stále nemáte energii, může to být nějaká nemoc. Nemáte jiné zdravotní potíže? Možná to bude jen jarní únava. ZKuste vyjít schody, pokud to půjde hůř než obvykle, nechte si udělat krevní obraz.

Na usnutí bych doporučil prášky, třeba rohypnol, ale je návykový, takže jen na omezenou dobu. Věřím, že na jaře se to srovná.

hodnocení

0x

Čekám, kdy někdo přijde s patogenními zónami :D.

hodnocení

0x

Toto všechno a vlastně úplně stejně jsem řešila i já. Navíc mě pěkně štvalo, když jsem byla třeba celý den na zahradě a pracovala na vzduchu rekreačně, vyvětraná, příjemně spokojená s vykonaným dílem, unavená tak akorát. Oči se mi klížily, zalezla jsem do postele a nic. Oči jak pulec před bouřkou. Po hodině převalování jsem se začala vztekat a začala jsem se každého večera bát. :D Rohypnol, kterým nás ve špitále cpali jako lentilkami, jsem už víc jak rok nepoužívala. Nějaký doktor, na lince pro spaní, mi řekl, že je to možná tím, že mám porušené vnímání spánku. Vzpomněla jsem si na maminku, která lamentovala, že nespala celou noc a já jsem ji přes zeď slyšela, jak řeže. Začala jsem spát s se sluchátky ve starém mobilu, naladěném na rádio. A kupodivu, když jsem si myslela, že jsem nezavřela vůbec oči, byl tam úplně jiný pořad. Tedy jsem si vůbec neuvědomovala, že spím. Kdyby se měla nakreslit linka grafu spánku, vypadala by jako pila. Ostře vědomí a pád ostře do bezvědomí. Mělo by to vypadat jako vlnovka. Usínání, nabývání vědomí. No, mělo. . . *hej*Teď, když nespím, pokrčím rameny a řeknu si, no, co už?! Když to budu potřebovat, zdřímnu zítra v křesle. A neprožívám to, nebojím se postele, neřeším to. Mám pocit, že je život mnohem snadnější.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Problém vidím v tom, že se snažíš usnout a myslíš na to. Člověk nepotřebuje spát, ale potřebuje si v klidu a pohodě lehnout a na nic nemyslet. Tělo už si pak s potřebou spánku poradí. Každý by si měl najít svůj rytmus dne, který mu vyhovuje. Mě stačí cca 3 - 4 hodiny spánku. Jak pozoruji ze svého okolí, tak problém s nespavostí mají většinou ti, kteří se snaží spát 8 a více hodin denně.

kopretinatrvala
hodnocení

0x

Mám podobný problém. Hledala jsem na netu a narazila na poměrně zajímavý článek tady: spektrumzdravi.cz/...

Jsou tam i tipy, jak spánek zlepšit - spánkovou hygienu. Zkouším je dodržovat, tak snad se dostaví výsledky, už mě to nebaví, jak mi spánek nedává energii. :(

hodnocení

0x

Moje úvaha. Nemusí jít vždy jen o starosti, špatnou postel, místnost kde spím a apod. Jestli máte tyto problémy delší dobu, usínáte najednou " kómatem," nevíte o sobě, proberete se,a nejste odpočatá, spíte a nejste vyspalá. Nemůžete spát. Mohlo by se také jednat o spánkové apnoe, tak nějak nemoc začínala a problémy se štítnou žlázou. Žádné prášky na spaní, na tyto stavy nepomohou, je potřeba dostat se k odbornému lékaři, aby zjistil příčinu, vašeho spánku, kdy o sobě nevíte. Tyto stavy znám, kdy najednou se usne, neví se o sobě, probudí se a těžká únava, oči se zavírají.

Jestli skutečně máte zájem o své zdraví, nevím, kde bydlíte. Na Karlově náměstí, je možné odběr krve, (placené) kde vám do měsíce, udělají přesný rozbor krve, i se závěry a doporučením, kam se máte obrátit s výsledky, které vám dají. Hledala bych pomoc u lékaře neurologa. Jen můj názor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]