Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exekuční novela a výživné

Od: kajvo odpovědí: 6 změna:

Od ledna 2013 prý platí novela exekučního zákona. Je pravda, že se na určeném výživném nyní může (musí?) podílet také manželka povinného (z titulu SJM)? Ten dlouhodobě neplatí pravidelně a v plné výši na své 3 děti. Cíleně se stal nemajetným a i když řemeslně podniká, tak (prý) s nulovým ziskem. Návrh na exekuci nic neřešil - je nemajetný. Během let dluží dětem již přes 150 tisíc. Jeho manželka je však zaměstnaná, má stavební spoření a jiný majetek. Nic se jí ale netýká. Umožnila by mně zmíněná novela (a nová žaloba) dosažení toho, aby se na výživném podílela i ona, třeba srážkami z platu?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Novela umožňuje soudním exekutorům postihnout nově i bankovní účet či mzdu manžela či manželky dlužníka, a to pro dluhy spadající do společného jmění manželů SJM (ve smyslu § 262a odst. 3 občanského soudního řádu). Jestli-že tedy exekuci bude mít jen jeden z manželů a dluh bude spadat do společného jmění manželů SJM, pak exekutor může blokovat mzdu či účet i druhého z manželů.

doplněno 04.01.13 16:01:

Pro úplnost dodávám:

§ 262a

(1) Výkon rozhodnutí na majetek patřící do společného jmění manželů lze nařídit tehdy, jde-li o vydobytí závazku, který vznikl za trvání manželství jen jednomu z manželů. Za majetek patřící do společného jmění povinného a jeho manžela se pro účely nařízení výkonu rozhodnutí považuje také majetek, který netvoří součást společného jmění manželů jen proto, že byl smlouvou zúžen zákonem stanovený rozsah společného jmění manželů nebo že byl smlouvou vyhrazen vznik společného jmění ke dni zániku manželství. 79)

(2) Při výkonu rozhodnutí se nepřihlíží ke smlouvě, kterou byl zúžen zákonem stanovený rozsah společného jmění manželů o majetek, který patřil do společného jmění v době vzniku vymáhané pohledávky. Totéž platí, byl-li zákonem stanovený rozsah společného jmění manželů smlouvou rozšířen o majetek povinného, který nepatřil do společného jmění v době vzniku vymáhané pohledávky.

doplněno 04.01.13 16:14:

A ještě si dovolím jeden dodatek, třeba někomu toto info přijde vhod...

Soudní exekutor je také podle nové právní úpravy oprávněn vydat exekuční příkaz k pozastavení řidičského oprávnění v případech dlužníků, vůči kterým vymáhá nedoplatek na výživném pro nezletilé dítě.

Pokud povinný neprokáže, že řidičské oprávnění nezbytně potřebuje ke své obživě a obživě osob, ke kterým má vyživovací povinnost, má smůlu...

ronyx*

Je otázka, jestli bude dlužné výživné spadat do SJM nebo nebude. Vzhledem k tomu, že jsem k této věci zatím nic neviděl, tak to asi bude spíš otázka právního výkladu.

Ale bude spadat. To už je odklepnuté.

Pod dotaz na Kapku:

Na bývalého manžela se mi po letech přes známosti konečně podařilo dát exekuci a přes exekutorský úřad mi chodí výživné. Jenže chodí nepravidelně. Posílá mi ho přímo exekutor a teď mi třeba došlo za prosinec a leden současně včera. Přitom soudem nařízeno je k . v měsíci. Nevíte v čem je problém? Jsem ráda že to vůbec chodí a nechci se zbytečně ptát exekutorů.

Píšu přes manželův nick. Jitka

iz*

Jitko, příčin může být několik, takže přece jen zeptejte exekutora.

doplněno 05.01.13 04:04:

Kapko, promiňte, nezaregistrovala jsem, že je dotaz adresován Vám.

No..nevím...Měla jsem tu nejlepší snahu odpovědět, ale nakonec jsem usoudila, že je to do vlákna zbytečné . Odpověděla ivzez. .Aby v tom nebyly zmatky, pokud stojíte vyloženě o mojí odpověď, či radu, ráda poskytnu vnitřní poštou...

kamika
hodnocení

0x

Je otázka, zda se blokování učtu a mzdy druhého z manželů podle novely která platí od 1.1.2013 může provádět u exekucí které byly zahájeny před tímto datem, tj. před účiností novely.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]