Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,potřebuju poradit jak se dostat ze situace kdy po mě zaměstnavatel chce dohodu bez odstupného ale já mu tohle odmítl a navrhl 3 měsiční odstupne stím že odejdu k poslednímu měsíci,samozřejmě dohodou s organizačních důvodu(nadbytečnost).Což on zas odmítl stím že mě nechá v práci 5 měsíců a stáhne mi osobní ohodnocení (o 6000tis.) ,bez stravenek a stím že mě čeká "krásných 5 měsíců".Poradite mi jaké mám možnosti a jestli mohu vůbec něco dělat?Předem děkuju s pozdravem Nikolas
V práci rozhodně těch 5 měsíců nezůstávejte! Nemá cenu si kazit život s nějakým šmejdem.Řeknu vám svůj příběh.Zaměstnavatel mi několikrát dal menší výplatu než mám napsanou ve smlouvě(cca o 3 tisíce).Domluva nebyla možná.Podal jsem okamžitou výpověď,podle paragrafu 56 a šel se zaregistrovat naÚP. Tam mi řekli,že nárok na podporu,mi vzniká až po 3 měsících,neboť mám zákonný nárok na odstupné.Odstupné mi bývalý zaměstnavatel samozřejmě nevyplatil a odmítá ho do budoucna vyplatit.( s úsměvem na tváři). Na ÚP mi platí soc. zdrav. pojištění nic víc ,hledám si jinou práci.Ještě mi doporučili soudit se s bývalým zaměstnavatelem,oni se v tom nikterak angažovat nehodlají. Prostě to jsou nová pravidla v podání pana Drábka v praxi.Vše nahrává zaměstnavatelům a bude to ještě horší.
Pro vás by samozřejmě bylo lepší,kdyby vám zaměstnavatel podepsal výpověď s organizačních důvodů,ale tady se asi taky nedomluvíte.Asi podepište tu dohodu a nejlepší by bylo mít sehnanou jinou práci.Pokud nemáte,musíte se smířit s nižší podporou,jak už tady někdo uváděl.Hodně štěstí.
S tím nevyplaceným odstupným a podporou v zaměstnanosti se to již vyřešilo. Jinak to nejsou nová pravidla - ta platí stále. V této věci má ÚP stejné pravomoci jako Hasičský záchranný sbor nebo České dráhy. Úřednice vám správně poradila, že svých práv se máte domáhat soudní cestou - jiná neexistuje. Jen mimochodem, v soudních sporech se zaměstnavateli jsou zaměstnanci velmi úspěšní.
Příští týden dám výpověď už nemám na to nervy ,řekl mi že stáhne peníze mému šéfovi i dalším peníze(osob.ohodnocení).Takže bych byl na firmě "obliben" u kolegu.jen se pokusím domluvit na dohodu s organizačních důvodu s tím že tam bude dopsáno že mi nemusí vyplatit odstupné,teda jestli to vůbec tak jde.Hold zákony a slušnost nevítězí nad penězi a aroganci zaměstnavatelů.
Přesně tohle jsem Vám psal už nahoře...Mají v ruce všechno...Jsme proti nim bezbraní.A zákony?Hezká věc ale praxe je jiná..
"jen se pokusím domluvit na dohodu s organizačních důvodu s tím že tam bude dopsáno že mi nemusí vyplatit odstupné,teda jestli to vůbec tak jde" - to právě nejde.
pokud by "stáhne peníze mému šéfovi i dalším peníze(osob.ohodnocení)" - tak za to byste vy nemohl. Naopak by se proti zaměstnavateli mohli postavit i ti ostatní - jak soudně, tak třeba způsobem "práce podle předpisů", na všechno se ptát, jak to má udělat, ...
Samozřejmě záleží na profesi, jak moc jsou zapracovaní zaměstnanci nenahraditelní.
NA přiznané osobní ohodnocení má pracovník nárok, pokud se nezměnily podmínky pro jeho určení.
Faktem je, že ve vaší situaci je postavení zaměstnavatele v praxi výrazně silnější.
Je ještě možnost, pokud víte o nějakých nekalých praktikách zaměstnavatele, naznačit mu, že o nich nebudete mlčet, pokud vám nevyhoví.
Podle mě jsou všechny trumfy na straně zaměstnavatele.Vemte,co nvrhuje a běžte...
doplněno 17.01.12 16:29:Dovedete si těch 5 měsíců představit?Já jo...Udělá Vám z práce peklo...
doplněno 17.01.12 16:52:Já to zažil...Nikdy více...Nestojí to za to...
doplněno 17.01.12 18:06:Tohle jsou ty nové zákony v praxi.Po devíti letech odcházíte jako spráskaný pes...Nemáme proti nim šanci...Bohužel.
Tak tehle odpovědi jsem se obaval...ale máte pravdu budu muset odejít co nejdřív než abych tam trpěl.
Ještě si ale zjistěte jak to bude s případným nárokem na podporu!.!.!
doplněno 17.01.12 16:59:Když někdo odejde sám bez vážnýho důvodu tak potom asi nemá nárok na podporu a možná ani na to bejt zaevidovanej na ÚP .
Někdo mi říkal že dostanu jen 45% podpory a někdo zas že mi budou platit soc. a zdrav. poj. bez podpory určitě se zeptam přímo ÚP než něco podepíšu.
Je to takto:
Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti od 1. 1. 2012Není zač.
U firmy jsem 9 let bez dvou měsícu,žádne porušení prac.povinnosti nemám , za tu dobu mám jednu nemocenskou a to jen kvuli sádry na noze... aspoň těch 45%, bude na zaplacení bytu když nic jiného.díky moc za informace.
Ale ta podpora se snižuje tehdy, pokud odejdete bez vážného důvodu. Pakliže uzavřete dohodu o ukončení pracovního poměru z organizačních důvodů zaměstnavatele (což bych vám doporučovala, aby tam v tomto případě byl důvod uvedený, kvůli nároku na odstupné), tak to není bez vážného důvodu a podpora se krátit nebude. Samozřejmě, pokud důvod skončení v dohodě uvedený nebude, tak asi těžko na ÚP budete prokazovat, jestli jste skončil z vážného důvodu nebo jen tak, protože se vám nechtělo pracovat, a potom by ke krácení podpory došlo. Na druhou stranu pokud se nepletu, tak pokud dostanete odstupné, máte nárok na podporu až po uplynutí doby, za kterou odstupné náleží.
zaměstnavatel mi nechce dát dohodu z organizačních důvodu ani odstupné chce čistě jen dohodu nebo mi veme osobní ohodnocení(6tis),stravenky a bude čekat kolik a jak dlouho vydržím než mu podepíšu co chce on. ÚP budu muset zajít a zeptat se jestli mi nemohou nějak sním pomoct i když si myslím že nebudou moct.prostě budu mít smůlu.
Jenom doplnim, ze tech 45% ma urcitou maximalni hranici v Kc, kdyz jsem takhle v praci daval vypoved ja, tak jsem si to zjistoval a zjistil jsem, ze bych stejne vic nedostal i kdybych mel narok na zcela normalni podporu. Takze pokud jste mel vyssi plat a ted nemyslim 100k, ale tak 45k a vice, tak vam to muze byt zcela jedno.
kdybych mel 45k tak zasoby na ucte , jsem mrvenec ktery plati daně statu z 17k platu teda uz brzy nebude,a po jakou dobu budu dostavat tech 45%?
neklesejte na mysli a dohodu nepřijímejte, v případě dohody je podpora těch 45 procent, jak tady už psali jiní a pokud jde o nadbytečnost a vy máte pracovní poměr na dobu určitou, zaměstnavatel Vám může dát výpověď jen z organizačních důvodů a to zřejmě bude vyšší částka, než vypočítaných 45 procent podpory, trvejte na tomto ukončení nakonec Vám odstupné vyplatí. Pokud například po dvou měsících omarodíte a budete doma delší dobu - tedy zbývající 3 měsíce, zaměstnavatel nic nezmůže a nakonec odstupné vyplatí. Například bolest zad mohou trvat poměrně dlouho... Já osobné bych na jeho dohodu nepřistoupila...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.