Nejste přihlášen/a.
Během víkendu jsem byla na plese na menším městě, kde zná každý každého. Je to u babičky a dědy, a jezdím tam od dětství. Nejsem žádná úzkoprsá slečinka, přesto mě chování hospodské vytočilo. Je mi 24 a nevyžaduju, aby mi každý vykal, ale pokud mi tyká, tak ve slušnosti, jdu si objednat pití - míchaný.
Hospodská, která mi viděla asi po druhé v životě, na mě: "Co si dáš ty?" oteleně a nechutně nejprve obsloužila další tři chlapy, jeden se mě teda zastal, že jsem stála ve frontě před ním. Když jsem řekla, co si dám, řekla: "Si dojdi pro ferneta na druhý bar a pak se vrať." Jak poslušná školačka si dojdu pro ferneta vystojím další frontu, vrátím se, opět stojím frontu. Namíchá mi drink a říká :" A platila si jako toho ferneta..?" pokračovala ve stejném oteleneckém duchu... měla jsem chuť jí říct, že mi spolu teda krávy nepásly, aby se takhle chovala. Přeci jen menší město, nechtěla jsem dělat pozdvižení. Ale jak se slušně zachovat v takovém případě a říct si o vykání...?
Ono to nebude malým městem, jsou prostě takové typy Vychovávat padesátiletou protřelou hospodskou je samozřejmě o ničem. Ale opravdu je problémem tady to tykání? Obsluhuje nevhodně, pokud vás nechá předběhnout, neméně proto, že si vás pošle pro pití jinam a znovu musíte stát frontu. To je to, proti čemu by se měl člověk ohrazovat. On totiž v podstatě neexistuje způsob, jakým by se mohl takhle mladý člověk ohradit proti tykání o tolik starší osoby, aniž by nepůsobil trochu směšně. Ideální by jí bylo lehce setřít za její neprofesionální pořadavky, ale to chce mít v sobě jistou pohotovost... ne, nemá to dobré řešení. Kromě toho - už tam prostě nechodit. Ruka trhu rozhodne
A samozřejmě nedávat dýško, to řada lidí dává automaticky, i když je naštvaná.
Na to, jak je to dlouha otazka mi odpoved prijde celkem jasna a jednoducha. Vice mene tak, jak jste napsala. Proste slecne rict, ze se neznate tak dobre, abyste si tykali, takze at vam vyka. Kravky bych si asi odpustil prave kvuli tomu, abych nedelal rozruch na mensim meste. Jinak ja bych si asi pridal i to, ze jsem zakaznik a jestli na ten drink neco potrebuje, at si to sezene, ze jsem tu na plese a ne na brigade, ale to uz by bylo opet akorat tak na rozruch.
Protože je paní starší a abych zachovala větší slušnost já, řekla bych jí, že vzhledem k věkovému rozdílu, mi nevadí tykání. Co mi však vadí mnohem více, je její chování vůči hostům. Ne nadarmo se říká - náš zákazník, náš pán a tak bych chtěla, aby se ke mně chovala s úctou a respektem, protože jsem host, který si za služby vzorně zaplatí a nikomu nadávám důvod, aby se na mě otlemoval, nebo mě přehlížel. Konec konců by se měla na hosty tvářit příjmně a vzorně je obsloužit! I mladý člověk může mít v sobě lepší vychování, než ten starší. Takže bych jí ve vší slušnosti tímto prostě "zahanbila".
Protřelá obchodnice byla ta paní. Oni totiž ti okolní pánové ve frontě - štamgasti možná, lépe platí, většinou se dá předpokládat, že více zkonzumují, proto si je hostinská předcházela a velmi okatě, vy jste se k tomu možná docela hodila. S paskvilem "tržního" hospodářství nic neuděláte, já bych radila: začít neomaleně tykat také, ale tu pohotovost aby pohledal...a chce to jinou povahu (a větší město, kde se nerozjedou pomluvy).
Mimochodem, za mých mladých let na vesnické zábavě partneři na drink pozvali, to už je jinak?
"Mimochodem, za mých mladých let na vesnické zábavě partneři na drink pozvali, to už je jinak?"
Nezbyva nez doufat. Za mych mladsich let mi vzdycky prislo (i kdyz teda v Praze), ze holky automaticky ocekevaji od pritele hrazeni vsech spolecnych vydaju jako kino, veceri, drink apod. Ackoliv nemam problem s tim obcas nekoho na neco pozvat, nemuzu se ztotoznit s pocitem, ze by to melo byt samo sebou, ze "kluk plati". Sorry za off topic.
No ta výčepní je asi zvyklá na ledcos a tak se tak chová.Jako kráva.Je to problém.Mě se to stává také,a to nechodím do hospody, a je mi už 42. To je obshluha na h...no. Při větě: "A platila si toho ferneta...?" Bych se otočil a šel pryč. Páč na takovéto jednání nejsem zvědavý. Příště ji neomaleně začněte tykat taky.
To dělá já třeba,když mě "tykač" naštve.
Jo ještě bych dodal.Pítí by Vám měl obstarat nějaký ten chalan...
Klidně bych paní hospodské zatykala také, podle rčení: Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Klidně bych jí odvětila: Ale to víš, že jsem si ferneta zaplatila, neměj strach! Docela ráda bych pak viděla ten její výraz.
Ale fakt je ten, že na městečku u babičky a dědy se asi mnoho džentlmenů nevyskytuje. Jinak by Vám přinesli sami něco na osvěžení a nemusela byste potupně stát ve frontě a nechat si tykat od hospodské. Příště už tam asi raději nechoďte. Jaga.
dobrá rada ale promiňte s těma džentlmenama, přeci jen kvůli tomu, že jsem to "něžné pohlaví" si nenechám platit drinky..přijedu si z Prahy na maloměsto a sedněte si ze mě klucí na zadek? Nene...mám tam spoustu přátel, ale ráda si za sebe zaplatím sama
Míšo, nejde o placení, jde především o strkání ve frontě a nucené čumění na "hnusnou starou výčepní". To jste tam neměla kamaráda, kterýmu byste vrazila do ruky pajdu - "vem mi tam, prosímtě, bavoráka a malý pifčo"?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.